Taflanlı bisküvi, ananaslı kefir

Güncelleme Tarihi:

Taflanlı bisküvi, ananaslı kefir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2003 00:00

Ä°TÃœ Kimya-Metalurji Fakültesi Gıda MühendisliÄŸi Bölümü, üç yıldır düzenlediÄŸi ‘‘Proje Yarışması’’ ile saÄŸlıklı beslenmenin ön plana çıkarıldığı yeni tatlara imza atıyor. Bu yıl düzenlenen yarışmanın birincisi Karadeniz'in kandaki ÅŸeker oranını düzenlediÄŸi bilimsel araÅŸtırmalarla kanıtlanmış meyvesi taflanla yapılan bisküvi oldu.Yarışmanın jürisinde Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Dilek BoyacıoÄŸlu dışında, çeÅŸitli gıda ÅŸirketlerinin Ar-Ge bölümlerinden uzmanlar yer alıyor. Öğrencilerden istenen, tadı beÄŸenilecek ve ticari hayata geçirilebilecek saÄŸlığa yararlı ürünler oluÅŸturmaları. Yani projeler, fonksiyonel gıda diye tanımlanan saÄŸlığın ön planda tutulduÄŸu ürünler ortaya çıkarmalı.Gıda MühendisliÄŸi Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Dilek BoyacıoÄŸlu, yarışmanın öğrencilerin üretim ve iletiÅŸim alanlarında geliÅŸmesini saÄŸladığını, sanayinin de artık böyle mühendisler talep ettiÄŸini vurguluyor. Yarışma, önümüzdeki yıllarda Türkiye'de gıda mühendisliÄŸi öğretimi gören tüm öğrencilere açık olacak. BoyacıoÄŸlu, ileride birinci eserin dünya gıda mühendisi adaylarıyla yarışmasını planlıyor. Yarışmalarda ortaya çıkan ürünler ise kendilerini raflara taşıyacak ÅŸirketleri bekliyor.BÄ°RÄ°NCÄ° TAFLANLI BÄ°SKÃœVÄ°Gazete haberleri ilham verdiBu yılın yarışma birincisi taflanlı bisküviyi yapan Dilek SaÄŸlam, Esra Çakır ve Hicran Koç üçlüsü gazetelerde okudukları haberlerden ilham almış. Taflanın kandaki ÅŸeker oranını düzenlediÄŸini ve diyabet hastaları için birebir olduÄŸunu öğrenen gençler, Karadeniz Teknik Ãœniversitesi'ndeki araÅŸtırmaların da bu haberleri doÄŸruladığını görmüş. Taflanla önce içecek yapmayı düşünmüşler. Nötr bir tada sahip bu meyveye farklı aromalar katsalar da ortaya çıkan ürünü beÄŸenmemiÅŸler. Sonra denedikleri taflanlı drajeleri de beÄŸenmeyince uzun süre dayanacak bir ürüne, yani bisküviye yönelmiÅŸler. Taflanın kurutulması problemini çözüp, deneyen herkesin tadını sevdiÄŸi taflanlı bisküviyi jüri üyelerinin önüne koymuÅŸlar.Taflan, araÅŸtırmalara göre üreme hormonlarını ve kemik yapısını geliÅŸtiriyor, sindirim sistemini düzenliyor, kandaki asit-baz dengesini saÄŸlıyor, diÅŸleri koruyor, demir eksikliÄŸini gideriyor, prostat sorunlarına iyi geliyor ve böbrek taÅŸlarının düşmesine yardımcı oluyor. Taflanın zengin antioksidan deÄŸeri cilt hastalıkları, kanser, kalp-damar ve romatizmal hastalıkların önlenmesine yarıyor. Ä°TÃœ'lü gençlerin bisküvisi uygun koÅŸullarda altı ay korunabiliyor. Proje ticari hayata geçerse ‘‘light’’ını üretmek ve raf ömrünü uzatmak da mümkün.Ä°KÄ°NCÄ° PROBÄ°TÃœrün yetmedi ambalajını da yaptılarÖdül kazanan ikinci projenin adı Probit. Ayça Yumlu ve Şükran SomuncuoÄŸlu, Türkiye'de yoÄŸurtlar sayesinde bilinen probiyotik yani bağırsaklara yararlı bakteriler içeren bir ürün yaratmak istemiÅŸ. Akıllarına önce toz dondurma gelmiÅŸ. Ama üretim zorlukları nedeniyle özellikle çocuklar için önerdikleri bir tür bisküvili pastanın yapılmasını saÄŸlayacak toz üretmiÅŸler. Probit, su veya süt ile bisküvi katılarak evlerde kolayca hazırlanabiliyor. Probiyotikler, laktoz sindirimini saÄŸlayarak sütün bazı kiÅŸilerde yarattığı negatif etkiyi yok ediyor. Kolon kanserini önleyici etkileri bulunan probiyotik ürünler, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi, kan lipidleri, kalp hastalıklarının tedavisinde ve hipertansiyona karşı da etkili. Ãœlsere yol açan helicobacter pylori'nin yarattığı enfeksiyonları da önlüyor. Yumlu ve SomuncuoÄŸlu probiti üretmekle kalmayıp, ambalajını da hazırlamış. Yani ilk baktığınızda rafa elinizi uzatıp alacağınız ürünlerden biri gibi duruyor. Ama henüz ticari üretimi yok.ÜÇÜNCÃœ KEYF-Ä° KEBÄ°RKefire yeni yorumYarışmanın üçüncüsü ise keyf-i kebir. Proje sahipleri, Serap Gül ve Resul Dilsiz, ürünlerini ‘‘Keyif ve SaÄŸlık Bir arada: YaÅŸlıların ve Çocukların Vazgeçilmez Lezzeti’’ sloganıyla sunuyor. Kısa bir dönem ‘‘moda’’ olan, son yıllarda pek rastlanmayan kefir daneleriyle oluÅŸturulan içecek, muz, ananasla aromalandırılıp, limon lifiyle zenginleÅŸtirilmiÅŸ. Kalorisi düşük keyf-i kebir, laktoza duyarlı insanların rahatlıkla içebileceÄŸi ürün. Bağırsak rahatsızlıkları, hazım bozuklukları, ülser, kireçlenme, kalp rahatsızlıkları, ve sinir sistemi bozukluklarına iyi geliyor. Ä°ÅŸtah açıcı özelliÄŸi de bulunan keyf-i kebir, birkaç deÄŸiÅŸik oranlı aromayla üretildikten sonra içenlerin en beÄŸendiÄŸi kıvamda karar kılınmış.SEKTÖR FONKSÄ°YONEL GIDAYA KAYIYORDünya gıda sektörü artık saÄŸlığın ön planda tutulduÄŸu fonksiyonel gıdaların üretilmesi yolunu tercih ediyor. Prof. Dr. BoyacıoÄŸlu'na göre, fonksiyonel gıdaların en yaygın kullanıldığı yer ABD. çiklet üretiminde bile fonksiyonel yanlar aranıyor. Türkiye'de ise daha çok diyet ürünleri raÄŸbet görüyor. Ancak yiyeceÄŸin aynı zamanda günlük bir vitamin ya da minerali kapsaması yönünde az da olsa çalışma var. Fonksiyonel gıdalar, hammaddenin içine, saÄŸlığa yararlı bir mineral, vitamin, bakteri katılmasıyla oluÅŸturuluyor. Bazen de zaten yiyeceÄŸin içinde bulunan yararlı bir maddenin oranı artırılıyor.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!