Tantuni yemek için en iyi 10 adres

Güncelleme Tarihi:

Tantuni yemek için en iyi 10 adres
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2004 00:00

Tantuni, Mersin dışında pek fazla bilinmeyen bir kebap çeÅŸidi. Özel bir sac üzerinde yapılıyor. Mersin’den çıktığı biliniyor. Satırla doÄŸranmış dana eti, kırmızı toz biber, sıvı yaÄŸ (bazıları don yağıyla yapıyor) ve soÄŸanla piÅŸiriliyor. Genellikle, açık ekmek denen bir tür küçük yufka içinde dürüm (Mersin’de buna ‘sıkma’ deniliyor) yapılarak servis ediliyor.Mersinli ÅŸair ve yazar Özdemir Ä°nce, tantuninin bir Mersin yemeÄŸi olmadığını savunuyor: ‘Mersin’den 18 yaşında ayrıldığım zaman, ÅŸehirdeki evlerde böyle bir yemek yoktu. Kebapçı dükkanları ile normal lokantalar vardı ve bu mekanlarda da tantuni denilen kebap yapılmazdı’ diyor. Özdemir Ä°nce’nin çocukluÄŸunda, Mersin’deki Fellah Mahallesi’nde bir aşçı varmış. Adı da Tantun’muÅŸ. Ä°ÅŸte bu aşçının küçük lokantasında sac üzerinde yapılan yemeÄŸe Tantuni adı verilmiÅŸ ve zaman içinde Mersin yemeÄŸi olarak yayılmış. Ustaları ise tantuninin bir Arap yemeÄŸi olduÄŸunu, aslında deve etinden yapıldığını ve Araplar tarafından Mersin’e getirildiÄŸini anlatıyor. Kimine göre adı, sacda et karıştırılırken çıkan ’tan-tun’ seslerinden dolayı konmuÅŸ. Biz de bu hafta büyük jürimize, Mersin’de doÄŸan ama yavaÅŸ yavaÅŸ tüm Türkiye’ye yayılan tantuninin, en iyi yapıldığı 10 mekanı sorduk. Elbette Mersin, altı adres ile listeye ağırlığını koydu.EN Ä°YÄ° 101. Yaprak - MERSÄ°N2. Özkan - MERSÄ°N3. Göksel - MERSÄ°N4. Sabit Usta - MERSÄ°N5. Suat Usta - Ä°STANBUL6. Sini - ANKARA7. Tantuni Dürümevi - Ä°STANBUL8. Denizhan-2 - MERSÄ°N9. MemoÅŸ - MERSÄ°N10. Tantuni 33 - ADANAYAPRAKDana budundan tantuniÄ°ÅŸletmecisi Hüseyin Yaprak. Yaprak’ta tantuni dananın but bölümünden hazırlanıyor. Yaprak ÅŸeklinde ince ince doÄŸranan yaÄŸsız et, ortası çukur tepside sıvı yaÄŸda kavruluyor. Maydanoz, nane, domates ve soÄŸan karışımı salatayla dürüm yapılıyor. Hüseyin Bey, Mersin’in tantuni ile, tantuninin de Yaprak ismiyle anıldığını söylüyor. Ona göre tantuni 200 yıllık bir maziye sahip. Yaprak’ta tantuninin fiyatı 1 milyon 750 bin ile 2 milyon 250 bin lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Her gün saat 07.00-20.00 arasında hizmet veriyor. Adres: Çankaya Mah. Silifke Cad. No: 4 Tel: (324) 231 39 88ÖZKANTantuniyi marka yaptıÇekirdekten yetiÅŸme tantuni ustası Hacı Özkan, tantuniyi tescil ettirerek marka oldu. Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcı Esnaf ve Sanatkarlar Odası BaÅŸkanı da olan Hacı Özkan, iki ayrı ÅŸubede hizmet veriyor. Özkan-1’de tantuni kuyruk yaÄŸlı ve yaÄŸsız biftek ÅŸeklinde hazırlanıyor. LavaÅŸ, somun ve pide ekmeÄŸiyle servis ediliyor. Tantuninin Mersin’e ait olduÄŸunu ve sonsuza dek öyle kalmasını saÄŸlayacaklarını belirten Hacı Özkan, restoranlarının ünü zedelenmesin diye markasını tescil ettirmiÅŸ. Dürüm tantuni fiyatı 2 milyon lira. Adres: CamiÅŸerif Mah. CemalpaÅŸa Cad. No: 81. Tel: (324) 231 50 62 GÖKSELÃœnlülerin adresi25 yıldır Hasan Palamut tarafından iÅŸletilen