Süreyya Operası nihayet açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Süreyya Operası nihayet açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2007 00:00

Kadıköy Belediyesi, tarihi Süreyya Sineması’nı opera binası haline getirdi. İki yılda, yaklaşık 12 milyon YTL harcanarak gerçekleşen yenileme çalışmaları tamamlandı. Süreyya Opera Binası 27 Ekim’de sanatseverlere Yunus Emre Oratoryosu ile merhaba diyor.

Süreyya İlmen Paşa’nın 80 yıl önce opera binası olarak tasarladığı, opera, tiyatro ve balo salonu olarak inşa edilen ancak uzun yıllar sinema salonu görevi gören tarihi bina, iki yıldır restorasyondaydı.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, yapının Anadolu Yakası’nın ilk opera binası olması nedeniyle son derece önemli olduğunu söylüyor:

"İstanbul Devlet Opera ve Balesi, haftanın 3 günü Süreyya Operası’nda konserler verecek. Diğer opera toplulukları da burada sahne alabilecekler. Açılış, doğumunun yüzüncü yılını kutladığımız ünlü bestecimiz Adnan Saygun’un ünlü Yunus Emre Oratoryosu ile yapılacak. Konseri Rengim Gökmen yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi orkestra korosu ve solistleri yapacak. Kadıköy Belediyesi Flormani Orkestrası da konserlerini Süreyya Operası’nda verecek. Ayrıca 500 kişilik balo salonunda Cumhuriyet Baloları ile sergiler yapılmasına olanak tanınacak."

İzmir’deki Elhamra Sineması’nın İzmir Operası’na dönüştürülmesinde önemli rol oynayan Dr. Murat Katoğlu ve mimar Ersen Gürsel’in girişimleriyle yenilenen bina, Darüşşafaka Cemiyeti’nden 49 yıllığına kiralandı. Cafer Bozkurt tarafından hazırlanan röleve ve restorasyon projesine göre onarıldı.

NELER YAPILDI

Salondaki ve localardaki 580 koltuk yenilendi.

Bin kamyondan fazla moloz atıldı.

Yerlere üzerinde sol anahtarı figürleri bulunan kırmızı halılar döşendi.

Sahnenin önündeki orkestra boşluğu genişletildi.

Sahne donanımı, aydınlatma, ışık sistemi ve ses düzeni yapıldı.

Bütün dekoratif unsurlar elden geçirildi, temizlendi. Tavan freskleri, duvarlardaki pano resimler uzmanlar tarafından usulünce onarıldı. Yapının cephesinde ve sahne çerçevesinde Türk heykeltıraş İhsan Özsoy’a ait kabartma heykeller olduğu gibi korunarak yenilendi.

Avizeler özel olarak yapıldı.

Süreyya Paşa’nın yaptıramadığını belirttiği zorunlu bölümler olan kulis, sanatçı odaları, teknik odalar asli yapıyı bozmadan zemin altına yerleştirildi.

Yapıda bulunmayan havalandırma sistemi de eski esere zarar vermeden kuruldu.

Fuayesine kafeterya açılması kararı alındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!