Güncelleme Tarihi:
Bebeği katı yiyeceklerle besleyeceksiniz. Ama hangi yiyecekle başlamanız gerektiğini biliyor musunuz? Doktorlara göre en ideali, sade tahıl unları. Bebekler için özel olarak üretilmiş pirinç unu başlangıç için çok uygun. 3-5 gün sonra ise bebekler için özel üretilen yulaf ununu tercih edebilirsiniz. Buğdaya geçebilmek için altıncı ayı beklemelisiniz. Çünkü bazı bebekler buğdaya karşı hassas olabilirler.
Bebekler besleniyor
Beech-Nut, bebek maması üreten büyük firmalardan biri. Bebeğini doğru beslemek isteyen insanlar için hazırladığı kitapçıklardan birinde, kendilerine en çok sorulan soruları derlemişler. Örneğin, bebeğe ne zaman katı besin verileceğini biliyor musunuz? Her bebek için farklı olsa da katı besinleri vermek için en uygun zaman, dördüncü ay. Daha erken başlanmamasının nedeni ise bebeklerin ağızlarının ve sindirim sistemlerinin tam olarak gelişmemesi.
Vitamin ihtiyacı
Bebeğinizin vitamine ihtiyacı olabilir mi? Bunu mutlaka doktorunuza sormalısınız. İyi hazırlanmış bir beslenme programı bebeğin vitamin ve demir ihtiyacını karşılayabiliyor. Doktora sorulmadan kullanılan vitamin, bebeğin sağlığını ve gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle bebeğe yararlı olayım derken, zarar verebilirsiniz.
Lütfen zorlamayın
Eğer bebeğiniz yemek yemek istemiyorsa, lütfen onu rahat bırakın. Sabırlı ve hoşgörülü olun. Bebek özellikle ilk beslenmeye başladığında, başarısız olabilirsiniz. Ancak azminizin neticesini göreceksiniz. İyi bir etiket okuyucusu olmayı ihmal etmeyin. Mamaların etiketlerini çok iyi okuyun, içeriklerini öğrenin, kullanma talimatlarına harfiyen uyun.
Alerjiye dikkat
Eğer bebeğinizin besin alerjisiyle karşı karşıya olduğunu düşünüyorsanız, belirtilerine dikkat edebilirsiniz. Nefes alma güçlüğü, kabızlık, ishal, kusma, deride kızarıklık, öksürük, burun akması ve göz sulanması besin alerjisinin belirtilerinden. Eğer bebeğinize besin vermeye başladıktan ilk 3-5 gün içinde buna benzer belirtiler tespit ettiyseniz, doktora başvurmalısınız.
Tabak kullanın
Bebeğinizi beslerken asla kavanozun içinden alıp, yemek yedirmemelisiniz. Çünkü kaşığa bulaşan salyadaki enzimler, kavanoz içindeki mamayı sulandırıyor. Bu nedenle bebeğin yiyeceği muktardaki mama bir tabağa alınmalı, ısıtılmalı ve bebeğe yedirilmeli. Yemeği tekrar kavanozun içine koymamalısınız. Mamada bakteri üremesine yol açabilir.