Güncelleme Tarihi:
Banu Savcı’nın mesleği stil danışmanlığı. Beş yıldır Tims Productions’ın yaptığı tüm film ve dizilerdeki karakterleri o giydiriyor. Yani geçmişte yayınlanan Kavak Yelleri, Çakıl Taşları, Es-Es gibi dizilerdeki oyuncuların giydiklerinin sorumlusu o. Uzaktan akraba olduğu Tuba Mutlay ise moda editörü. Mesleğe yedi yıl önce Elele Dergisi’nde başlamış. Daha sonra İstanbul Life ve Heygirl gibi dergiler için de çekim yapmış.
DİZİDEKİ ELBİSE YOK SATIYOR
Banu Savcı’nın bahsettiği uyumun arkasında Adil Işık markasının tasarım direktörü Zehra Işık var. Işık, kendi deneyimi başta olmak üzere, markanın bütün imkânlarını seferber etmiş. Üç kadın aralık ayından beri çalışıyor. Zehra Işık anlatıyor: “Birbirimizin fikirlerine saygı duyarak bugünlere geldik. Ben pazarı ve tüketicinin talebini iyi biliyorum. Onların çok iyi bir moda gözü var. Gençleri ne cezbediyor hemen keşfediyorlar. Bir tasarımın üretilmesi için üçümüzün de içine sinmesini bekledik. Karar veremeyince bir gece üzerine yatıp düşündük. Ortak nokta buluyorduk.“
AYŞEGÜL SEKSİ VE DİŞİ SU TAM BİR ELBİSE KADINI
Küçük Sırlar dizisinde her karakterin bir tarzı var. Aslında hikâye dört ana karakterin üzerinden dönüyor. Tasarımlar bu karakterler düşünülerek ortaya çıktığı için Banu Savcı ve Tuba Mutlay hangi karakteri nasıl giydiriyor, bizim için analiz etti.
AYŞEGÜL
(MERVE BOLUĞUR)
Su karakteri ne kadar duruysa Ayşegül o kadar iddialı. Seksi giyinmekten çok hoşlanıyor. Kırmızı ruju olmadan sokağa çıkmıyor neredeyse. Dizüstü çizmeler, mini etekler favorisi. Jean ve pantolon giymeyi tamamen reddediyor. Çok çok dişi. Karakter olarak o seksapelitesini de kullanıyor.
SU (SİNEM KOBAL)Canlı renkleri çok iyi taşıyor. Tam bir elbise kadını.Romantik bir karakter. Pastel tonları,dantellileri çokiyi taşıyor.
HEVES (DİLARA ÖZTUNÇ)
Ayşegül’ün samimi arkadaşlarından. Eski manken olduğu için çok iyi kıyafet taşıyor. Modayı iyi takip ediyor. Pantolon giyiyor, topuklu ayakkabılar favorisi. Kokoş diyebilirim. Saçları platin sarısı.
CEYLA
(GONCA VUSLATERİ)
Kendine özel bir tarzı var. Daha özgün. Saçları kısa, etnik parçaları seviyor. İddialı saç aksesuvarları kullanıyor. Farklı olmayı seviyor.
Hello Kitty’nin baş tasarımcısı yeni görevini benden öğrendi
Japon hediyelik eşya ve oyuncak firması Sanrio tarafından 35 yıl önce yaratılan Hello Kitty bugün tüm dünyada bir fenomen. Yıllık cirosu 86 milyar dolar. 300’ü Japonya’da olmak üzere bin 300’den fazla lisansörü var. Her sene 20 bin değişik Hello Kitty ürünü piyasaya çıkıyor. Kongo’da, Angola’da, Namibya’da bile tütsülenmiş somondan uçağa, arabadan çocuk hastanesine, makarnaya, pizzaya, kurabiyeye kadar her şeyin Hello Kitty’lisi var. Türkiye’ye de geçen yıl geldi. Sanrio firmasının ileri gelenleri geçen hafta markanın 50. yılını kutlamak için İstanbul’daydı. 12 yıldır tasarım ekibinde yer alan; Cinnemoroll ve Wishmemel gibi karakterlerin yaratıcısı Miyuki Okumura’yı Hello Kitty’nin yeni tasarımcısı olarak tanıştırdılar. Ama röportaj sırasında kendisinin bu durumdan haberi olmadığı ortaya çıktı!
Sanrio bir hediyelik eşya şirketi. İlk günden beri aynı sloganla yaşıyor: ‘Küçük hediyeler, büyük gülüşler...’ Bünyesinde Hello Kitty’nin dışında pek çok karakter var. Ama en ünlüsü Hello Kitty. Hello Kitty’i ilk tasarlayan kişinin adı Yuko Shimitzu. Onu kırmızı bir fon arkasındaki kedi figürü olarak yarattı. Daha sonra Miss Yonekubo adlı bir başka tasarımcı bir yıl boyunca Hello Kitty’i geliştirmeye uğraştı, başaramadı. 80’lerin başında işi Yuko Yamaguchi’ye verdiler. Yamaguchi o basit figürü bugünkü haline getirdi, popülerleştirdi. Bugün hala Hello Kitty’nin tasarım ekibinin başında Yamaguchi var. Ama çok değil üç beş ay sonra koltuğunu 32 yaşındaki Miyuki Okumura’ya devredecek.
