Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2009 00:00
Bayramda sunulan çikolata, şeker, tatlılara “hayır” demek gerçekten zor. Oruçla dinlenen sindirim sisteminizi bayram günü “ağır tahriklere” kapılarak zorlamayın. Her ziyarette ucundan tadına bakılan tatlılar, yemekler günün sonunda ciddi oranlarda şeker, yağ ve sonuçta kaloriye dönüşür. Diyetisyenlerin önerisi, bir seferden bir şey olmaz şeklindeki yüreklendirmelere kulaklarınızı tıkamanız, ziyarete mümkünse tok gitmeniz.
Diyetisyen Serap Andaç Öztürk, oruçtan sonra normal beslenmeye geçişin hafif yemeklerle yapılması gerektiğini hatırlatıyor. İlk adım, güne kahvaltı ile başlamak. Ancak kahvaltıda, gün içerisinde bolca ikram edilecek tatlıları düşünüp, bal, reçel gibi şekerli yiyecekleri tüketmeyin. Domates, salatalık gibi hafif besinleri tercih edin. Peynirin de az yağlı olmasında yarar var. Sucuk, salam, pastırma, sosis vb. yağlı besinleri yemeyin. Ekmek olarak kepek, tam buğday unu ya da çavdar ekmeğini tercih edin.
ÖĞÜN ATLAMAK İRADENİZİ ZORLARAtlanan öğünler ve ara öğünler, tatlıya düşkünlüğünüzü artırır. Tok olmanız, hayır demenizi kolaylaştırır. Açlık halinde ise düşen kan şekeri nedeniyle, tatlı gıdalara yönelirsiniz. Ara öğün tercihlerinizi süt veya meyve olarak tercih edebilirsiniz.
Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlıların tümünü
yemek zorunda değilsiniz. Çok ısrar edilirse, tatmakla yetinin. Geleneksel hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine varsa sütlü tatlıları ya da meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz.
POSALI YEMEKLER EN İYİ SEÇENEK
Öğünlerde ağır yağlı yemekler yerine posalı besinler yiyin. Bol su içmeye devam edin. Asitli ve kafeinli içeceklerden uzak durmalısınız. Unutmayın ki, mideniz uzun süreli açlıklar yaşadığı bir dönemden yeni çıktığından fazla miktarda şekerli gıdalar, kafeinli içecekler ve yağlı yemeklerle karşılaştığında sorun çıkarabilir.
DİYABET HASTALARI DAHA ÇOK DİKKAT ETSİN Diyabet hastaları için Şeker Bayramı zor bir süreç. Malum diyabet hastalarının karbonhidratlarla ilgili sıkıntısı var. Dolayısıyla şekerli hiçbir besini tüketmemeleri gerekiyor. Bayramda ikram edilen tatlılardan uzak durmalılar. Kan şekerinin normal seyretmesi için ara öğünlerine dikkat etmeliler. İlla tatlı yemek istiyorlarsa tatlandırıcı ile hazırlanan meyveli tatlılar iyi bir alternatif olabilir.
ÇOCUKLARIN İŞİ DAHA ZORÇocukların bayram ikramlarına direnmesi daha da zor olabilir. Çikolata ve tatlıyı aşırı tüketmeleri ishal, kusmaya neden olabilir. Doygunluk hissi nedeniyle ana öğün tüketimini kısıtlar. Yemekten sonra çocuklara meyve tatlıları, dondurma ve pudingler sunmayı deneyin. Bu aşırı tatlı yeme isteklerini frenler.
İLAÇLARA ARA YOK
Kalp hastaları ve yüksek tansiyonu olanlar bayramda tuzlu gıdalardan uzak durmalı. Yüksek tansiyon hastaları ilaçlarını düzenli almalı.
Yüksek kolesterol sorunu olan hastalar ilaçlarını almaya devam etmeliler. Bayramda sosis, salam, sucuk, pastırma, börek, kırmızı et ve her türlü kızartmadan uzak durmalılar.
Böbrek taşı sorunu olanlar vücutlarının susuz kalmamasına özen göstermeli, günlük en az 2 litre su tüketmeli.
Gut hastaları bayramda beslenmelerine özen göstermeli. Yağlı peynir, kırmızı et, kızartmalar, turşu, lakerda gibi gıdalar ve kola, gazoz gibi asitli içecekler gut atağını tetikler.