Güncelleme Tarihi:
Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Halis Tombaklar’ın verdiği bilgilere göre, 1998-2002 yılları kapsayan son beş yıl içinde, ölümlü trafik kazaları istatistiklerinde Ağustos rekortmen ay oldu. Son 43 yılın istatistikleri de yaz aylarında trafikte ölüm ve yaralanmaların doruk noktasına ulaştığını gösteriyor.
Tombaklar, sıcak havanın, sürücülerin reflekslerini azalttığını ve yavaşlattığını, yolun derinlik ve genişliğinin algılanmasını zorlaştırdığını, dikkati azalttığını, becerilerin yavaşlamasına ve çabuk yorulmaya neden olduğunu kaydetti. Temmuz ve ağustos ayında sıcaklığın yüksek olması nedeniyle ölümlü trafik kazalarının yüksek olduğuna işaret eden Prof. Tombaklar, "Trafikte ‘ölüm ayları’ olarak tanımladığımız Temmuz ve Ağustos aylarında sürücüleri trafik kuralları ve işaretlerine daha duyarlı olmalıdırlar. Sürücüler direksiyon başına geçtikleri anda, ‘yaşamlarının en önemli işini yaptıklarını’ ve "ölmemeliyim, öldürmemeliyim’ düşüncesiyle hareket etmelidirler" dedi.
SÜRÜCÜLERE ÖNERİ
Yıllar geriye gitse de yaz aylarının kaderinin değişmediğini vurgulayan Tombaklar, sürücülere bir dizi öneride bulundu. Tombaklar’ın önerileri şöyle:
" Sürücülerin, havanın çok sıcak olduğu saatlerde değil, sabah ve akşam saatlerinde yola çıkması daha yararlıdır.
Sıcak havalarda uzun süre araç kullanılmamalıdır.
Özellikle kliması olmayan Sürücüler, 11.00 ile 15.00 saatleri arasında mümkünse trafiğe çıkmamalı
Temmuz ve Ağustos aylarında direksiyon hakimiyetinin azalmasına neden olan eriyen asfalt yollarında (kayganlık artıyor) kazalara, zemin hazırladığı düşünülünerek, süratten kaçınılmalıdır.
Yola çıkmadan önce aracın bakımının yaptırılması, yeterince uyunması, çok ağır yiyeceklerden kaçınılması ve rahat giysiler giyilmesi gerekmektedir.
Aracınızın stepne, lastik havası, far ayarı, yağı, suyu ve frenini kontrol edin.
Aracınızı iyi havalandırın.
Sıcaktan etkilenmeye başladığınızda aracını uygun bir yerde park edin ve dinlenin.
Uykusuz, yorgun ve alkollü olarak araç kullanmayın.
Hatalı sollama ve yakın takipten kaçının."
TATİLE ÇIKIŞ İÇİN HAFTAİÇİ TERCİH EDİLMELİ
Prof. Tombaklar, pazar günleri piknikçilerin yarattığı yoğunluk ve alkollü sürücülerin yaratabileceği tehlikeler nedeniyle 16.00 ile 21.00 saatleri arasında çok dikkatli olunması gerektiğini kaydetti. Tatile çıkış günlerinin de hafta içi olarak belirlenmesinin can güvenliğini artıracağına işaret eden Tombaklar, aşırı sıcaklarda güvenli yolculuk için önerileri şöyle:
" Sıcakların etkisini minimum seviyeye indirmek için ağır yiyecekler yemeyin, vücut kimyasını dengede tutmak için bol su için. Hafif giyecekleri tercih edin. Keten giysiler, hatta şort ile direksiyon başına geçin.
Sıcaklar bunaltır endişesiyle kesinlikle terlik giymeyin. Ayağın, debriyaj, gaz ve fren gibi pedallara hakimiyetini engelleyen ve ayağı tutucu özelliği bulunmayan terlik kazaya neden olabilir. Bu nedenle ayağı tam kavrayan, sportif bir ayakkabıyı tercih edin.
En fazla 2 saat ya da 180-190 kilometre aralıksız araç kullanın. Yolculuk sırasında yarım saat dinlenin.
Araç içinde cam ya da metal bardak ve benzeri eşya bulundurulmamasını, sürüş sırasında su dahil hiçbir gıda maddesi alınmaması gerekir.
Sadece çocuk kilitleri devreye sokulmalı. 11 yaşından küçük çocuklar ise kesinlikle ön koltukta oturtulmamalı.
Sıcaklığın en çok hissedildiği 11.00 ile 15.00 saatlerinde mümkün olduğu kadar trafiğe çıkılmaması, uzun yola çıkmadan önce ise vücutta su dengesini korumak için bol miktarda meyve ve sebze tüketilmeli."