Güncelleme Tarihi:
* Gribi kovun
Şitaki mantarı harika bir bağışıklık güçlendirici. Cinsel gücü arttırma özelliğinden dolayı Japonya ve Çin’de ‘düğün mantarı’ olarak da biliniyor. Aktarınızda bulamazsanız internetten sipariş verebilir, hatta yetiştirme KİT’inden satın alarak evde kendiniz üretebilirsiniz. İşte Şitaki mantarının mucizevi özellikleri:
- Güçlü bir antioksidan olan ve pişirme sürecinde bozulmayan ergotionein maddesi bakımından oldukça zengin.
- İçindeki lentinan maddesinin Sarcoma-180 tipi kanser tedavisinde olumlu sonuç veriyor. Lentinan vücudun virüslere karşı mücadele etmesini sağlayan interferon üretimini uyarıyor.
- Lentinus edodes ise insan beslenmesi için gerekli bütün temel amino asitleri içeriyor. Ayrıca P, Fe ve Ca bakımından zengin içeriğiyle kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynuyor.
- İçerdiği B1, B2 ve B12 vitaminleri gelişmeyi düzenlüyor, C vitaminiyse skorbit tedavisinde etkili. Az miktarda A ve E vitamini de içeren mantarın bünyesinde yüksek düzeyde bulunan ergosterol (provitamin D2) güneşte D vitaminine dönüşerek kemik ve kas gelişmesinde önemli bir rol oynuyor.
- Kan dolaşımını düzenliyor, beyin kanamalarının, damar sertliğinin önüne geçiyor; böbrek yetmezliğinin, yüksek tansiyonun önlenmesinde etkili.
- Antibakteriyal, antiviral özelliği var. Mide ve baş ağrılarına, hepatit B hastalığına, uykusuzluğu ve halsizliğe iyi geliyor.
- Kan sulandırıcı ve kan basıncını düşürücü etkilere sahip.
* Sindirim yolunuzu iyileştirin
Keklikotu yağı sindirim yolunuzu iyileştirmeye ve bağışıklığınızı desteklemeye yardımcı. Zararlı otları yok eden ilaç (ot-kıran) görevi gördüğünden bağırsaklarda fazla üreyen kötü bakteri ve benzeri zararlı canlıları yok ediyor.
* Karaciğerinizi temizleyin
Vücudunuzu toksinlerden arındırması için karaciğer sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Kara lahana, brokoli, kıvırcık lahana ve lahana gibi turpgillere ait sebzeler karaciğerin vücuttaki toksinleri temizlemesine yardımcı olacak detoks sebzeler. Bu besinlerden bol bol tüketerek karaciğerinizin iyi çalışmasına yardımcı olun.
* Nezleden kurtulun
Ayurvedaya göre zencefil vücut ısısını artırıyor. Özellikle akciğer ve sinüsler olmak üzere organlardaki toksin dolaşımını engellemeye yardımcı oluyor.
* Daha iyi görüş için
Görme gücünü destekleyen harika besin; siyah frenk üzümü, antosiyaninler içeriyor. Antosiyaninler göz sağlığını desteklemeye yardımcı olan bileşikler. Siyah frenk üzümü aynı zamanda bağışıklığı güçlendiren C vitamini bakımından da oldukça zengin.
* Kolesterolünüzü düşürün
Biraz yulaf işinizi görmeye yeter. Bu mucize besin LDL yani kötü kolesterolü düşüren çözülebilir lifler içeriyor.
* Daha sağlıklı bir cilt için
Nar suyu serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı savaşan elajik asit ve fenoller içeriyor. Ayrıca cildinizdeki kolajeni korumaya yardımcı oluyor. Nar aynı zamanda cilt sağlığını destekleyen bitkisel besin maddeleri yani fitonutrientler bakımından oldukça zengin.
* Kalp krizi riskinizi düşürün
Magnezyum zengini kabak çekirdeği hem kan basıncını düşürmeye hem de kalp krizi ve felç riskinizi azaltmaya yardımcı oluyor.
* Öksürüğünüzü rahatlatın
Adaçayı özü, balgam söktürücü etki göstererek vücudun, solunum yolundaki mukusu atmasına ve böylece öksürüğün yumuşamasına yardımcı oluyor. Eczaneden alacağınız bir balgam söktürücü yerine çay veya sıcak suyun içine bir damla adaçayı özü damlatmayı deneyin.
* Saçlarınızı güçlendirin
Demir, biotin ve B12 içeren yumurta, saçlarınızın güçlenmesine yardımcı. Demir, kadınlarda nedeni çoğu zaman teşhis edilemeyen saç dökülmesinin nedeni olan anemiyle yani kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) azalmasıyla savaşmaya yardımcı.
Nefes kokusuna son!
Nane ve ağız gargarası, kötü kokan nefesinizi tazelemenin tek çaresi değil. Hatta bu yöntemler problemin yalnızca üstünü örtüyor. İşte, benim köklü çözüm önerilerim
* Tarçınlı sakız
Tarçınlı sakız, tat vermede kullanılan bir tür uçucu bitki yağı. Bu yağ yalnızca kötü nefes kokusunu gidermekle kalmaz aynı zamanda tükürüğünüzde bulunan anaerobik bakteri miktarını yarı yarıya azaltır.
* Balık yağı takviyesi
Bu, mantığa aykırı gibi görünse de, balık yağındaki omega-3 yağ asitlerinin nefesin kötü kokmasına neden olan ağızdaki enflamasyon ve bakterileri azalttığı kanıtlandı.
* Manolya kabuğu özü
Bu doğal madde, antibakteriyel özelliklere sahip ‘magnolol’ ve ‘honokiol’ bileşiklerini içeriyor. Manolya kabuğu özünün, nefesin kötü kokmasına neden olan ağızdaki bakterilerin çoğunu 30 dakika içinde öldürdüğü kanıtlandı. Manolya yağı özü genellikle, bazı nefes tazeleyici naneli ürünlerde ve diş macunlarında bulunuyor.
* Kereviz
Kereviz, kötü nefes kokusunu önlemede oldukça başarılı çünkü lif zengini bir besin. Lif oranı yüksek besinler, yeterli miktarda tükürük salgılanmasına yardımcı oluyor. Tükürük de ağız kokusuna neden olan plak oluşumunu yok etmeye yardımcı.
* C vitamini
C vitamini, diş eti çekilmesi ve ağız kokusunun başlıca nedenlerinden biri olan diş eti iltihabını önlemeye yardımcı. C vitamini bakımından zengin besinler tüketerek bakteri üremesi için uygun ortamın oluşmasını engellemiş olursunuz. Günlük C vitamini ihtiyacınızı, portakal, mandalina gibi turunçgiller, çilek, frambuaz gibi kırmızı meyveler veya kavun tüketerek karşılayın.
* Siyah çay
Siyah çayda bulunan polifenoller, ağzınızda hoş bir koku yaratır çünkü polifenoller, plakların dişlerinize yapışmasını önleyen güçlü antioksidanlar. Plak oluşumu, dişler ve ağızla ilgili diğer problemlerin yanı sıra nefesin kötü kokmasına neden oluyor. Yapılan araştırmalar ayrıca, polifenollerin ağızdaki bakteri oluşumunu engellediğini ve böylece bakterilerin neden olduğu kötü kokuyu en aza indirgediğini ortaya koyuyor.