Kübra POLAT/ADANA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2008 12:10
ADANA’daki Marmara Estetik Merkezi uzmanlarından Genel Cerrah ve Saç Nakli Uzmanı Opr. Dr. Çağatay Sezgin, stresin Andro Genetik Alapesi’ni (Kuşaktan kuşağa geçen ve aile içinde kimde açığa çıkacağı bilinmeyen kellik şekli) hızla harekete geçirdiğini ve saç dökülmesinin zamanını kısaltıp, şiddetini artırdığını söyledi.
Saç dökülmesi ve çözümü konusunda internet üzerinden şampuan, sabun satan yerlerde yanlış bilgilendirmeler verildiğini vurgulayan Op. Dr. Sezgin, böyle bir durumla karşı karşıya kalan kişilerin doktorlara başvurmasını istedi. Saç dökülmesinin aileye bağlı genetik nedenlerin yanı sıra, kullanılan bazı ilaçlar, yanlış beslenme, kansızlık gibi genetik olmayan dış etkenlerden kaynaklanan nedenlerle de ortaya çıktığını vurgulayan Op. Dr. Sezgin, stresi genetik nedenleri tetikleyici unsur olarak gösterdi. Kelliğe neden olan testosteron hormonunun ürettiği dihidro testosteron hormonunun saç köklerine yapışarak, mevcut saçı döktüğünü ve yeni saçın çıkmasını engellediğini belirten Op. Dr. Sezgin, “Buna tıp dilinde genetik saç dökülmesi diyoruz. Kişinin yaşadığı stres bu hormonların daha hızlı hareket etmesini sağlarken, saçların daha hızlı dökülmesine neden oluyor. Stresle hareketi hızlanan hormonlar, kelliğin şiddetini de arttırıyor” dedi.
GÜNDE 150 TEL DÖKÜLÜYORSA DİKKAT
El saçın içinden her geçirildiğinde 20-25 tel ya da günde ortalama 150 tel saçın deriden kopmasının saç dökülmesinin ciddi boyutlara ulaştığı anlamına geldiğini anlatan Op. Dr. Sezgin, şöyle konuştu:
“Saç telleriniz hızla dökülüyor, inceliyor ve her aynaya baktığınızda saçlı derinizi görecek duruma geliyorsanız, o zaman ciddi bir saç kaybı var demektir. Böyle bir durumda dökülenin yerine yenisi çıkmaz. Günde 100-150 tel dökülüyorsa mutlaka uzmana danışmak gerekir. Kaybedilen alanlar herhangi bir tedaviyle geri getirilemez, çözüm saç naklidir. Saç nakli deyince anlamamız gereken, kişinin başının arka tarafından bulunan genetik olarak ömür boyu dökülmemeye programlanmış, saç köklerinin teknik anlamda saçsız alana transferidir. Uygun cerrahi ortamda yapıldığı sürece hiçbir yan etkisi yok.”