Güncelleme Tarihi:
İstanbul’un en eski semtlerinden Galata hâlâ şaşırtmaya devam ediyor. İşte Kule’ye akan sokaklardan Tatarbey’de de bir süredir böyle bir sürpriz var. Ellerinde kameralarla bir dükkâna girip çıkan turistlere rastladığınızda o sürprizi buldunuz demektir. Çünkü yabancıların; şehirdeki yenilikleri, kırk yıllık yerlilerden daha erken keşfetme gibi bir huyu var. Tatarbey Sokak’taki bu ilginç dükkânın, ‘Küçük Tişört Fabrikası’nın da hakkını veriyor turistler.
Ne oluyor peki içeride? Vitrindeki, üzerine özgün tasarımlar basılmış tişörtlerden gözünüzü ayırır ayırmaz görüyorsunuz. Yaklaşık 12 metrelik dev bir masa, renk renk boyalar, kalıp kalıp kesilmiş pamuklu kumaşlar, iplerde gerili, kurumayı bekleyen tişörtler... Burası küçük, samimi ve şık bir atölye-dükkân. Sadece Galata’da değil, İstanbul’da örneğine rastlamayacağınız şekilde, bir zanaatkâr, 33 yıllık serigrafi ustası Turan Kalkan, Cemil Cahit Yavuz, Emine Bora, Mehtap Şarman gibi tasarımcıların elinden çıkma işleri kullanarak, ‘serigraf emprime’ tekniğiyle tek tek tişört üretiyor. Dikim ve ısıl işlemler hariç, her şey hemen orada yapılıyor.
Kumaşa, renge ve boyaya karar verebilirsiniz
Küçük Tişört Fabrikası’ndan Metin Yıldırım, “Bu aslında çok rantabl bir şey değil; şehrin ortasında bir dükkânı bir atölye gibi kullanmak garip gelebilir” diyor. “Ama bu şekilde müşterilerimizle birlikte üretebiliyoruz; seri üretim dışına çıkabiliyoruz; kendine özel ürünler isteyenlere hitap edebiliyoruz.” Nasıl oluyor peki? “İsteyen istediği tasarımla gelebiliyor; kumaşın cinsine, rengine, boyaya karar verebiliyor. Dilerse üretim sürecine katılabiliyor. Elbette biz de yönlendirebiliyoruz.”
Adı Küçük Tişört Fabrikası ama sadece tişört değil, pamuklu kumaş içeren her ürün basılabiliyor içeride. Yıldırım, kumaşlarının pamuk ipliğinden, 8-10 renk seçeneğiyle, özel olarak üretildiğini; tüm baskı işlerinde kumaşın nefes almasını sağlayan su bazlı boyalar kullandıklarını; bu şekilde sadece kendi koleksiyonlarını üretmediklerini, başka marka ve kurumlarla da çalıştıklarını anlatıyor. Ayrıca buradan çıkan ürünler, Galip Dede Caddesi’ndeki kardeş dükkân Crash’te de bulunabiliyor. İnternette www.crashgalata.com üzerinden de sipariş edilebiliyor. Turan Usta, gözümüzün önünde, boyayı, kumaşı birleştirip; üzerlerine özel tasarımları basıyor.
Galata’nın sesleri dükkâna doluyor...