OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 14, 2004 00:00
Kendinizi kötü hissettiğinizde mutlaka bir eczaneye koşmanız gerekmiyor. Doğal sebze ve meyvelerin hem cilt, hem de vücut sağlığı üzerindeki mucizevi etkileri ilaçları geride bırakıyor.Domates: Sebze reyonundaki bu süperstarın vücudumuza sağladığı yararlar saymakla bitmiyor. Kırmızı renk pigmenti likopen, hücreleri serbest radikallerden koruyarak akciğer, prostat ve bağırsak kanserinden koruyor. Bu özelliği ısıltıldığında daha çok öne çıkıyor. Domates salçası ve soslar, likopen açısından oldukça zengin. Ya ketçap; o da domates kabuklarıyla birlikte işleme tabi tutulduğu için bileşiminde daha çok koruyucu maddeler bulunuyor.Çilek: Az
kalori, bol potasyum... Ä°ÅŸte, bu yüzden çilekler aynı zamanda zayıflatıcı özellikleriyle ünlüler. Yine de turunçgillerin iki katı kadar C vitamini içerdikleri az bilinen yanlarından. YaÄŸ yakıcı bu meyve, kolajen oluÅŸumunu harekete geçirdiÄŸi baÄŸ dokusunu gerginleÅŸtiriyor, serbest radikallerden koruyor ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor. ÇileÄŸin bu etkileri taze olduÄŸunda maksimum düzeyde gerçekleÅŸiyor.Tarçın: Ayurveda uzmanları antibakteriyel ve hazmı kolaylaÅŸtırıcı etkisi dolayısıyla uzun yıllardan beri tarçının mucizevi gücünü kabul etmiÅŸ durumdalar. Ayrıca tarçın insülin etkisi yaratan belirli bir polifenol sayesinde yükselen kan ÅŸekerini düşürmek için bire bir. Bunun için yoÄŸurdun içinde ya da taze meyveyle birlikte aldığınız günde sadece bir çay kaşığı tarçın yeterli. Ãœstelik sadece kış mevsiminde deÄŸil her mevsim...Elma: Tüm mevyeler arasında en fazla yeteneÄŸe sahip. İçeriÄŸindeki pektin, bağırsaklardaki zehirleri nötralize ediyor ve kolestrolü düşürüyor. Bitkisel hormon ‘quercetin’, hücreleri serbest radikallere karşı koruyor ve bağırsak kanseri riskini azaltıyor. ‘Latechin’ de solunum yollarını temizleyerek solunumu düzenliyor. Hollanda’da yapılan bir araÅŸtırma elma yiyenlerin öksürük ve nefes sorunlarıyla karşı karşıya kalmadıklarını ortaya koyuyor.Soya yağı: Soya tanesi bileÅŸimindeki yaklaşık yüzde 35’lik albümin miktarıyla tam bir protein canavarı. Ayrıca phyto-östrojen, göğüs kanserinden korurken, yaÄŸ ve doymamış yaÄŸ asitleri damarları adeta yaÄŸlayarak kayganlaÅŸtırıyor. Japon bilimadamları soyadaki linol asitlerinin kalp krizi riskinin yüzde 28 oranında düşürdüğünü hesaplamışlar. Buna ek olarak soyada yaratıcı bir hormon olan asetilosinin yapıtaşı bulunuyor, bu da konsantrasyonu ve hafızayı güçlendiriyor.Kırmızı taze biber: Tıpkı yeÅŸil biber gibi küçük tohumlarının bileÅŸimindeki hormon beyni çalıştırıyor ve acıyı azaltıcı endorfini harekete geçiriyor. Yapılan araÅŸtırmalar damarları geniÅŸlettiÄŸi ve aÄŸrı azaltıcı etkisiyle baÅŸ aÄŸrısı ve migreni daha katlanılabilir kıldığını gösteriyor. Tüm bunlara ek olarak kırmızı taze biberin kan dolaşımını artırıcı ve hazmı kolaylaÅŸtırıcı etkileri var.Brokkoli: BileÅŸimindeki pigmentler gözlerin daha keskin görmesine yardımcı oluyor. İçeriÄŸindeki koruyucu maddeler yaÅŸlanmaya baÄŸlı görme sorunlarını önlüyor ve katarakt riskini ortadan kaldırıyor. Bunun dışında brokkoli C vitaminini ve bioaktif maddeler sayesinde kanser oluÅŸturabilecek maddeleri etkisiz hale getiriyor.Â
button