Stresten en iyi arınma yolu

Güncelleme Tarihi:

Stresten en iyi arınma yolu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2009 00:00

Stres içindeyseniz ya da sağlık problemleri yaşıyor ve bir türlü huzur bulamıyorsanız yoga sizin için biçilmiş kaftan. Yoga derslerinde öğrenilen nefes teknikleri, gerginliği atmaya ve canlanmaya yararken vücut çalışmaları, tüm gün masa başında oturmaktan oluşmuş fiziksel yorgunluğu ve rahatsızlığı yok etmeye yardımcı oluyor. En güzel tarafı da yeni güne her zaman enerji dolu başlayacak olmanız.

Günümüzde profesyonel sporcuların, olimpiyat takımlarının ve hatta astronotların bile rahatlamak ve zinde kalmak için edindiği bir alışkanlık yoga. Tarihi yaklaşık beş bin yıl öncesine dayanan, eski bir kendini geliştirme yöntemi de denebilir. Ama en kısa şekilde “beden, zihin ve ruh birliği” olarak tanımlanıyor. Günümüzde pek çok kişi yogaya sırt ağrısı, siyatik, boyun problemleri, kalp rahatsızlıkları, diyabet, stres, ülser, bağımlılıklar, depresyon veya kilo kaybetmek için başvuruyor.

EVDE DE UYGULAYABİLİRSİNİZ

Orijinal yoga sisteminde sekiz basamak mevcut. Bunlar: Yama (Kontrol); Evrensel eylem kontrolü, Niyama (Kesin kontrol); Kişisel eylem kontrolü, Asana (Duruş); Vücut çalıştırma teknikleri, Pranayama (Enerji kontrolü); Nefes ve biyoenerji teknikleri, Pratyahara (Geri çekmek); Astral, Çakra ve Kundalini teknikleri, Dharana (Odaklanma); Konsantrasyon teknikleri, Dhyana (Derin odaklanma); Meditasyon teknikleri ve Samadhi (Üstün odaklanma); Süperkonsantrasyon teknikleri. Ancak yoga merkezlerinde bunların hepsi uygulanmıyor. Sadece Pranayama (Nefes teknikleri), Asanalar (Duruşlar) gibi meditasyon ve gevşeme teknikleri gösteriliyor. Bu şekilde öğreneceğiniz yogayı günlük hayatınızda tek başınıza ya da grup halinde evde bile uygulayabilirsiniz. Bazı durumlarda, ileri dönemlerde meditasyona hazırlayıcı nefes teknikleri de gösteriliyor. Eğer kişinin hazır olduğu hissedilirse aslında yedinci seviye olan meditasyona geçiliyor.
Yoga merkezlerine başvuranların akıllarına en çok takılan soru, “Saatlerce bağdaş kurup, öylece oturacak mıyız” oluyor. Oysa ki durum böyle değil. Yoga derslerinde nefes teknikleri, esneme hareketleri, farklı duruşlar yapılıyor. Saatlerce bağdaş kurup oturanlar ileri seviyelere gelip meditasyon yapan kişiler oluyor.

HERKESE GÖRE OLANI VAR

Yoga merkezlerinde herkese göre yoga çeşitleri mevcut. Hamile, anne bebek, çocuk yogası, eşli yoga, aile, şifa yogası, kundalini, relaxing gibi... Bunların fiyatlarıysa genelde ders başına 20-30 lira arasında değişiyor. Ortalama bir buçuk saat süren yoga derslerinin ilki bazı kurs merkezlerinde deneme amaçlı ücretsiz oluyor.

YOGAYA BAŞLARKEN

Yoga merkezlerindeki eğitimcilerin sertifikalı olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
Temiz, rahat ama çok bol olmayan kıyafetler giyin.
Çıplak ayakla çalışacağınızı unutmayın.
Yogadan 2 saat öncesine kadar yemeğinizi yemiş olun.
Dersten önce ve sonra bol su için.
Yoga matları genelde tüm yoga merkezlerinde mevcuttur. Ama isterseniz kendinizinkini de getirebilirsiniz.
Yeni bir öğrenciyseniz derse daha erken gidip kendinizi tanıtmayı ihmal etmeyin. Rahatsızlık ya da hastalıklarınızı mutlaka söyleyin.

