Stres, hasta ediyor

Güncelleme Tarihi:

Stres, hasta ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bağışıklık sisteminin düzenli çalışmasını engelleyerek vücudun zayıf noktalarını etkileyen stres, beraberinde pek çok hastalığı getiriyor. Uzmanlar migren ağrıları, sık sık tuvalete gitme ihtiyacı, karın ağrıları, ishal ya da kabızlık gibi sorunlardan stresi sorumlu tutuyorlar.

Stresin çok yaygın bir sorun olduğunu biliyoruz. Çocuklar ve yetişkinler sinir gerginliği diye tanımlanan stresin kurbanı oluyorlar. Bu sorunun sadece ruh sağlığımızı etkilediğini düşünmekle hata ediyoruz. Stres, aslında fiziksel sağlığımız için de büyük bir tehlike oluşturuyor. Stresin, vücut sağlığını nasıl etkilediğine gelince... Herkesin strese gösterdiği fiziksel tepki farklı oluyor. ABD'de Massachusetts Üniversitesi Tıp Merkezi'nin Stres Giderme Kliniği Başkanı Dr. Saki F. Santorelli herkesin vücudunun strese farklı tepki gösterdiğini belirtiyor. Göğüste sıkışmadan, soğukalgınlığına, sırt ağrısından depresyona kadar pek çok sağlık sorunu, vücudun strese gösterdiği tepkinin bir sonucu.

Pek çoğumuz sık sık bu tür sorunlardan yakınırız, ama bu sorunları strese bağlamak aklımızın köşesinden bile geçmez. Bazı sağlık sorunlarına stresin neden olduğunu anladıktan sonra işimiz kolaylaşıyor. Fiziksel sorunları yok etmek için öncelikle stresten kurtulmak gerektiğini biliyoruz.

Stresin fizyolojisi

Uzmanların verdikleri bilgiye göre çocukluk yıllarındaki bazı davranışlar da stres kaynaklı fiziksel sorunlara neden olabiliyor. Örneğin öğrencilik döneminde strese girdiği için karnı ağrıyan çocuklarla aileleri ilgilenmemişse, bu çocuklar yetişkinlik çağında çok daha şiddetli karın ağrısı çekebilirler.

Endişe yaratan bir durumla karşılaşıldığı zaman, vücudun sağlık sorunlarıyla savaşma yeteneği azalır. Beyinde yer alan hipotalamus adrenalin, cortisol ve diğer stres hormonlarını salgılar. Bu hormonlar, kan şekerini, kalp atışlarını ve vücut ısısını artırır. Sanki vücut birden hareket edecekmiş gibi kaslar kasılır.

Vücudunuzda hangi nokta zayıf ise orada bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Zonklama şeklinde başağrısı, ishal ya da mide krampları belli başlı belirtilerdir. Bağışıklık sisteminin düzenli çalışmasını stres engeller. Bu yüzden vücuda giren virüsler faaliyete geçip çeşitli hastalıklara neden olabilirler. Strese giren kişilerin sırt ve boyun ağrılarından yakınmaları bir rastlantı değildir.

Astım nedeni

Bu arada astım, diyabet ve ülser gibi ciddi sağlık sorunlarına da stresin neden olabileceğini unutmamalıyız. Astım krizlerinde stresin çok önemli rol oynadığı biliniyor. Diyabetli kişilerde stres hormonlarının salgılanmasıyla kandaki şeker miktarı artıyor ve bu durumda ensülin oranını dengelemek zorlaşıyor. Bunun sonucu olarak da hastalık kontrol altına alınamıyor. Mide ve bağırsak ülserine yakalanan kişilerin de sorunlarının stres ile ilgili olduğu belirtiliyor. Sürekli stres altında yaşayan kişilerin hastalığı yenmeleri zorlaşıyor. Stres, hayatın bir gerçeğidir bunu inkar edemeyiz. Ancak stres vücudun zayıf noktalarını etkilemeye başlamadan ondan kurtulmanın yolları aranmalı. İşe stres altında olduğunuzu saptamakla başlamalısınız. İki üç hafta süreyle günlük tutup hangi olayların sizi ne kadar etkilediklerini not etmelisiniz. Stresin saptanmasından sonra yapılacak iş, zihni değişik konularla meşgul edip stresten kurtulmak olacak.

Stres reaksiyonları

Başağrıları

Kolit, ishal ve idrar tutamamak

Kaşıntılar, sivilceler

Çene boyun ve sırtta ağrı

Kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, nabız atışlarının hızlanması

Düzensiz adet kanamaları, cinsel isteği kaybetmek

Depresyon, endişe

Kısa süreli bellek kaybı, kararsızlık

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!