Güncelleme Tarihi:
Yaklaşan bahar aylarıyla, sert ve soğuk geçen kışı atlatan bahçelere de bakım yapma zamanı geldi. Bahçeniz de evinizin önemli bir parçası, bu nedenle de özellikle mevsim geçişlerinde yenilenmesi ve yeni mevsime hazır hale getirilmesi gerekiyor. Bahçe bakımı yaparken baharın geldiğini göz önünde bulundurmanız ve buna göre hazırlık yapmanız gerekiyor.
BAHÇENİZİ BAHARA HAZIRLAYIN
Toprağın bakımı bahçe bakımının en önemli kısmıdır. Yaklaşan bahar aylarında ve sonrasında yaz boyunca rengarenk ve mis kokulu çiçeklerinizle bahçenizi şenlendirmek istiyorsanız, toprağı bahara hazırlamanız gerekiyor. Kış boyunca havasız kalan ve içerdiği mineralleri yağış ve soğuk yüzünden kaybeden toprağın havalandırılması gerekiyor. Bunun için çapa yardımıyla toprağı eşeleyebilir, güneşi özleyen kısımlarının da bahar güneşiyle tanışmasını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca toprağın kaybettiği besin ve mineralleri geri kazanması için gübrelemek gerekir. Gübre toprağın nemli ve uygun bir sıcaklıkta kalmasını sağlayarak ekeceğiniz çiçeklerin köklerinin kurumasına engel olur. Çiçek kökleri nemli kalacağından uzun süre topraktan beslenmeye devam eder.
BAHÇENİZE BAHARA UYGUN YENİ ÇİÇEKLER EKİN
Toprağı çapalarken kış boyunca araları açılan çimleri de yenilemek gerekir. Çimler arasında oluşan boşlukları doldurabilirsiniz. Tohum olarak ekebileceğiniz gibi direkt çimi de ekebilirsiniz.
Bahar aylarının havasına en uygun çiçeklerden bazıları mısır gülü, şakayık, petunya, mine, karanfil ve camgüzelidir. Ayrıca bahçenizin ev kapısına yakın bölgelerine kokulu çiçeklerden hanımeli, melisa, lavanta ya da yasemin de ekebilirsiniz. Bu sayede evinizden her çıkışınızda sizi mis gibi kokular karşılar.
Çiçekleri ekerken bahçenin hangi kısımlarının ne kadar güneş aldığını hesaplamanız gerekiyor. Tabii ekeceğiniz çiçeklerin huyunu da bilmeniz lazım ki, onları bahçenin en uygun yerine ekebilesiniz. Mart ayı, çiçek ekmek için en uygun aydır çünkü toprak tava gelir ve çiçeklerin hem ekimi hem de toprağa tutunması ve büyümesi kolaylaşır.
Bahçenizde kış boyunca birikmiş yabani otlar ya da kurumuş bitkileri temizleyin. Bu işe kalkışmışken tüm kış kullanmadığınız metal malzemeleriniz varsa, bunları da kontrol edin. Paslananları atın. Eskiyen bahçe hortumu, kırılan saksılar gibi tüm eşyalarınızdan kurtulmak için en iyi fırsat budur.
nasilkolay.com Tarafından hazırlanmıştır.