Tat alma duygum romantik bir yemeği mahvediyor

Güncelleme Tarihi:

Tat alma duygum romantik bir yemeği mahvediyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2009 00:00

Gennaro Pelliccia bir uzman dil. Tat alma duygusunu geliştirmek için tam 18 yıl uğraştı. Kahve zinciri Costa’da Kahve Standartları Uzmanı olarak çalışıyor. Costa, Mart ayı başında Gennaro Pelliccia’nın dilini 10 milyon sterline sigortaladı. Dünya basınının gözü bu nadide dile çevrildi. Tabii bizim de...

? Ailenizde damak tadı en gelişmiş kişi kimdi?
-Aşçı olan büyük babam ve babam.
? Gelişmiş bir tat alma duyunuz olduğunu farkettiğinizde kaç yaşındaydınız?
-Benim damak tadım zamanla gelişti. Çocukluğum boyunca babam, yaptığı yemekleri tadarak içeriklerini tahmin etmemi isterdi. Böylece karmaşık lezzetlerin içindeki parçaları hissetmeye başladım.
? Tat alma duyunuzu geliştirmek için herhangi bir çalışma veya dil egzersizi gibi şeyler yapıyor musunuz?
-Hayır. Ama tadım seanslarımı sabah 9:30-12:00 arasında yapmaya gayret ediyorum. Bu zaman aralığında tat alma duyularım başka tatlardan etkilenmemiş olduğundan daha hassas oluyor. Tüm gün tadım yapacaksam eğer, bu duyumu etkilemeyecek sade bir öğle yemeği yiyorum.
? Dilinizi sigorta ettirmek fikri nereden aklınıza geldi?
-Benim işim, Costa’nın Londra’daki kahve kavurma tesisine gelen her kahve siparişini tatmak. Zamanla dilimdeki tat alma memecikleri gelişti, dilim Costa için bir mücevher kadar değer kazandı. Onlar da dilimi sigortalattılar.
? 10 milyon sterlin! Bu bir rekor mu?
-Kahve sektöründe bir ilk. Ama medyadan takip edebildiğim kadarıyla, Mariah Carey bacaklarını 1 milyar dolara, Michael Flatley (İrlandalı dansçı) ise 39 milyon dolara sigortalatmış. Dikkat edilmesi gereken insanlardan biri arasına girdigim kesin!
? Dilinizin fiyatını yani sigorta bedelini kim belirledi?
-Bu bedel, Glencairn Sigorta tarafından, Lloyd’s sigorta piyasasında işlem yapan belli sendikalarca belirlendi. Tutar hesaplanırken, benim tat alma duyumu kaybetmem durumunda yerimi alacak yeni kahve uzmanının eğitilmesi için harcanacak zaman ve emek dikkate alındı. Benim bu dili geliştirmek için 18 yıl harcadığımı düşünürsek bu tutar az bile.
? Evet, uzun bir kariyeriniz var. Nasıl başladı?
-Aslında makine mühendisiyim! Üniversitedeyken bir tatilde Costa’da barista (satış görevlisi) olarak çalışmaya başladım. Napoli’de büyüdüğüm için doğuştan gelen bir kahve aşkım vardı. 10 dakikada 10 farklı espresso tatmak, benim için zevkti. 1997’de mezuniyetimden sonra Costa’da eğitmen oldum. Beni önce Kavurma Uzmanı (Master Roaster) yardımcısı yaptılar, sonra uzman oldum. Ve şimdi deyim yerindeyse Costa’nın Uzman Diliyim.
? Kendinizi geliştirmek için ne yapıyorsunuz?
-Sürekli farklı bölgelerden kahve çekirdekleri tadıyorum. Çünkü kahve, yetiştiği toprağın özelliklerini yansıtır. Volkanik bir toprakta yetişmiş bir kahveyle, natürel bir toprakta yetişmiş kahvenin tadı farklıdır. Bilmediğim her tadı denemeye çalışıyorum aslında. Bir restorana gittiğimde de lezzet hazinemi geliştirmeye gayret ediyorum.
? Böyle bir dile sahip olmanın dezavantajları da var mı?
-Bazen gelişmiş tat alma duyusuna sahip olmak, tamamen başka türlü planlanmış, romantik bir akşam yemeğini mahvedebiliyor. Çünkü normal bir kişinin aksine, yediğim her neyse içeriğinde kullanılmış olan malzemelerin tazeliğini ya da kalitesini farkedebiliyorum.
? Dünya üzerinde en sevdiğiniz tat nedir?
-Size en sevdiğim tadı değil de, benim için en kötü olan tadı söyleyeyim: Benim “fenolik” olarak tanımladığım bu tat, kuru, kimyasal bir tattır. Yeşil (kavrulmamış) kahve çekirdeklerinde bir defo olarak karşınıza çıkar. Kahve çekirdeklerinin küflenmiş olduğuna işarettir. Öyle bir tattır ki, burnunuzun direği kırılabilir!

HAFTADA 100 BARDAK KAHVE İÇİYORUM HEP CİN GİBİYİM

? Sizce süt kahvenin tadını açığa mı çıkarır, yoksa baskılar mı?
-Kişiye göre değişir. Mesela benim favorim mükemmel hazırlanmış bir cappuccino’dur (sütle hazırlanır.)
? Günde kaç bardak kahve içiyorsunuz?
-Haftada 100’ü aşıyor. Cin gibiyim hep!
? Dünyada kaç çeşit kahve var?
-Kahve yetiştiren ilk 20 bölgede, binlerce farklı kahve çeşidi var.
? Endonezya’da Misk kedisinin dışkılarından toplanan ve dünyadaki en pahalı kahve çekirdeği olan Kopi Luwak kahvesinin tadına baktınız mı?
-Hayır, maalesef! Ama bu konuda bir girişimde bulunacağım. Çünkü bana sık sık soruluyor bu soru.
? Türk kahvesini denediniz mi?
-Henüz tatma fırsatım olmadı, ama Türkiye’nin kökü yüzyıllara dayanan bir kahve kültürü olduğunu biliyorum.
? Costa’nın piyasadaki diğer kahve zincirlerinden farkı ne?
-Espresso, kahve sanatının ruhuna uygun olarak, otomatik değil, manuel makinalar kullanılarak hazırlanır, taze günlük süt kullanılır. Günlük sütle hazırlanan kahve, süt kokmaz. İçecek sütün tadını almaz, sütün kahveyle bütünleşmesiyle ortaya çıkan zengin lezzetlerin tadını alırsınız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!