Güncelleme Tarihi:
Stresin zararlı etkilerinden birinin de iltihaplı eklem rotamizması olduğu bildiriliyor. Uzmanlara göre, romatizmal hastalıklar içinde yer alan iltihaplı eklem romatizması akut seyirli bir hastalık olmasına karşılık duygusal stres, enfeksiyon, travma, ameliyat veya gebelik sonrası birdenbire ortaya çıkabiliyor.
İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Vedat Hamurdiyan, Lokomotor sistem hastalıkları (kas iskelet sistemi) ile ilgili yakınmaların hekimlere başvuru nedenleri arasında solunum sistemi hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğini bildirdi. Hamurdiyan kas iskelet sistemi hastalıkları içinde yer alan iltihaplı romatizmanın (romataid artrit) en fazla eklemleri etkilediğini söyledi.
Dr. Serap Kalaycı ise hastalığın halsizlik, ateş, terleme, kilo kaybı, karıncalanma, sabah katılığı gibi belirtileri bulunduğunu kaydetti. Her yüz kişiden üçünde eklem romatizması görüldüğünü dile getiren Kalaycı, 'Hastalık en fazla 20 - 40 yaş arasında görülüyor. Kadınlarda üç kat daha fazla rastlanıyor' dedi. Hastalığın şiddetli tablo gösterdiği durumlarda (akut) eklemlerde ağrı, ısı artımı ve şişlik görüldüğünü belirten Kalaycı, süreklilik kazandıktan sonra ise çevredeki yumuşak dokularda iltihabın ortaya çıktığını söyledi. Hastalığın daha çok akut seyrettiğini belirten Kalaycı, ancak enfeksiyon, travma, ameliyat sonrasında, duygusal stres nedeniyle veya gebelik sonrası birdenbire ortaya çıkabildiğini vurguladı. (ANKA)
İlacı aspirin
İltihaplı eklem romatizması en çok parmak eklemleri, ayak parmakları, el ve ayak bileğini etkiliyor. Ağrı ve sertlik özellikle sabahları belirginleşiyor. Hastalığın tedavisinde eklemler ve diğer dokulardaki iltihabi olayı azaltmak, eklemlerde şekil bozukluğu oluşmasını önlemek, meydana gelen harabiyeti en aza indirgemek amaçlanıyor. Eklem dışında deri, göz, kalp-damar sistemi, akciğer, dalak ve sinir sitemini de etkiliyor. İltihap giderici özelliği nedeniyle asprin ilk seçenek olarak tercih ediliyor.