Tadına önce ben bakarım

Güncelleme Tarihi:

Tadına önce ben bakarım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2005 00:00

Ä°zmir Ticaret Odası'nın 12 yıllık baÅŸkanı ve Efe rakılarının patronu Ekrem DemirtaÅŸ: 'Sabahları rakı ÅŸiÅŸelenmeden ben tadarım.'Ä°zmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nun 12 yıldır deÄŸiÅŸmeyen tatlı dilli, güler yüzlü baÅŸkanı Ekrem DemirtaÅŸ bir proje fabrikatörü. Aynı zamanda Elda İçecek Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Yönetim Kurulu BaÅŸkanı olan Demirtaş’ın otururken, kalkarken, yürürken, havada, karada, denizde, dilinde hep proje var. Menderes Tekeli Köy’deki rakı fabrikasından Balçova’daki Ä°zmir Ekonomi Ãœniversitesi’ne, Urla’daki yazlık villasına kadar baÅŸkanın projelerini dinlemekten yorgun düştük. Neyse ki, sevgili hayat arkadaşı Nihal Durmaz’ın hünerli elleriyle yaptığı birbirinden lezzetli Ege yemekleri bizi kendimize getirdi. Pırasa kavurmasından kurutulmuÅŸ domatese, yaprak sarmadan börülceye, pazılı gözlemeden mercan köşküne, tavuk fırına kadar. Ve de yanında buz gibi, yüzde yüz yaÄŸlı yayık ayranı. Bunların hepsi ev yapımı, sebzelerin tamamı villanın bahçesinden. İçinde ördekten sülüne, bıldırcından devekuÅŸuna, tavuktan hindiye tüm yenebilir hayvanların olduÄŸu bir bahçe. Ekrem DemirtaÅŸ, 1946 Milas doÄŸumlu. KabataÅŸ Lisesi ve Ä°zmir Ä°ktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi mezunu. Kızı Demet, Amerika’da matematik öğrenimi yapıyor. Gıda mühendisi olan oÄŸlu Egemen ise Efe’nin genel koordinatörü, babasının saÄŸ kolu. Haydi baÅŸlayalım Ä°zmir seferimize, ama önce çok önemli bir uyarımız var. Rakı fabrikası sınırları içinde kibrit, çakmak, sigara ve benzerlerinin taşımanın iÅŸten çıkarılma sebebi olduÄŸu sözleÅŸmede bile yazılı. Sayın BaÅŸkan, Ä°zmir’de kalacak otel yok, Büyük Efes Oteli olmuÅŸ bir harabe. Nedir 7 bin yıllık tarihi olan bu güzelim ÅŸehrin hali? - Ä°zmir, yıllardır Antalya odaklı turizm kalkınma politikalarına kurban edildi. Öncelikle dünya çapında bir fuar alanı ve kongre merkezine ihtiyacımız var. En álásını yaparız, yeter ki bize yer gösterilsin, ama nereye elimizi atsak istemezükçüler karşımıza çıkıyor. Ãœniversite yapmak için bize vermedikleri eski Sümerbank Fabrikası’nda bugün fareler cirit atıyor. Tek başına bir kongre merkezi yapmak da yetmez. Kongrelere gelecek misafirlerimizi yatıracak büyük otellere ihtiyacımız var. Fuar için Ä°zmir’e gelenler, ÇeÅŸme’deki otellerde konaklamak zorunda kalıyor. Büyük Efes Oteli’nin haline bakın, Ä°zmir’in göbeÄŸinde bir çirkinlik abidesi, çürümeye yüz tuttu. Kiralasınlar bize, Ä°zmirli iÅŸadamları olarak bir ayda tepeden tırnaÄŸa yenileyip hizmete açalım.Turizmdeki rotamızı ‘şehir turizmi’ olarak belirledik. Havra Sokağı’nı Atina’daki ünlü ‘Plaka’ gibi düzenliyoruz. Bir hedefimiz de Ä°zmir’i, Kadifekale’den seyrettirmek turistlere. Kadifekale’deki 20 bin kiÅŸilik amfitiyatro gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. Sonra da Kadifekale-Agora arasında teleferik hattı kurulacak. Ä°YH’YÄ° KURDUKYeryüzünden sonra, gökyüzüne de el atmışsınız duyduÄŸumuza göre. - Ä°zmir’in yurtdışı direkt uçuÅŸlarının yetersiz olmasının bölge ekonomisini olumsuz etkilediÄŸini yıllardır THY’ye anlatamadık. Sonunda Ä°zmirli iÅŸadamları olarak biraraya gelip 5 milyon dolar sermayeyle Ä°zmir Hava Yolları’nı kurduk. Kiralayacağımız uçaklarla Avrupa, YakındoÄŸu ve Balkanlar’daki potansiyel merkezlere Ä°zmir’den direkt uçuÅŸ yapacağız. Hem de çıtayı THY standartlarının çok daha üstüne çıkarmış olarak. Ayrıca, yıllardır unutulmuÅŸ olan kruvaziyer turizmine tekrar el attık, bu yıl en az 100 bin turist