Sünnet steril ortam gerektirir

Güncelleme Tarihi:

Sünnet steril ortam gerektirir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

İSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Daver Yeker, sünnetin basit gibi görünmesine rağmen gerçek bir cerrahi işlem olduğunu vurguladı.

Dünyada da yaygın

Prof. Dr. Daver Yeker, sünnet işleminin artık bütün dünyada yaygın olarak uygulandığını belirterek ABD’de doğan çocukların yüzde 70’inin doğumdan sonraki ilk haftada sünnet edildiğini söyledi. Türkiye’de sünnet yapma yetkisinin çok eski bir kanunla sağlık memurlarına da verildiğini söyleyen Prof. Dr. Yeker, ‘‘Sünnet, basit gibi görünmesine rağmen gerçek bir cerrahi işlemdir. Sünnet, ehil kimselerce, daha iyisi bir cerrah veya hekim tarafından, mikropsuz ortamda yapılmalıdır’’ dedi.

Sünnet yaptırılacak çocukta kanama problemi olup olmadığının araştırılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yeker, şöyle devam etti:

‘‘Çocuğun testislerinin torbada olup olmadığına, peniste dönüklük ya da eğrilik, idrar deliğinin normal yerinde olup olmadığına bakılmalıdır. Halk arasında ‘peygamber sünnetli’ tabir edilen durumlarda, sünnet yapılmamalıdır. Zira bu durumun cerrahi düzeltilmesi sırasında, sünnet cildinden yararlanılmaktadır. Gömülü veya mikro penis denilen penisin çok küçük olduğu durumlarda, sünnet öncesi cerrahi veya ilaç tedavisi gerekebileceğinden, sünnet işleminin ertelenmesi gereklidir.’’

Prof. Dr. Daver Yeker, her kesikte olduğu gibi sünnet kesiğinde doğal olarak kanama olacağını, ancak cerrahi sünnetlerde, kanayan her damar bağlandığı için kanamanın çok önemsiz bir miktarda kalacağını söyledi. Sünnetin genel anestezi ile yapılmasını öneren Prof. Dr. Yeker, büyük çocuklarda ve şartların genel anestezi için uygun olmaması durumunda, penis köküne lokal anestezi yapılarak sünnet işleminin yapılabileceğini de dile getirdi. Ancak bu işlemin belirli bir cerrahi eğitim ve beceri gerektirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yeker, 'Bugün sünnet, yarın deniz', 'Ağrısız, kansız sünnet' gibi sloganların ciddiye alınmaması gerektiğini de söyledi ve lazerle sünnet yapılamayacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!