Sudaki şifa

Güncelleme Tarihi:

Sudaki şifa
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Suyun tedavi amaçlı kullanımı yaygınlaşıyor. Stres karşıtı hormonların üretimini artıran, bağışıklık sistemini uyaran, kan dolaşımı ve metabolizmayı canlandıran su, migren, hemeroid ve varise ilaç oluyor.

Osmanlı döneminde psikiyatrik bozuklukların tedavisinde su sesi kullanılırken günümüzde suyun her türlü özelliği ayrı bir hastalık reçetesi olarak kabul ediliyor.

Sağlık Bakanlığı’nın 'Sağlık 2000' isimli yayın organında 'Su hiçbir şey ve herşey' başlıklı bir araştırmaya yer verildi. Araştırmaya göre, tıp dünyası suları keşfediyor. Bir çok üniversitede hidroterapi kürsüleri açılıyor. Bu kürsülerde kaplıcaların farklı özellikleri kaydediliyor. İklim ve mineral özelliklerine göre, her kaplıca bir hastalık için reçete ediliyor.

Organizmanın dostu

Suyun tedavi amaçlı kullanılma yöntemleri arasında suyla yıkama, su akıtımı, basınçlı su fışkırtma masajları, suda yürüme, banyodan saunaya kadar varan hidro ve termoterapi yöntemleri geliyor. Suya dokunmak, su ile temas içinde olmak bağışıklık sistemini uyarıyor, stres karşıtı hormonların üretimini hızlandırıyor. Hidroterapi, kan dolaşımını ve metabolizmayı canlandırıyor, ağrıları hafifletiyor. Suyun cilde teması sinir uçlarını uyarıyor. Örneğin suyun enseye ve yüze dokunuşu nevraljiden migrene, kas tutulmasından, eklem atrozlarına kadar bir çok soruna çözüm olabiliyor. Damar çeperlerine de etkiyen su, varisleri rahatlatıyor, dolaşım bozukluklarını düzeltiyor.

İster buz, ister buhar

Su, çeşitli hastalıklarda tıbbi tedavi yöntemlerinin yanında destekleyici olarak da kullanılabiliyor. Suyun kullanıldığı başlıca yöntemler şunlar:

Hidroterapi: Suyun üç hali de bu yöntemde kullanılabiliyor. Su içmek, yüz yıkamak, yüzmek, yara üzerine buz koymak klasik hidroterapi biçimleri arasında geliyor. Duş almak, banyo küvetine girmek, ayak banyosu ve tüm vücut banyoları birer hidroterapi yöntemi olarak kabul ediliyor.

Oturma Banyoları: Hemoroid ve varis tedavilerinde, rahim kasılmalarına bağlı ağrılarda işe yarıyor.

Jakuzi uygulamaları: Girdaplı ve basınçlı sular romatizmal yakınmaları hafifletiyor.

Sıcak Kompresler veya Sargılar: Ağrıyı azaltıyor, abse ve sivilcelerin iyileşmesini hızlandırıyor. Soğuk kompres ya da sargılar burkulma ve gerilme gibi kas travmalarını tedavi edilebiliyor.

Buğu Tedavisi: Solunum yolları, sinüs ve akciğerlerdeki tahriş ve konjesyonların tedavisinde buhar solunumu yapılıyor. Ağrılı kasların tedavisinde buhar odaları ve saunalar kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!