Azize Bergin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2004 00:44
Egzersiz yapmadan önce kahve içerseniz, vücudunuzdaki yağların daha hızlı yakılacağını biliyor muydunuz? Peki, utangaçlığın tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu? Huzurlarınızda kendi kısa, ömrü uzun bilgiler.
SAÇLAR NEDEN SEYREKLEŞİR
Aynaya bakıp bakıp, saçlarınızın azaldığını gördükçe canınız sıkılır. Saçlarınızın neden seyreldiğini merak edersiniz. Uzmanlara göre saç azalmasının belli başlı beş nedeni var:
Vücutta hormon dengesinin bozulması. Örneğin tiroid bezinin hormon salgılamasında yavaşlama.
Vücutta demir eksikliği. Özellikle vejateryenler için bu sebep geçerlidir.
Yüksek ateşle seyreden hastalıklar ve de ağır enfeksiyonlar.
Cilt veremi gibi, başka organların yanı sıra deri ve saçları etkileyen hastalıklar.
Kanser ve malarya (sıtma türü) gibi hastalıklara karşı kullanılan ilaçlar Ayrıca Gut hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar.
TATİLDE SIKINTI YAŞAMAYIN
Büyük bir hevesle bavullarınızı hazırlayıp tatil gezisine çıkarken yolda ve gideceğiniz yerde sizi nelerin bekleyebileceğini düşünmek istemezsiniz. Ama inanın, sorunlar, evinizin köşesinde, pusuda bekler. Mide bulantısı, kusma, ishal terleme, başağrısı gibi belirtiler, taşıtlarda yolculuk yapmaya pek de dayanıklı olmadığınızı gösterir.
Yola çıkmadan önce hafif yiyeceklerle beslenmek ve bol bol sıvı içmek yararlı olur. Taşıt tutmasını gideren ilaçları da doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.Yaz tatillerini zehir eden ikinci ve çok önemli bir başka sorun da güneş yanıklarıdır.
Güneş altında uzun süre kalmanın sakıncalarını doktorunuz defalarca tekrarlamış olsa da bu uyarıları pek önemseyen çıkmıyor. Güneşte yanıp kızaran cilde 10-15 dakika süreyle soğuk kompres yapılmalı. Yanık cilde, acıyı alan, serinletici ve yatıştırıcı merhem sürmekte yarar var. Bol bol da sıvı içirilmeli.
KABAKULAK RİSK GETİRİR
Sağlık uzmanları, özellikle üniversite öğrencisi olmaya hazırlanan gençleri kabakulak tehlikesine karşı uyarıyorlar. 1988 yılında uygulanmasına başlanan bir aşı, karma aşının yetersiz kalması tehlikesini önlüyor. İlk gençlik döneminde kabakulak hastalığına karşı aşılanmamış gençler bir virüs enfeksiyonu olan bu hastalığa yakalanabiliyorlar.
Kulak altlarındaki şişkinlik, yüksek ateş, başağrısı, ağızda kuruluk, yutkunma ve çiğneme zorluğu bu hastalığın başlıca belirtileri. Kabakulak için herhangi bir tedavi uygulanmıyor. Sadece şişkinliklerdeki ağrıyı hafifleten merhemler kullanılıyor.
Hastaya istirahat edip, bol sıvı tüketmesi öneriliyor. Bazen hastalık sonrasında yeni sorunlarla karşılaşmak mümkün. Viriütik menenjit, sağırlık ve ender de olsa erkeklerde iktidarsızlık tehlikesi gözardı edilmemeli.
UTANGAÇLIK TEDAVİ EDİLMELİ
Küçük çocukların utangaç olmaları, anne ve babalarını çok da fazla endişelendirmez. Çocuk büyüdükçe bu özelliğinden kurtulacağı düşünülür. Zaman zaman da çocuğu bu huyundan vazgeçirmek için bazı çarelere başvurulur. Ancak ABD’de Harvard Tıp Fakültesi’nde bir grup doktorun yaptığı çalışma, utangaçlığın fiziksel bir sorun olduğunu ortaya çıkardı.
Utangaç çocukların beyinlerindeki duygu merkezlerindeki hareketliliğin diğer çocuklardakinden farklı olduğu saptandı.
Utangaç çocuklarda beyin taraması yapılıp önemli bir sorun olup olmadığı araştırılırsa, ileri yaşlarda çeşitli ruhsal sorunlarla karşılaşılması önlenebilir. Utangaçlık tedavi edilmezse ilerde depresyon gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.
KAHVE- YAĞ BAĞLANTISI
Kafeinli içecekler, özellikle kahve türleri hakkında kulaktan kulağa yayılan iddiaların hangisine inanacağımızı bilemiyoruz. İşte kahve ile ilgili son bir iddia daha: Diyorlar ki, vücut egzersizi yapmaya başlamadan önce bir fincan koyu kahve içilirse, vücut daha çok yağ yakabilirmiş. İşin içine yağ yakılması girince insan biraz duraklıyor. Kahve ile vücut yağı arasında bir bağlantı kurabilmek pek kolay değil. Fakat uzmanlar, bu iddiayı doğruluyorlar. Egzersiz yapmaya başlamadan önce kahve içerseniz, vücutta depolanmış yağların çözülmesi çok daha kolay oluyor.
Düştükten sonra dinlenin
Kazalar, ‘Geliyorum’ demeden geliverir. Örneğin yolda hızlı hızlı yürürken ayağınız kayar ve yere düşersiniz. Böyle küçük kazaları önemsememek yanlış olur. Yere düştükten sonra kolayca ayağa kalksanız da çevrenizdeki kişilerden size bir sandalye bulmalarını isteyin. Sandalye olmasa da yüksekçe bir yerde oturup bir süre dinlenin. Hemen ayağa fırlayıp yolunuza devam etmeyin. Bir süre dinlendikten sonra bir eczaneye uğrayıp kan basıncınızı ölçtürün ve mutlaka su için.
Doktora gidilecek sorunlar
Bazı kişiler, hafif bir başağrısından endişelenip doktora görünmeyi yeğlerler. Ama çoğunluk, bıçak kemiğe dayanmadan doktora başvurmaktan kaçınır. Aslında bu iki alışkanlık da son derece sakıncalı. Doktora görünmemiz gereken sorunları burada kısaca sıralayalım:
n Soluk almakta zorlanma
n Kaslarda ve kemiklerde geçmek bilmeyen ağrılar
n Kadınların adet sancıları
n Aşırı kanamalı adet ve vajina akıntıları gibi jinekolojik sorunlar
n Memelerde ağrı ve yumrular, kilo sorunları, sindirim sisteminde düzensizlik.