Okumura 12 senedir Sanrio çatısı altında çalışıyor. 12 yılını şöyle özetliyor: “Benim çocukluğum Sanrio karakterleriyle geçti. En çok My Melodie’yi severdim. Tasarım okudum ama tek idealim bir gün Sanrio’da çalışmaktı. İşe alındığım günü hiç unutamam, 20 yaşındaydım. Yeni karakter geliştirme bölümünde çalışıyorum. Rulo şeklindeki tarçınlı tatlı Cinnamon Roll’dan esinlenerek Cinnamoroll’u yarattım. Gerçek adı Cinnamon. Dokuz yaşında, küçük köpek yavrusu ve erkek. Kulakları çok uzun ve o kulaklarla uçabiliyor. Bazen şapka takıyor. İkinci karaterim de Wishmemell. Bir kız çocuğu ve tavşan... Kuyruğu gökkuşağı renklerinde.”
Miyuki Okumura bugüne kadar yaptığı işleri böyle güzel güzel anlattıktan sonra onunla geleceği konuşmak istedim. “Hello Kitty’nin yeni tasarımcısı siz oldunuz, neler yapmayı planlıyorsunuz” diye sordum. Okumura’nın beti benzi attı, gözleri sulandı, parmağını sallayarak “No, no, no” yaptı. Bir süre ne olduğunu anlamadım. Sanrio’nun Avrupa Müdürü devreye girdi. Meğerse bu durum Miyuki’ye henüz açıklanmamış. Çıtlatılmış ama kesin tebliğ edilmediği için, bir de hâlâ Yamaguchi işin başında olduğu için terbiyesizlik yapmak istemiyormuş. Biraz da utanıyormuş. Biraz mı? Bana Miyuki şok geçiriyor gibi geldi ama neyse. Allah’tan beş dakika sonra Hello Kitty hakkında konuşabildi. Hello Kitty’nin Japonya dışında ünlü olmasını hala tam anlayabilmiş değil. Kendi kültürüne çok yakın buluyor ama Avrupa’da, Amerika’da sevilmesine pek bir anlam veremiyor. Bunda Lady Gaga ve Cameron Diaz gibi ünlülerin parmağının bulunduğunu söylüyor. Gelecekteki hedefinde de Hello Kitty’i yetişkinlere daha çok sevdirmek var zaten.
Tasarım yaparken sinemadan, kitaplardan ve müzikten besleniyor ama en çok Budist tapınaklarınından ilham aldığını söylüyor. Oralarda masumiyeti yakalayabiliyormuş. Modayı ve trendleri önemsiyor. Yetişkin kadınlara onlar aracılığıyla ulaşabileceğini biliyor.
BU DİZİ GENÇLERİ CESARETLENDİRDİ
AĞZI YOK ÇÜNKÜ YÜREĞİYLE KONUŞUYOR
Tam adı: Hello Kitty White.
Hello Kitty’nin bir de ikizi var; adı Mimmy. Başındaki kurdele, ikizi Kitty’nin aksine solda. Mimmy, Kitty’den daha çekingen.
Hello Kitty bir de erkek arkadaşa sahip: Dear Daniel. Ama Avrupalılar onu hiç sevmiyor, reddediyor.
Sevimli çizgi karakter, bir Japon tasarımı olmasına rağmen, Londra’da annesi Mary, babası George, büyükannesi, büyükbabası ve ikiz kardeşi Mimmy ile yaşıyor.
Hello Kitty üç elma ağırlığında. Onun da bir ev hayvanı; bir kedisi var. Kedisi, Charmmy Kitty 2004 yılında Sanrio portföyünde piyasaya sürüldü. Charmmy Kitty’nin boynunda Hello Kitty’nin takı kutusuna ait bir anahtarı ve sol kulağında pembe renkli bir kurdele bulunuyor.
Hello Kitty’e göre “Hiçbir zaman çok fazla arkadaşa sahip olunamaz”.
Hobileri: Müzik dinlemek, seyahat etmek, kitap okumak ve kurabiye yemek. En sevdiği tatlı elmalı pay.
Avrupa’da en çok satılan Hello Kitty ürünü iç çamaşırı, Japonya’daysa pijama ve tişört.
Neden ağzı yok: Ağzı olmadığı için sahibinin ruh haline uyum sağlayabiliyor. Sahibi gülüyorsa gülüyor, şaşırıyorsa şaşırıyor. Sahibi çocuksa çocuksu bir ifadesi oluyor, yetişkinse yetişkin. Ağzı yok, çünkü yüreğiyle konuşuyor.