Güncelleme Tarihi:
1. Sınavda son günlere girilirken, konu çalışmak yerine düzenli deneme sınavları uygulanmalıdır. Yapılan yanlışlar ile ilgili dersin öğretmenlerinden yardım almalısınız. Bu yöntemle hata payınızı en aza indirebilirsiniz.
2. Son günlerde uyku saatlerinize dikkat etmelisiniz. Sınavın yapılacağı saati göz önüne alarak denemeleri sabah saatlerinde yapmalısınız. Bu, sınava daha çabuk adapte olmanızı sağlayacaktır.
3. Uyuyacağınız zaman, sınavda çıkabilecek sorular yerine kazanmak istediğiniz okulu düşünerek olumlu hayaller kurmalısınız. Ayrıca geçmesini istediğiniz gibi bir sınav hayal ederek, sınavda daha rahat hissedebilirsiniz.
4. Sınav sabahı kahvaltı da çok önemlidir. Sıklıkla yapılan yanlışlık; sınav sabahı bünyenin alışık olmadığı bir kahvaltı yapılmasıdır. Bu nedenle son 1 hafta sağlıklı bir kahvaltı menüsü oluşturmak yeterlidir.
5. Sınav akşamı anne-babaların mümkün olduğunca rahat ve doğal davranması, sıradan bir günmüş gibi mevcut rutinlerini gerçekleştirmeleri önemlidir. Bazen ebeveynler çocuklarından daha stresli olup panik halleri sergileyebilir. Kaygı bulaşıcıdır ve anne-babadaki stres çocuğun da kaygı duymasına neden olabilir.
Sınav anında
1. En önemli aşama, sınav kaygısıyla baş etmek. Kaygıyı önlemenin en kolay yolu ise sınava “en iyi” olunan konudan başlamaktır. Yine de kaygınız azalmıyorsa gözlerinizi kapatın, derin derin nefes alın ve istediğiniz okulda olduğunuzu hayal edin.
2. Zamanı doğru kullanmaya dikkat edin! Zaman kaybını önlemek için takıldığınız sorulara işaret koyun. Tüm soruları yaptıktan sonra işaretli olanlara geri dönebilirsiniz.
3. Bilmediğiniz, hatta emin olmadığınız soruya yanıt vermekten kaçının. Her yanlışın doğrularınızdan götüreceğini unutmayın.
4. Son yıllarda sınavlar bilgiden ziyade okuduğunu doğru anlama üzerine. Bu nedenle paragraf sorularını dikkatli bir şekilde okuyun.
5. Sınav sonucuna değil, sorulara odaklanın. Çünkü bu ne ilk ne de son sınavınız olacak. Sınavın sonucu ne olursa olsun sizi seven insanlar yine orada olacak, bunu hiç unutmayın!