Güncelleme Tarihi:
1- Küçük bir daire için eşya satın alırken, mekana göre ölçeklendirerek, standart ölçülere göre daha küçük ebatta üretilmiş mobilyalar satın alabilirsiniz. Büyük eşyalar evde sıkışık ve kalabalık bir görüntü yaratabilir.
2- Evi her daim temiz ve derli toplu tutarak dağınık ve dar görünümü engelleyebilirsiniz. Dağınıklık geniş bir odayı bile dar gösterir.
3- Küçük bir evin en büyük zorluklarından biri de kitap, giysi, elektronik alet gibi küçük parçalı eşyalar için yer açmaktır. Dolap, konsol, masa gibi yer kaplayacak mobilyalar yerine, yerden tavana veya duvardan duvara kurulacak raflardan, gömme veya modüler tarzdaki mobilyalardan yararlanmayı düşünebilirsiniz.
4- Eve alacağınız her eşyanın, çok amaçlı olan modelini almaya bakın. Sandıklı kanepe, bazalı yatak, sehpa olarak da kullanılan puf gibi size saklama yeri açacak ya da farklı şekillerde kullanarak yer kazanabileceğiniz modelleri araştırın.
5- Ayaklı mobilyalar küçük bir odayı daha ferah daha havadar gösterir. Doğrudan zemine oturan mobilya daha ağır durur.
6- Duvarlardan faydalanmak için, raf ya da dolap benzeri düzenlemelerde duvara asılan veya tavana kadar olan modeller arasından bir seçim yapın. Odanın zeminini ne kadar az doldurursanız o kadar rahat edersiniz.
7- Küçük evlerde renklerden korkmayın. Açık renkler, bir odayı daha geniş gösterir ama doğru renkler bir araya geldiğinde koyu kahverengi bir duvar da pekala ilginç ve geniş bir oda görüntüsü yaratmanızı sağlayabilir. Bu noktada önemli olan evin ne kadar ışık aldığıdır. Ev, az ışık alıyorsa açık renk kullanmakta fayda var.
8- Aynı anda evin her eşyasını alıp yerleştirmeye çalışmayın. En çok ihtiyacınız olan, yatak, kanepe gibi ana parçalardan başlayın. Sonrasında neye ihtiyacınız var ve bu ihtiyaçlar için ne kadar yer ayırabiliyorsunuz, yaşayarak görürseniz daha doğru seçimler yapabilirsiniz.
9- İhtiyaçlarınızı doğru değerlendirin. Olmayan kitaplarınız için büyük bir kütüphane ya da yılda iki kere kurulacak bir sofra için büyük bir yemek masasını eve sığdırmaya çalışmayın. İhtiyacınız olduğundan emin olmadan hiçbir eşya satın almayın. Evin temel parçaları yerleşene kadar bekleyin. Herhangi bir parçayı alıp da kullanmamak küçük bir evde size büyük bir dert olabilir.
10- Mobilya rengine karar verirken zemin ya da duvarlarla benzer renkte eşyalar seçerek görsel olarak mekanın daha geniş algılanmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin beyaz duvar önündeki beyaz bir kanepe birbiriyle karışır ve kanepe mekanı küçültmemiş olur.
11- Evde kullanılmayan eşyaları saklama, atamama, biriktirme gibi bir huyunuz varsa hemen bunu değiştirmeye bakın. Kullanılmayan, eski, sevmediğiniz, hantal görünümlü mobilya ya da aksesuarları ihtiyacı olanlara verebilir ya da eskici veya ikinci el mağazalarına satarak değerlendirebilirsiniz.
12- ’Misafir gelirse‘ diye başlayan bir cümleyle ev düzenlemeye kalkmayın. Kendiniz için aldığınız kanepe, sandalye, puf gibi eşyalarla misafir için her zaman yer açılabilir. Evinizi düzenlerken sadece sevdiğiniz ve ihtiyacınız olan ürünlere yer verin. Lazım olursa, biri gelirse gibi olasılıkları hesaplamaya çalışmayın.
13- Açık renk mobilya ve duvarlar ile koyu renkli zemin kullanmak mekanı daha geniş gösterir.
14- Açılır kapanır yemek masası küçük bir yemek odasında daha kullanışlı olur.
15- Aksesuar olarak büyük bir tablo asmaktan çekinmeyin. Bol bol ayna ve aydınlatma ürünü de kullanabilirsiniz.