Güncelleme Tarihi:
Yaz kokusu bir yalan mı?
Bunun için yazın kendinize en uygun parfümü seçmeniz gerekiyor. Ancak diğer yandan dünyayı yeni kokularla tanıştıran tasarımcılar, kokuların yaz ya da kış diye ayrılıp ayrılamayacağı konusunda hemfikir değil.
Birçok koku uzmanı mevsimsel döngülerde kullanılması tercih edilen eau de toilette, eau de parfum gibi bölünmelerin tamamen pazarlama taktiğinden oluştuğunu söylüyor. Markaların uydurduğu bu ayrımlar evrensel anlamda pek bir şey ifade etmiyor. Sadece insanların daha fazla parfüm satın almasını sağlıyor.
Parfümün çalışma prensibi: Sıcaklık
Ancak diğer yandan sıcaklıkların arttığı yaz mevsiminde kullandığımız parfüm büyük önem taşıyor. Çünkü parfümün çalışma prensibi tamamen sıcaklığa bağlı. Parfüm aslında nötr bir ortamda da çalışan aromatik moleküllerden oluşuyor. Bu moleküller ciltle temas ettiğinde sıcaklıkla buharlaşmaya başlıyor ve havaya karıştıklarında ortaya kokusunu salıyor. Dolayısıyla parfümün içindeki malzemenin ve moleküllerin uçuculuğunu test etmek oldukça büyük önem kazanıyor.
Mevsime göre değişen kokular
Parfüm uzmanları; narenciye, biber ve hafif meyveli notalarda bulunan moleküllerin hafif ve daha uçucu olduğunu; misk, kehribar ve ağaçların bileşenlerinin 24 saate kadar kalıcı daha ağır kokular olduğunu söylüyor. Bu kokular da cildinizin sıcaklığıyla birlikte kimlik değiştiriyor. Bu nedenle şubat ortasında şehrin en kalabalık yerinde misler gibi kokarak gezebiliyorken, temmuz ayında arkanızda bıraktığınız koku terle karışık çürümüş bir şeylere benzeyebiliyor. Birden kimyasal bir silaha dönüşmüş parfüm kokularının nedeni tamamen bu hava şartlarına dayanıyor.
Bu sebeple yaz aylarında narenciye ve gevrek yeşil kokular sizi hem ferahlatıyor hem de çabuk yanan yapıları nedeniyle etrafınıza da size de tazelenmiş hissettiriyorlar. Aynı şekilde beyaz çiçekler, yasemin, frangipani gibi kokular sıcak havalarda arkalarında adeta çiçek açmış gibi bir etki bırakabiliyor.