bekliyoruz. Yener Bey, Ä°ZTO’da yaptığım iÅŸlerden maaÅŸ, harcırah, huzur hakkı almadım, almıyorum. Ayıptır söylemesi, makam arabamın benzinini bile kendi cebimden alıyorum. Ä°ZTO Yönetim Kurulu BaÅŸkanı olarak bana tahakkuk ettirilen paraların hepsini kuruÅŸuna kadar kurduÄŸumuz vakfa bağışlıyorum. KuruluÅŸuna önderlik ettiÄŸim vakfımızın 4 milyon dolara gerçekleÅŸtirdiÄŸi Ä°zmir Ekonomi Ãœniversitesi gurur kaynağımız. DemirtaÅŸ, siyasi dünyamızın da yabancısı deÄŸil, bir zamanların haylaz çocuÄŸu Süleyman Genç’le birlikteydi. Turgut Özal’a yakındı, son seçimlerde ise Ä°smail Cem’in gözdesi olarak Ä°zmir’den milletvekili adayıydı. - Turgut Özal’la çok yakından görüşürdük, aslında rahmetli çok yenilikçi bir insandı. Mesela pek çok insan bilmez, vefatından 3 ay önce bana dinde yapmak istediÄŸi reform çalışmalarından söz etmiÅŸti. Ä°slam dininin kimilerinin anlattığı gibi tutucu deÄŸil, geliÅŸmeye açık bir din olduÄŸunu göstermek istiyordu. Son genel seçimlere Ä°smail Cem’in ısrarıyla girdiÄŸim doÄŸru, ekonomist olarak benden yararlanmak istiyordu. Japonlara beyaz sake içireceÄŸimSabah erkenden fabrikayı geziyoruz, buram buram anason kokuları içinde. - Her sabah rakı ÅŸiÅŸelenmeden önce ben tadarım, benim onayımdan sonra dolum yapılır. Gıda mühendisi olan oÄŸlum iÅŸin teknik uzmanı olarak tadıyor, ben ise ağızda bıraktığı aromaya bakıyorum. AÄŸzı nötralize etmek için beyaz leblebi, ya da kuru ekmek çiÄŸnemek ÅŸart. Atatürk saÄŸlığında kendisi için özel yapılan ‘Sarı Zeybek’ rakısını içermiÅŸ. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ndeki fabrikada yapılan yüzde yüz yaÅŸ üzüm rakısı, meÅŸe fıçılarda dinlendirildikten sonra Ata’ya sunulurmuÅŸ. Bizim ürettiÄŸimiz saf suma rakısı iÅŸte bu, özel rezerv, sınırlı üretim. Geçen yıl aldığımız yaÅŸ olarak aldığımız ‘sultani’ ve ‘razaki’ üzümlerinin sumasından yapıyoruz. Ayrıca, Ege üzümlerini deÄŸerlendirerek yılda 15 milyon litre ÅŸarap üreteceÄŸiz. Gelecek yıl ‘Malkaça’ adıyla 3 milyon litreyle baÅŸlıyoruz; onu votka, likör, brendi, grappa ve cin üretimlerimiz izleyecek. Bütün amacım Efe’yi 5 yıl içinde dünya içkisi yapmak. Tanıtımını ‘Akdeniz içkisi’ baÅŸlığı altında yapacağız, Akdeniz’in serinliÄŸi, güzelliÄŸi, tadı gibi. Dünyaca ünlü Ä°srailli bir yapımcı bütün dünya TV’lerinde göstereceÄŸimiz filmimizi tamamladı. Yener Bey, iddia ediyorum, Japonlara beyaz sake içireceÄŸim. ÇeÅŸme’nin dünyaca ünlü orkinoslarının en büyük alıcısı Japonya. Ä°lhan Mansız oradayken orkinosların yanında beyaz sakeyi de Japonya’ya tanıtacaktım, dönünce kaldı. Rus Çarı Petro en çok ‘anasonlu votka’ içermiÅŸ, ben onun daha iyisini yapıp Rusya’ya satacağım. Göbek rakısı nedir? - Fabrika rakısının tamamı ‘göbek’ rakısı, bunun dışındakiler dedikodu. 8 katlı apartman büyüklüğündeki imbik tesislerinden tarımsal kökenli alkol 5 farklı kalitede akıyor. Bu 5 kalitenin en ortasındaki kalite rakıya gidiyor, baÅŸ ve sondaki iki kalite tekrar imbiÄŸe dönüyor. Ortadaki alkole ‘göbek’ deniyor. Rakı, genel anlamda yüksek dereceli kuru ve yaÅŸ üzüm sumasının bakır imbiklerde anasonla ikinci defa damıtılmasından elde edilen bir içki. Türk kodeksine göre, rakıda kullanılacak alkolün en az yüzde 65’inin yaÅŸ veya kuru üzümün özel makinelerde ezilerek üretilen ‘suma’ olması gerekiyor. Rakının üzerinde 45 derece yazısı, 100 litre rakının 55 litresinin su, 45 litresinin tarımsal kökenli alkol ve anason olduÄŸunu gösteriyor. Rakı Amerikan malı meÅŸe fıçı veya tanklarda 40 gün dinlendirildikten sonra piyasaya veriliyor. 70’lik bir ÅŸiÅŸe Efe rakısında 5 kilo yaÅŸ Ege üzümünün alkolü var. Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!