Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2005 00:00
Yorucu ve zahmetli bir çalışmanın ürünüdür bal. İnsan vücuduna bu kadar yararlı olması şaşırtıcı değil aslında. Gelin, şimdi balın, vücudumuzda neler yaptığına bir bakalım. Proteini ve yağı enerjiye çevirme işinde katkısı büyük olan bal, beynin enerji sağlayıcısı olan gri hücreleri de canlı tutar. Aynı zamanda, yaraların çabuk kapanmasında, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, dokuların, kıkırdak ve kemiklerin oluşmasında etkilidir. Bitkisel gıdalardan vücuda gerekli olan demirin almasında da büyük payı vardır. Bebek bekleyen anne adayları için de bal vazgeçilmez bir besin maddesidir, çünkü balın içinde bulunan B6 vitamini hücrelerin gelişimi için önemlidir. Balın içerdiği mineraller ve aminoasitlerse kanın damarlardaki pıhtılaşmasını önler, bağırsak faaliyetlerini hızlandırır. Ayrıca vücudun çok az üretebildiği "cholin" maddesi de balın içeriğinde vardır. Bu madde, karaciğerin yağ dengesini ayarlar ve bu organın yağ bağlamasını engeller. Son olarak, yapılan son araştırmalar göstermiştir ki, bal zannedildiği gibi dişlerin çürümesine neden olmaz, aksine, doğal bal türlerinin birçoğu, dişlerde çürümelere neden olan bakterilerin gelişmesini ya da oluşmasını engelleyen antiseptik özelliğe sahiptir.Kabaklı bulgur pilavı6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi2 adet orta boy kabak 2 tatlı kaşığı bitkisel margarin2 adet orta boy domates2 su bardağı pilavlık bulgur1 çay kaşığı tuz, karabiber 1 çay kaşığı kırmızı pul biber1 demet maydanoz 1 demet dereotuKabuklarını soyduğunuz kabakları yıkayıp uzunlamasına ikiye böldükten sonra 1 santimlik parçalar halinde küp küp doğrayın. Diğer taraftan, margarini bir tencerede eritip kabağı aktardıktan sonra, karıştırarak 2-3 dakika soteleyin. Üzerine soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri ekleyip karıştırarak 2-3 dakika daha kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz bulguru da ilave ederek 2-3 dakika daha kavurun. 3 su bardağı sıcak suyu da hemen ekleyip tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi serpiştirin. Pilav suyunu iyice çekinceye kadar pişirip ocaktan aldıktan sonra 20 dakika kadar dinlendirin. Sıcak haldeyken üzerine ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu serpiştirip tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.Cevizli fındıklı pekmezli pelte6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı pekmez1 tatlı kaşığı toz tarçın1 su bardağı mısır nişastası 50 gr tereyağı (oda sıcaklığında beklemiş)7 su bardağı soğuk su 1/2 su bardağı çekilmiş ceviz içi1/2 su bardağı çekilmiş fındık içiMısır nişastası ve tarçını derin bir kaba aktarıp üzerine 2 su bardağı soğuk suyu ilave eidn. Nişastayı, tel bir çırpacak yardımıyla sürekli karıştırarak, pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar ezin. Üzerine kalan 5 bardak suyu da ilave ettikten sonra tekrar karıştırın. Bu nişastalı suyu orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak katılaşıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz pekmezi azar azar ilave edip karıştırın. Ocağın altını kısıp yine sürekli karıştırarak 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken tereyağını, çekilmiş ceviz içi ve dövülmüş fındığı ilave ederek karıştırın. Pekmezli pelteyi ister kup bardaklarına ya da muhallebi kaselerine, ister geniş ve kenarları yüksek bir servis tabağına aktarın. Soğuması için buzdolabında 3-4 saat bekletin. Üzerini rendelenmiş çikolata, fındık ve cevizle süsleyerek servise sunun. Pelte iyice soğuduktan sonra tıpkı pasta gibi dilimleyerek de servise sunabilirsiniz.
button