BU KELİMELERİ ÇOK KULLANACAKSINIZ

Yogi: Yoga yapan kişi; kendinin efendisi. Yogini: Yogi sözcüğünün dişiler için kullanılan biçimi. Ananda: Sonsuz mutluluk hali. Asana: Yoga duruşları. Çakra: Sözcük anlamı “tekerlek ve çember”. Bedendeki psiko fiziksel enerji merkezi anlamında kullanılıyor. Dharma: Yaşam yolu. Jinana: Bilgi. Karma: Neden ve sonucun kozmik yasası. Kosa: Zihnin katmaları. Mantra: Bilinç düzeyimizde değişiklik yaratmak için tekrarlayarak çıkardığımız ses ya da sözcükler. Muni: Ermiş kişi. Patainjala: 2300 yıl önce yaşamış ve yoga felsefesini ilk kaleme almış ermiş.

NE İŞE YARAR

Hücre yenilenmesini hızlandırır, dolayısıyla kişi daha yavaş yaşlanır.
Öğrenilen nefes teknikleriyle günlük hayatta kalp daha az yorulur, bu da özellikle erkeklerde sık rastlanan kalp krizi riskini azaltır.
Eklem ve kaslar kuvvetlenir, esner.
Bağışıklık sistemi güçlenir. Astım ve alerji gibi rahatsızlıkların geçmesine yardımcı olur.
Dolaşım ve kan basıncı normal ve dengeli hale gelir.
Sinir sistemi sakinleşir ve kuvvetlenir. Depresyon, panik atak gibi rahatsızlıkların geçmesine yardımcı olur.
Sindirim ve boşaltım sistemleri sağlıklı çalışır.
Cinsel fonksiyonlar daha dengeli ve güçlü olur.
Belirli yoga duruşları erkeklerin prostat sorununun çözülmesine yardımcı olur.

OKUYUN

Yoga Nedir? Ne Değildir? - Akif Manaf: Prof. Dr. Akif Manaf 35 yıldır yoga üzerine edindiği tecrübelerini bu kitapta anlatıyor. Yeni başlayanlar için iyi bir kaynak.
Stres Yogası - Neslihan İskit: Gündelik hayatta yaşadığımız aşırı gerginlikten kurtulma, stresi kontrol alma yöntemlerini öğrenebilirsiniz.
Herkes İçin Yoga: Meditasyon teknikleri, temel Asena şekilleri, çakralarla ilgili bilgi edinebilirsiniz.
Ruhumuz İçin Yoga - Ursula Karven: Oğlunu kaybedince yaşam enerjisini yitiren Ursula Karven’in yaşama yogayla nasıl tutunduğunu göreceksiniz.
Yüz Yogası, Güzellik Gençlik - Lourdes Julian, Doplito Çabuk: Kitaptaki 17 yüz egzerzisiyle, nefes tekniklerini de kullanarak yüz kaslarınızı nasıl çalıştırabileceğinizi öğreneceksiniz.

İZLEYİN

Yoga: Rebekka Haas Çetin’in yönetmenliğini yaptığı DVD’de Zeynep Aksoy’un yönetiminde, Başlangıç, Nefes, Dinamik ve Derin Gevşeme başlıkları altındaki pratik yoga uygulamalarını siz de evinizde yapabilirsiniz.
Billur Kalkavan’la Yoga: DVD’deki Billur Kalkavan’la birlikte Yogaya Hazırlık, Yoga Hareketleri, Güneşe Selam, Ayakta Yapılan Yoga Hareketleri, Omuz Hareketleri ve Yer Hareketleri bölümlerini uygulayabilirsiniz.
Hatha Yoga 1: Hariom Yoga Merkezi eğitmenlerinden Bora Ercan’ın anlatımı, Ürün Kurtiç ile Uma Jyoti’nin hareketleri göstermesiyle hazırlanan DVD, yogaya yeni başlayanlara olduğu kadar devam edenlere de hitap ediyor. DVD, yoga nefesleri, yoga duruşları, yoga uykusu ve yogik temizlenme yöntemlerinin kapsamlı örnekler ile anlatıldığı öğretici bir çalışma.

KURSLAR

ANKARA Before After Sağlıklı Yaşam ve Spor Merkezi (0 312) 442 34 64, Bi Dans (0 312) 468 86 76, Neva Sanat ve Gelişim Merkezi (0 312) 236 42 51, Yoga Şala (0 312) 466 33 20 BURSA Bursa Yoga (0 224) 233 52 34 İSTANBUL Cin Pilates (0 212) 291 92 66, Yoga Bağdat (0 216) 302 94 37, Yoga Şala (0 212) 241 00 67, Yogha (0 212) 324 61 08 ANTALYA Latin TR Dance Academy (0 242) 322 85 07, Nun Meditasyon Atölyesi (0 242) 316 93 79, Wellfit Point Spor Merkezi (0 242) 321 04 42 İZMİR Soyer Kültür Sanat Fabrikası (0 232) 486 34 00 MUĞLA Sport Life (0 252) 382 82 80
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!