Göksel-1 Tantuni, kente gelen birçok ünlü sanatçının ziyaret ettiÄŸi adres. Cem Yılmaz, Mahsun Kırmızıgül, Cem Özer, Emine Ãœn, Emre Kınay, Seda Sayan, Ebru GündeÅŸ, Kahtalı Mıçı, AliÅŸan, Haluk Bilginer, Zuhal Olcay ve Bora Gencer müdavimleri arasında. Dışarıya paket servisi var. Göksel de adının baÅŸkaları tarafından kullanılmaması için Türk Patent Enstitüsü’nden marka tescili yaptırmış. Biftek tantuni yaÄŸsız yemek isteyen müşteriler için yaratılmış. Normal dürüm tantuni 1 milyon 750 bin lira. Biftek tantuni 2 milyon lira. Adres: Ä°hsaniye Mah. Eski Oto Garajı bitiÅŸiÄŸi No: 50. Tel: (324) 336 52 48 SABÄ°T USTATavuk etinden tantuni yaptıSahibi 66 yaşındaki Sabit YaÄŸcı. Uzun yıllar sürdürdüğü mesleÄŸini yeÄŸenine devretmesine raÄŸmen, lezzetten ödün verilmemesi için her gün iÅŸyerine gelip, isim ve kalitesinin korunması için çalışıyor. Özellikle milletvekillerine tantuni göndermesi ile ünlü olan Sabit YaÄŸcı, 21 yıldır bu iÅŸi yapıyor. Birçok kente paket servisi var. Tantunide kullanılan ete çok dikkat ediliyor. Tantuni ve biftek tantuninin yanı sıra tavuk tantuni de var. TavuÄŸun göğüs etinden yapılıyor. Dürüm tantuni 2 milyon lira. Adres: Pirireis Mah. 1116 Sok. No: 13 Tel: (324) 325 46 18SUAT USTAEkmeÄŸini kendileri yapıyorDört yıl önce açıldı. Suat Usta, yani Suat Uçmaz aslen Urfalı ama Mersin’de doÄŸup büyümüş. ÅŸansını Ä°stanbul’da denemeye karar vermiÅŸ. Tantunide dana tranç kullanıyorlar. Etin yağını ve sinirlerini alıp temizliyorlar. Bıçakla doÄŸrayarak kuÅŸbaşıdan küçük parçalara bölüyorlar. Ardından bu eti haÅŸlıyorlar. Ve ortası çukur bir özel tepsinin kenarında ağır ağır piÅŸiriyorlar. Toz biber, sumak ve tuz kullanıyorlar. SoÄŸan, domates ve maydanozu da dürüme ilave edip servise sunuyorlar. Ä°steÄŸe göre acı biber de katılıyor. Küçük yeÅŸil acı biber turÅŸusu ile ÅŸalgam suyu Mersin’den geliyor. Tuntuninin orijinal ekmeÄŸi olan Mersin’in açık ekmeÄŸini anlaÅŸmalı oldukları fırında kendileri yapıyorlar. Yakın çevreye paket servisi var. Dürüm 2 milyon 250, yarım ekmek 2 milyon 500 bin lira. Adres: Büyükparmakkapı Sok. No: 3 BeyoÄŸlu. Tel: (212) 292 59 77SÄ°NÄ°Ankaralı yaÄŸlı sevmiyorSini Fast Food, yedi yıldır yerini hiç deÄŸiÅŸtirmeden tantuni yapıyor. Tantuniyi iÅŸletme sahibi Sabri Acar hazırlıyor. Sini tantunisinin en büyük özeliÄŸi isteÄŸe göre yapılıyor olması. Acar, tantuni sipariÅŸi veren müşteriye ‘yaÄŸlı mı yaÄŸsız mı’ istediÄŸini soruyor ve ona göre hazırlığını yapıyor. Ankaralılar çok fazla yaÄŸlı tantuniyi sevmiyormuÅŸ. Ama Sabri Acar, lezzetlisi yaÄŸlıdır diyor. Sini’de tantuni dananın en yumuÅŸak yeri olarak bilinen kontrfile etten yapılıyor. Fındık yağının dışında hiçbir yaÄŸ kullanılmıyor. 