Swing’in sultanı Mark Knopfler İstanbul’da

Güncelleme Tarihi:

Swing’in sultanı Mark Knopfler İstanbul’da
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2008 00:00

Mark Knopfler (59) adını duyunca tanımayan çıkabilir fakat Dire Straits grubunu birçok müziksever bilir. Brothers In Arms şarkısı nasıl gönülleri fethettiyse, Sultans Of Swing, Walk Of Life, Money For Nothing’le de o kadar dans edilmiştir. Glasgow doğumlu Mark Knopfler’ı artık Dire Straits’in efsane kadrosuyla görmüyoruz. Ama ondan hálá Dire Straits şarkıları çalması bekleniyor. O da bunun farkında zaten.

Knopfler, Dire Straits serüveni bittikten sonra solo çalışmalar yaptı. Giderek rock’tan uzaklaşıp folka yaklaştı. Konserinde solo şarkılarını da çalacak Knopfler 13 Haziran Cuma akşamı İstanbul Kuruçeşme Arena’da bir konser verecek.

Mark Knopfler, 28 yaşında kurduğu Dire Straits grubuyla tanınıyor daha çok. Dire Straits’i kurmadan önce başka gruplarla çalışmış ama aynı başarıyı bir türlü yakalayamamıştı. O dönemde aynı zamanda da Yorkshire Evening Post gazetesinde muhabirlik de yapıyordu. En sonunda, aldığı gazetecilik eğitimini Dire Straits için bir kenara attı. Yanına kardeşi David ile John Illsley ve Pick Withers’ı alarak kurduğu grup daha ilk albümüyle birçok ödüle layık görüldü. Toy bir grup için fazlaca şaşırtıcı olan bu durum grubu hiç şımartmadı ve Dire Straits yoluna hep aynı şekilde devam etti.

"Dire Straits" argoda maddi sıkıntı anlamına geliyor. Bu ismi, bir arkadaşlarının grubun züğürtlüğüyle dalga geçmesinden sonra aldılar. Daha sonra zar zor para toplayarak 120 Sterlin’le stüdyoda yaptıkları kaydı DJ Charlie Gillett’e götürdüler. İlk şarkıları bugün bile hálá bir efsane olan Sultans Of Swing’di. Parça, BBC Radyosu’nda yayınlandıktan sonra sponsorluk ve plak teklifleri yağmaya başladı. Bunun üzerine 1978’de grubun kendi adını taşıyan albüm Dire Straits yayınlandı. Albüm ABD ve İngiltere listelerine ilk beş sıradan girdi.

1995’te grubun dağılmasından sonra solo albümleriyle kariyerine devam eden Mark Knopfler için Dire Straits zamanı çoktan geçti ve kendisi de rocktan gittikçe uzaklaştı. Knopfler, Straits’ten ayrıldığından beri folk öğelere yer veren çalışmalar yapıyordu. Hatta son albümünden sonra bir röportajda şöyle diyordu: "Hálá folk müziğini severek dinlerim. Aynı zamanda bir folk müzisyeniyim. 2-3 parçamda folk müziğin vazgeçilmez enstrümanları kemençe ve akordeonu kullandım. Heart Full of Holes parçasında İskoç tarzı değil Polka tarzında kullandım onları. Bir sürü değişik efekt yaratıldı bu sayede."

Kendine has tekniğiyle eşsiz gitarist, kafasına taktığı bantıyla konserlerinde yeni şarkıların yanında tabii ki Dire Straits’ten de şarkılar çalıyor. Konuyla ilgili sorulara ise bu durumun çok normal olduğu, insanların eskileri her zaman dinlemek istediği, kendisinin de çalmaya devam edeceği cevabını veriyor. "Yeni şarkılarımı çalıp kendimi memnun etmem lazım. Fakat karşınızdaki insanları da mutlu etmeniz şart. Yeni parçalarımı kaydederken çok zevk aldım, çalarken de zevk alıyorum."

Turnenin son konserleri Türkiye ve Yunanistan’da

Neredeyse dünyada dolaşmadığı ülke kalmayan Mark Knopfler’in arasına Türkiye’yi de kattığı son turnesi tam 63 konser veriyor. 29 Mart’ta Amsterdam’da başlayan turnenin 62. konseri İstanbul’da, son durak ise Yunanistan’ın başkenti Atina’da. Bu Avrupa turnesi Knopfler’ı kesmemiş olacak ki 24 Haziran’da bir de 24 konserlik Kuzey Amerika turnesine başlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!