Güncelleme Tarihi:
Yaz aylarında sünnetlerin arttığını belirten uzmanlar, bunun küçümsenmemesi gereken bir cerrahi işlem olduğunu ve ehil ellerde, uygun ortamlarda yapılması gerektiği uyarısı yapıyorlar.
Şişli Etfal Hastanesi 1'inci Üroloji Kliniği Uzmanlarından Doç. Dr. İhsan Karaman, sünnet için en ideal yaşın 2 yaş öncesi veya 7 yaş civarı olduğunu söyledi. Sünnet çağındaki çocukların yakınları tarafından, eğlenmek amacıyla korkutulmasının kabuslara yol açtığını belirten Doç.Dr. Karaman, ‘‘Bu korkuyla büyüyen çocuk, hekim önüne geldiğinde tam anlamıyla su koyveriyor. Sünnetin, basit, ağrısız olduğu ve hekime güvenmesi yönünde hazırlanmayan çocuk strese giriyor’’ dedi.
Sünnetin yararları
Sünnetin koruyucu hekimlik ve halk sağlığı açısından önemli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Karaman, ‘‘Sünnet olmayan çocuklarda idrar yolu iltihapları daha sık görülüyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da sünnetli erkeklerde daha seyrek rastlanıyor. Erkekleri sünnet olmayan toplumlarda, penis kanseri ve kadın bireylerinde rahim boynu kanseri daha sık oluşuyor.
Bütün bu nedenlerle dini açıdan sünnet olmaları gerekmeyen Hıristiyan toplumlarda da tıbbi veya kozmetik amaçlı sünnet giderek popülarite kazanıyor’’ dedi.
Sünnetin her yaşta yapılabileğini ancak bir takım psikolojik ve sosyal nedenlerin ideal yaş kavramını beraberinde getirdiğini belirten Doç. Dr. Karaman, ‘‘Bize göre ideal sünnet ya çocuğun ağlayıp naz yapmayacağı, doktoru yabancılayamayacağı, psikolojik olarak cinsel organına herhangi bir saldırı anlamı taşıyacak bir işlem yapıldığını farkedemeyeceği bir yaşta yani 2 yaş öncesinde yapılması ilk tercih. Eğer 2 yaş öncesinden yapılmıyorsa 7 yaş civarını uygun görüyoruz. Bu yaşta, hekimle iyi diyolog kuruyorlar. Yapacaklarımızı anlatıyoruz ve sorunsuz sünnet oluyor’’ diye konuştu.
Mutlaka hekim yapmalı
Sünnetçilerin, sağlık memurlarının sünnet sırasında olabilecek, aşırı kanama, yanlış kesim sonrasında cinsel organa verilecek zararı tamir etmelerinin mümkün olmadığını kaydeden Doç. Dr. Karaman, ‘‘Bunların düzeltilmesi ciddi, yorucu, sorunlu ameliyatlar gerektiriyor. Cerrahi branş hekimleri, üroloji ve çocuk cerrahisi uzmanları sünneti en iyi yapabilecek ellerdir. Aileler sünnetin küçümsenmemesi gereken cerrahi bir işlem, olduğunu unutmamalı. Sünnet kıyafeti, çocukların gezdirilmesi, düğün için her türlü olanaklarını seferber eden aileler, sünnet işlemine de aynı özeni göstermeli’’ dedi.
Sünnet hataları
Sünnet hatalarının başında sünnet yerinin çok az ya da fazla kesilmesi geliyor. Çıkarılıp atılması gereken sünnet derisinin çok az ya da aşırı derecede fazla alınmasının cinsel organın fonksiyonları veya kozmetik görünümü açısından sorunlar doğurduğunu belirten Doç. Dr. Karaman, şunları söyledi: ‘‘Kanamalar da sık görülen sorunlar. Uygun yöntem kullanılmamış ve kanama kontrolü denilen önlemler alınmamışsa, sünnetten hemen ya da daha sonra kanamalar meydana gelir ve çok büyük sorunlar doğurur. Cinsel organın bir kısmını da kesip çıkarma, idrar deliğine, kanalına kesici aletle yanlışlıkla girip fistül adı verilen idrar delikleri açma gibi tradeji boyutlarına varabilecek, düzeltilmesi çok zor sorunlar çıkabilir. Yanlış yöntemler kullanma sonucu nadir de olsa cinsel organ cildinin tamanının yakılması, yok edilmesi ya da yakılıp organın düşmesine (bir kısmının en azından) neden olabilecek vahim durumlar da görülebiliyor.’’