Tam tamına 63 bin müzik CD’si var

Güncelleme Tarihi:

Tam tamına 63 bin müzik CD’si var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2008 00:00

Acar Tanlak (57) İstanbul doğumlu. Evli ve iki kızı var. Saint Benoit Fransız Erkek Lisesi’nden sonra Strasbourg’da (Fransa) siyasal bilgiler eğitimi yaptı. Türkiye’ye dönüp 25 yıl İslam Konferansı Teşkilatı’nda çalışıp emekli oldu. 3 yıldır da İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki Argem AŞ’de genel müdür yardımcısı. Yabancı dile meraklı, Fransızca, İtalyanca, Rusça, Arapça ve İngilizce biliyor. Ortaokul yıllarında başlayan müzik hayatını 15 yıl profesyonel olarak sürdürdü.

Dönemin ünlüleri olan Mavi Işıklar, Güner 5 ve 6 Arkadaş gibi rock gruplarında gitar çaldı. CD denince akan sular duruyor. Çünkü müthiş bir koleksiyonu var. Topladığı 63 bin CD’nin bir bölümü evinde duruyor bir bölümü de annesinin evinde.

Çevresindeki herkes onun müzik CD’si tutkusunu çok iyi biliyor. Acar Tanlak’ın kesin olarak 63 bin 500 olduğunu söylediği ama daha tasnif etmedikleriyle birlikte 65 bine yaklaşan dev bir CD koleksiyonu var. Bu rakamla konusunda dünyanın en iyi 10 koleksiyoncusu arasında gösteriliyor. Koleksiyonunu anlatırken gözleri parlıyor.

Bu merak annesinden geçmiş: "Annem iyi bir koleksiyoncuydu. Bindallı, Osmanlı mobilyaları ve mutfak eşyaları koleksiyonları vardı. Ben de çocukken küçük küçük obje biriktirmeye başladım ama müzikle ilgili biriktirmelerim 1960’ta başladı."

Bir olay neden olmuştu Acar Tanlak’ın bu koleksiyona başlamasına. ilkokul üçüncü sınıfa gidiyordu. Bir gün Beşiktaş’ta bir sinemada Cliff Richard & the Shadows’un The Young Ones (Gençlik Gençlik) adlı filmini izledi. Filmden çıktığında aklında tek bir fikir vardı: Gitar çalmalıyım...

Annesi gençliğinde Elazığ’da sessiz film zamanında sinemalarda perde arkasında org çalardı. O nedenle evde de daima bir piyano ve körüklü org olmuştu. Acar ilk gitarını altıncı sınıfa giderken edindi. İlk satın aldığı plak ortaokul 3’teyken Cliff Richard’ın The Young Ones adlı 45’liği oldu. "Ondan sonra elime ne zaman para geçse plak almaya başladım. Tabii o zamanlar ne CD vardı ne DVD. Kaset bile yoktu. 45’lik ve 33’lük denilen plakları alıyordum." 1968’te Fransa’da bir pikap aldı. İlk long-play’i de Beatles’ın Rubber Soul albümüydü.

İNCİRLİK ÜSSÜ’NDE ÇALIŞMANIN YARARI

Koleksiyonunun oluşmasında talihi de çok yolunda gitti. Fransa’da genç Acar’a hamilik yapan çok zengin bir dostu, 60’lı yıllarda Avrupa’da çıkan hemen hemen her LP’nin orijinalini gönderdi. Okul arkadaşları da katkıda bulundu: "1969’da Mavi Işıklar topluluğuna katıldım. Birbuçuk yıl Adana’daki İncirlik üssünde sahneye çıktık. Tüm paramı oradaki dükkánda satılan plaklara yatırdım. Ülkelerine dönen Amerikalı subaylar plaklarını bana verdiler. Adana’dan İstanbul’a bir minibüs dolusu plakla döndüm."

İslam Konferansı Örgütü’nde çalıştığı 25 yıl boyunca yaptığı yolculuklar da koleksiyonunun büyümesini kolaylaştırdı. Teşkilatın Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu katkıda bulundu.

Acar Tanlak’ın gözü gibi baktığı plaklar, teknoloji değişince birden kullanım değerini yitirdi. "CD diye bir şey çıktı dünyam karardı" diye özetliyor o günleri. Ani bir karar aldı. Çok iyi müşterisi olduğu Kadıköy Akmar pasajında bir müzik dükkánına gitti. Elindeki 4 binden fazla LP’yi CD ile değiştirmek istediğini söyledi. Çok şaşırdılar ama teklifi kabul ettiler. 4 bin plağa karşılık 4 bin CD verdiler. Acar Tanlak’ın yeni koleksiyonu başlamıştı. Uzakdoğu ve Rusya seyahatlerinde binlerce CD aldı. Son 8 yıldır yakın arkadaşı olan Pentagram grubunun bateristi Cem Ümmü’nün katkısıyla, görüntü de toplamaya başladı. Bugün 2000’in üzerinde konser DVD’si var.

Tanlak, cumartesi günlerini koleksiyonuna ayırıyor. O gün, yeni CD ve DVD’leri alfabetik olarak yerleştiriyor, bilgisayara giriyor. 1980’lerden beri koleksiyonun kayıtlarını bilgisayarda muntazaman tutuyor. "İnternet sayesinde dünyadan koleksiyoncularla temas halindeyim. Koleksiyonuma ait detayları www.acart.hypermart.net adresinden yayımlıyorum. Dünyanın her yerindeki meraklılarla buradan konuşuyorum, CD değiş tokuşu yapıyorum. Çok dost edindim. Bunlar arasında Beatles’dan Sir Paul McCartney’i, Jam topluluğundan Paul Weller’i sayabilirim."

KONSERLERDEKİ TEK BEYAZ SAÇLI

Benim için müzik 1960-1980 arası İngiltere’de yapıldı. Koleksiyonum rock ağırlıklı. Ama Türk pop ve klasik müziği eserlerinin yüzde 90’ı da var bende. Türk halk müziğinde çok iddialı değilim. Koleksiyonum sayesinde arkadaş grubumun yaş ortalaması 18. Hiçbir konseri kaçırmam. Son zamanlarda konserlerdeki tek beyaz saçlı ben oluyorum.

24 HAZİRAN 2015’TE KOLEKSİYONU BAĞIŞLAYACAĞIM

Belçikalı bir radyo sahibi 250 bin Euro’ya CD’leri almak istedi. Ama satmaktan yana değilim. 24 Haziran 2015’te koleksiyonumu İTÜ Kütüphanesi’ne bağışlayacağım. Neden 24 Haziran 2015 derseniz? İki kızım var, Melis Su ve Ece Billur. O gün büyük kızım Melis Su’nun doğum günü, annemin vefat günü, benim sigarayı bırakma günüm, ikinci işime başladığım gün ve genellikle üniversitelerde mezuniyet günü. 24 Haziran 2015’te büyük ihtimalle küçük kızım üniversiteden mezun olacak. Ben de o gün bağışlayacağım.

YARDIM EDİN BULAMIYORUM

Koleksiyonculuğu sevmek lazım. Mesela ben bir CD’yi bulamadım mı rüyama girer. Koleksiyonunda ne yok deseniz, Preston Reed’in Arif Sağ ile verdiği konserin kayıtları yok. Ama bir gün mutlaka bulacağım. Bu konuda herkesten yardım istiyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!