'Sütü kaynatarak için'

Güncelleme Tarihi:

Sütü kaynatarak için
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2011 11:49

Etkin aşılama kampanyalarına karşın hayvanlarda şap ve Brucella (Malta Humması) hastalığının yayıldığını söyleyen Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gaffar Aktoz, sütün kaynatılarak tüketilmesi uyarısında bulundu.

Hayvan hareketlerinin fazlalığı, virüslerin tip değiştirmesi, mikrobun hızlı yayılması ve aşılamada yaşanan bazı aksaklıklar nedeniyle hayvan üreticilerinin mağdur olduğunu belirten Gaffar Aktoz, uzun süredir yaşanan salgınların çok ciddi ekonomik kayba yol açtığını aktardı. Şap hastalığının Türkiye’nin hayvancılığı adına çok ciddi bir problem olduğunu ifade eden Aktoz, "Bu hastalık sürekli tip değiştiren bir virüse sahip. Bölgede yaşanan hayvan hareketliliğinin çok olması, hayvan akışının hızlı olması, aşılama mücadelesinde ciddi yol alınmasına rağmen tam olarak kontrol altına alınamaması, virüsün hızlı tıp değiştirmesinden kaynaklı bağışıklığın sağlanamaması şap hastalığının sürekli olmasına ve yaygın olarak görülmesine neden oluyor" dedi.

’ENGEL OLUNAMIYOR’

Hastalığa karşı etkili mücadele edildiğini bildiren Gaffar Aktoz, "Hastalığın yayılımına karşı hayvan pazarları kapatılıyor ama yine de hastalık devam ediyor. Adana’da kontrol altına alınıyor ama Osmaniye’de sürüyor. Gaziantep’te biterken Hatay’da ortaya çıkıyor. Yurtdışından ve komşu ülkelerden girişler var. Satış ve alım kaynaklı hayvan hareketlerine engel olunamıyor. Hastalık Türkiye’nin her tarafına bir şekilde yayılıyor" ifadelerini kullandı.

Şap hastalığına karşı aşılamanın küçükbaş hayvanlarda 1.5 lira, büyükbaşta ise 5 liraya mal olduğunu kaydeden Aktoz, tedavi maliyetinin ise hayvan başına 50 lirayı bulduğunu söyledi.

TÜKETİCİLERE UYARI

Malta Humması olarak bilinen Brucella hastalığının da insanların sağlığını etkileyecek güce sahip bir mikrop olduğunu vurgulayan Gaffar Aktoz, özellikle koyun ve keçiden geçen bu hastalığın kalıcı hasarlar bırakabildiğini dile getirdi.

Koyun ve keçi peynirlerinin sağım sıcaklığında, kaynatılmadan çiğ mayalanması sonucunda hastalığını bulaşma tehlikesinden bahseden Aktoz, "Süt ürünlerinin kaynatılarak tüketilmesi, şap hastalığında olduğu gibi hasta hayvanların aşılanması, kaynatılıp soğutulmuş sütlerden hayvansal ürünlerin yapılması, özellikle koyun ve keçi peynir üreticisinin iyi eğitilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!