60 metrekarelik küçük bir alanda hizmet veren Sini’de paket servisi de var. Tantuni dışında fast food ürünleri de mevcut. LavaÅŸta et ve tavuk tantuni 2 milyon 500 bin, ekmek arası 4 milyon 250 bin lira. 8.30 - 20.30 saatleri arası açık. Adres: Turan GüneÅŸ Bulvarı 14.Cadde 231. Sokak No: 1/12 Yıldız-Çankaya. Tel: (312) 491 75 56.TANTUNÄ° DÃœRÃœMEVÄ°24 saat açıkMüşterilerinin çoÄŸu BoÄŸaziçi Ãœniversitesi öğrencileri ve hocalarından oluÅŸuyor. Gündüz öğrencilere, geceleri sosyeteye hizmet veriyorlar. Daimi müşterileri arasında Mahsun Kırmızıgül, Tamer KaradaÄŸlı, AÅŸkın Nur Yengi, Seda Sayan, Haluk Özkan, Behsat Uygur gibi isimler var. 24 saat açık. 1998’den bu yana hizmet veriyor. Ä°ÅŸletmenin sahipleri Melek Balta ve Nilgün Åžahin iki kız kardeÅŸ. Mersinli bir ustanın tavsiyesiyle baÅŸlamışlar iÅŸe. 60 kiÅŸiye aynı anda hizmet verebiliyorlar. Tantuniyi özel soslarıyla ikram ediyorlar. Reyhan, fesleÄŸen, maydanoz, sumak, kırmızı toz ve pul biber, kimyon, nane ve kekik gibi baharatlarla harmanlıyorlar. Tuntuninin yanında acılı ezme ve biber turÅŸusu veriyorlar. Dürüm tantuni 3, yarım ekmek 4 milyon lira. Adres: Nispetiye Cad. No: 17 Rumelihisarı. Tel: (212) 257 79 87DENÄ°ZHAN-2Yazlıkçıların tantunicisi Mezitli Beldesi’ndeki yazlıkçıların gözdesi olan Denizhan-2 Tantuni ve Biftek Salonu’nun sahibi Sedat Varma, 15 yıldır aynı yerde iÅŸini sürdürüyor. Sedat Bey, tantuninin Mersin’de özellikle Suriye ve Hatay kökenli Araplar tarafından yapıldığını ve bir Arap yemeÄŸi olduÄŸunu söylüyor. Denizhan 2’de tantuni süt danasından ve bifteklik etten yapılıyor. Evlere paket servisi var. Dürüm 2 milyon lira. Adres: Menderes Mah. Denizhan-2 Sitesi, Tel: (324) 358 83 36MEMOÅžYurtdışına bile servisi varMemoÅŸ Tantuni, yurtiçine ve yurtdışına paket servisi yapıyor. Sahipleri Mersin’de 40 yıllık baba mesleÄŸi tantuniciliÄŸi devam ettiren Mehmet Can Yelkenaç ile aÄŸabeyi Cengiz Yelkenaç. Her gün 05.00-17.00 arası açık. Adana, Ankara, Ä°stanbul, Ä°zmir ve Kayseri’den sipariÅŸ alıyorlar. Yurtdışında ise Almanya, Fransa, Hollanda, Ä°sveç ve KKTC’ye tantuniyi ÅŸoklayıp gönderiyorlar. Alternatif fastfood olan tantuni, dananın but bölümünden ya da etin en yoÄŸun olduÄŸu yerlerinden yapılıyor. LavaÅŸ tantuni 2 milyon, açık 1 milyon 750 bin lira. Adres: Turgutreis Mah. Silifke Cad. Müftü Köprüsü mevkii. Tel: (324) 231 97 02TANTUNÄ° 3315 saniyede hazırAdana’da iki yıldır hizmet veren Tantuni 33 Kafeterya’nın iÅŸletmecisi Yücel Özen. 15 saniyede tantuni hazırlıyorlar. Sarı ve yeÅŸil boyalı, ahÅŸap masa ve sandalyelerin yer aldığı ÅŸirin mekanda tantuni, erkek kuzu etinden biftek olarak piÅŸiriliyor. Kızgın saca dökülen su, etin kurumasını önlüyor. Yükselen buhar da etrafa nefis kokular yayıyor. Açık ekmek tantuni 2 milyon 500 bin, lavaÅŸ sütlü ekmek tantuni 2 milyon 750 bin liradan satılıyor. Hafta içi gece 24.00’e kadar, hafta sonları 02.00’ye kadar açık. Paket servisi var. Adres: Toros Cad. Erenler Apt. No: 6. Tel: (322) 457 99 94.GazetecÄ°ler, gurmeler ve yemek kültürü yazarlarIndan oluÅžan büyük jürÄ° seçtÄ°DHA Mersin büro ÅŸefiAli Ekber ÅženYazar, gurmeSevim GökyıldızÄ°ÅŸadamı, yemek kültürü araÅŸtırmacısıHasan Ersoy Gurme, iÅŸletmeciZiya BingölAdanalı gurmeErol AltunAnkaralı gurmeOÄŸul TürkkanTürk Mutfağı Kültürü kitabının yazarıKamil ToygarAdanalı gurmeTayyar ZaimoÄŸluYemek kültürü yazarıEngin AkınMimar, iÅŸletmeciHakan KıranÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!