Sporcuların düşmanı aşil tendinozisi

Güncelleme Tarihi:

Sporcuların düşmanı aşil tendinozisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2010 15:55

Son günlerde sporseverlerin bir numaralı gündem maddesi olan Dünya FIBA Şampiyonası, büyük heyecanla ülkemizde devam ediyor. Sporcu yaralanmalarında ilk sıralarda yer alan “Aşil Tendinozisi” hakkında Anadolu Sağlık Merkezi Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimliği Doçenti Dr. Tolga Aydoğ, aydınlatıcı bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Aşırı kullanım yaralanmalarının çok tipik bir örneği olan “Aşil Tendinozisi”,  antrenman sonrası olağan ağrı olarak algılanıp ciddiye alınmayabilir. Tedavisinin kişiye özel planlanması gerektiğinin önemini vurgulayan Tolga Aydoğ, “Topuk kemiğini bacağın baldır kasına bağlayan bağ dokusuna aşil tendonu denir. Aşil Tendinozisi, aşil tendonunun aşırı kullanım sonucunda, tendon iç yapısında meydana gelen değişikliğe bağlı gerçekleşen yaralanmadır. Özellikle sıçrama, hızlı koşu ve durmayı sıkça yapan sporlarda görülür, 30-40 yaşlarında daha sık olmakla beraber her yaşta görülebilir. Topuğun 5-7 cm üzerinde hareketle artan ve istirahatla azalan batıcı tarzda bir ağrı görülür” dedi.

Bu yaralanmanın oluşumu hakkında bilgiler veren Aydoğ; “Bu sorun klasik aşırı kullanım yaralanmalarına çok tipik bir örnektir. Aşil Tendonu üzerindeki stres, sıçrama ve düşme anında ciddi olarak artar. Sıçrama anında kasın boyu kısalırken tendonun boyu uzar (konsantrik yüklenme), düşme anında ise kasın ve tendonun boyu uzar (eksantrik yüklenme). Kişinin ciddi hız ve yön değiştirme koşusu ve sıçrama gibi egzersizleri kapasitesinin üzerinde yapması sonucunda tendonda mikro yırtıklar oluşur, tendon içinde dejenarasyon bulguları çıkmaya başlar. Bu durum sürekli yenilenme çabaları ile aşılmaya çalışılır ama tedavi uygun ve yeterli yapılmaz ise Aşil Tendinozisi oluşur” dedi.

Haberin Devamı

Sıçramaya dikkat

Dr. Tolga Aydoğ sözlerine şöyle devam etti; “Kişi yoğun geçen bir antrenman dönemi sonrasında ağrı yaşayabilir ve bu durum antrenman sonrası olağan ağrı olarak algılanabilir. Bu sorunu yaşayan sporcuların ortak hikâyesi (genelde), takım arkadaşlarına göre daha çok sıçrama, daha hızlı koşmalarıdır.”

Aşil Tendinozisi yaralanmasının tipik bulguları konusunda da açıklama yapan Doktor, “Bazı hastalarda ağrı, topuk ile aşilin hemen yapışma yerinde duyulabilir. Bu durum, Yapışma Yeri Aşil Tendinozisi olarak bilinir ki bu rahatsızlığın tedaviye yanıtı nispeten kötüdür” dedi.

Aşil Tendinozisi’nin tedavisinde, diğer tüm akut yumuşak doku yaralanmalarına benzer, ağrı yapmayan hareketlere devam, ağrı yapan durumlardan kaçınma, soğuk uygulama, germe ve kuvvetlendirme egzersizlerinin çok önemli olduğunu söyleyen Aydoğ, son dönemlerde eksantrik (kas ve tendonun boyunu uzatan egzersizler) egzersizin de öneminin artığını ve bazı hastaların bu tip egzersizlerden ciddi fayda gördüklerini belirtti.

Haberin Devamı

“Son zamanlarda ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) tedavisinin kullanımı ve Platelet Rich Plazma (PRP) ile Polidoconal İnjeksiyonu uygulamaları giderek artmaktadır” diyen Tolga Aydoğ; sözlerine şöyle devam etti; “Eksantrik egzersizlerin temeli, kasların kasılması sırasında kasın boyunun kısalması yerine uzamasına dayanır. Bu tarz egzersizler ile hem ciddi kuvvet artışı sağlanır, hem de kas-tendonun gerilmesine yardımcı olunur. Unutulmaması gereken en önemli konu tedavinin kişiye özel planlanması gerektiğidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!