Güncelleme Tarihi:
Peki inatçı boyun çizgileriyle anlaşmanın bir yolu yok mu?
Onlar doğal yaşlanmanın ve günlük hareketlerimizin birleşiminden kaynaklanan çizgilerimizdir. Dermatologlar boynumuzdaki yatay çizgilerin yüzümüzün diğer bölgelerinde kırışıklık yaratan faktörlerle aynı nedenlerden oluştuğunu söylüyor. Cilt temelinin zayıflaması, cildin altındaki kasların daralması, cildin katlanmasına yol açıyor.
Tabii bunun yanında tüm gün telefonunuza bakıp sosyal medyada gezerken boynunuzun duruşu da büyük önem taşıyor. Dermatologlar, derinin katlanmasına yol açan aktiviteleri ne kadar çok yaparsak var olan çizgileri o kadar derinleştirip üzerlerine yenilerini eklediğimizi söylüyor. Artan mobil cihaz kullanımı, teknoloji boynu olarak isimlendirilen bir olguya yol açtı. Artık boynumuzu hiç olmadığı kadar fazla büküyor ve katlıyoruz. Bu nedenle bu boyun kırışıklıklarıyla artık çok daha genç yaşlarda bile karşılaşabiliyoruz.
Ancak yine de boynunuzda haddinden fazla çizgiye sahipseniz bunun tek suçlusu telefonunuz değil. Boynunuzun yaşlanmasında güneş ışığı, sigara ve cilt tonu gibi faktörlerin de etkisi var. Dahası eğer derinizde hasar varsa o zaman kolajen ve elastin iyi çalışmıyor ve cilt kırışmaya direnemeyip katlanmaya başlıyor. Özellikle açık tenli insanlar çevre etkileriyle yaşlanmaya karşı daha duyarlı olma ve koyu cilt tiplerine göre daha erken yaşlarda kırışmaya eğilimliler.
Nasıl önleyeceğiz?
Uzmanlar evde bulunan ve mevcut çizgilerin tedavisinde kullanılan yaşlanmayı önleyici ürünleri yüzünüze ek olarak boynunuza da kullanmanın önemli olduğunu belirtiyor. Boyundaki cilt çevresel hasara duyarlı hale gelen inceliği en sert yaşayan bölgedir. Bu nedenle sabahları antioksidan korumalı ürünleri, güneş kremiyle birlikte kullanmanız öneriliyor.
Bunun dışında lazer tedavileri ciltteki kolajeni uyarmak ve cildin temelini güçlendirmek için kullanılabiliyor. Botoks, kalıcı bir düzeltme olmasa da bir başka seçenek olarak sunulabiliyor.
Bir diğer seçenek olan enjeksiyonun ise çok dikkatli bir şekilde uygulanması gerektiği vurgulanıyor. Çünkü boynun fazla hareketi dolgunun potluk yapmasına sebep olabiliyor.