Güncelleme Tarihi:
"Hatırla Sevgili"nin Yasemin'i Beren Saat, şu günlerde "Güz Sancısı" adlı sinema filmi için kamera karşısında. Türkiye'nin hüzünlü bir dönemini anlatan filmde, Rum fahişe Elena'yı canlandıran güzel oyuncu, yakın tarihimize el sürememenin büyük eksiklik olduğu fikrinde.
Apolitik çocuklarız ama suç kimde
Çekimleri devam eden "Güz Sancısı" filminde Rum fahişe Elena’yı canlandıran Beren Saat, yakın tarihimize el sürememenin büyük eksiklik olduğu fikrinde. Hafta Sonu dergisine konuşan Saat, "Bizler ’apolitik çocuklar’ olarak lanse ediliyoruz. Ama bunun böyle olmasında bizim suçumuz yok" dedi.
Bir dönem dizisi olan "Hatırla Sevgili"nin ardından yine bir dönem filmi olan "Güz Sancısı"na başladınız... Başka projeler de vardı ama siz bu filmi tercih ettiniz. Neden?
- Ben dönem projelerini seviyorum. Birçok proje teklifi geldi ama "Güz Sancısı"nı tercih ettim. Bu film ve benim rolüm çok önemli. Elena, benim için heyecan verici bir karakter. Bu, zor bir rol. Umarım altından kalkabilirim.
- Öncelikle Yılmaz Karakoyunlu’nun "Güz Sancısı" romanını okudum. O dönemle ilgili araştırmalar yaptım. Çekimler başlamadan önce olayların geçtiği Tünel’de ve Beyoğlu’nda dolaştım. Yaşadıkları mekánlara dokunmak, o havayı koklamak gerekiyordu. Tomris Giritlioğlu da bu konuda çok yardımcı oldu ayrıca.
Rumca biliyor musunuz?
- Hayır ama filmde Türkçe’yi bir Rum gibi konuşmam, öyle telaffuz etmem gerekiyor. Bunun için dersler aldım, hálá alıyorum. Ayrıca Rumca konuşmam gereken sahneler de var.
O dönemi yaşamış olanlarla hiç temas kurabildiniz mi?
- O dönemi bilenlerin anlattıklarını dinledim. O dönemi yaşayanların arkadaşlarından bazılarıyla konuştum. Bu arada filmin uyarlandığı romanın yazarı Yılmaz Karakoyunlu ile konuştuk, o dönemle ilgili ayrıntılı bilgiler verdi bana. Özellikle 6-7 Eylül olayları çok önemli. "Çocukluğumda şu olayı hiç unutmuyorum" diyerek başlayan açıklamalar benim için çok sarsıcı oldu.
TARİHİ SEVİYORUM
Gelelim Elena’ya... 1955’in İstanbul’unda yaşayan Elena nasıl biri?
- Elena, bir fahişe... Bu iş ona Zeliha Berksoy’un canlandırdığı babaannesi tarafından yaptırılıyor. Çok ciddi travmaları var Elena’nın. O travmaları yenebilmek için büyümemeyi seçmiş. Mazisiyle yüzleşmek istemiyor. Maziden kaçıyor ve içinde hep çocuk kalmış. Aslında Elena çok da acımasız bir hayat yaşıyor. 6-7 Eylül olaylarında da, Rum olduğu için çok acımasız bir darbe daha yemiş oluyor.
Demek ki Elena’yı izlerken çoğumuz gözyaşlarımızı tutamayacağız...
- Evet, Tomris Hanım’ın bu senaryoyu çok iyi çekeceğine inanıyorum. Çünkü o da çok iyi hazırlandı. Elena tabii ki izleyenlere büyük hüzünler yaşatacak. Ancak diğer karakterler de öyle... Hatta bazılarını hikáyenin içinde kaybedeceğiz, bazıları değişerek yaşamayı sürdürecek. Hayat ve siyasi gündem, hepsini değiştirecek ve bu da seyirci için üzücü olacak.
"Hatırla Sevgili" dizisindeki pek çok oyuncu "Güz Sancısı" filminde de oynuyor. Mesela, bunlardan birisi dizide Necdet olarak izlediğimiz Okan Yalabık. Bu sinema filminde onlarla birlikte oynamak Beren Saat için bir avantaj mı?
- Birbirimizi tanımamız elbette büyük bir avantaj. Tomris Hanım bizi tanıyor, biz de onu. Ama Okan’la biz bu filmde pek karşılaşmıyoruz. Film boyunca belki aynı kadraja bile giremeyebiliriz. Okan filmdeki Behçet’in en yakın arkadaşı, ben de Behçet’in komşusuyum.
Beren Saat, tarih sever mi?
- Tarihi seviyorum. Bence tarihi sevip sevmemek öğretmenlerle de ilgili. Ben şanslıydım ve tarihi çok iyi anlatan, sevdiren öğretmenlerim oldu. Ancak bu ülkede şöyle bir eksiklik var, yakın tarihimize pek el süremiyoruz. Müfredatlarla ilgili de söylüyorum bunu. 1984’te doğdum. Bizler ’apolitik çocuklar’ olarak lanse ediliyoruz. Ama bunun böyle olmasında bizim suçumuz olmadığını düşünüyorum. Çok okumamız gerekiyor. O dönemleri iyi öğrenmemiz gerekiyor. Ben şimdi Elena’yı oynarken romanı okumuş herhangi bir genç kıza göre çok daha fazla şey öğrenmiş olacağım. Bu benim için büyük şans.
Hatamızla yüzleşeceğiz
"Güz Sancısı" Adnan Menderes’in başbakan olduğu dönemde geçiyor...
- Ben her zaman partilerüstü ve dinlerüstü ve de hümanist olarak hayatı algılamaya çalışıyorum. Komşularımızın dini ya
Size ’tarafsınız’ diyebilirler...
- Desinler... "Hatırla Sevgili"de de taraf olduğumuz söylendi. Bu filmde de aynı şeyi söyleyecekler. Söylesinler. Çünkü bir şeyi anlatacaksanız, elbette taraf olacaksınız. Bunun başka türlü olması mümkün değil!. Burada önemli olan gençlerin bazı şeyleri öğrenecek olması. Gençler, "Bu da mı oldu?" diyecek. "Hatırla Sevgili" dizisinde başbakanını asmış bir ülke olduğumuz hatırlatıldı. Masumlaşan suçluları tanıttık. Tomris Hanım’ı bu bağlamda çok takdir ediyorum. Bu filmde de seyirciyi yine sarsacağız.
Bu gerekiyor galiba...
- Kesinlikle gerekiyor. Umarım ki bütün bunlar müfredatlarımıza da girecek ve "Evet, böyle bir hata yaptık" denilecek. Bundan sonraki nesiller de bu olaylarla, hatalarımızla yüzleşip, öğrenecek.