Birsel SANCAR/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2005 00:001dk okuma
ABD’deki Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Gabor Huszar ve ekibinin geliştirdiği ‘biyolojik sperm mıknatısı’ tekniği uygulanan Ayşe Işık, 10 yıl sonra ikiz bebeklere gebe kaldı. Anadolu Sağlık Merkezi Infertilite ve Tüp Bebek Merkezi Bölüm Başkanı Op. Dr. Aytuğ Kolankaya, Amerika’da 2 yıldır uygulanan ‘biyolojik sperm mıktanısı’ tekniğinin, 2004’te düzenlenen Avrupa Üreme Sağlığı Kongresi’nde ‘en başarılı buluş’ seçildiğini söyledi.
Tekniğin mikroenjeksiyon işleminden önce uygulandığını belirten Op. Dr. Aytuğ Kolankaya, ‘Erkekten aldığımız spermleri özel bir madde ile kaplanmış camlara (lam) koyuyoruz. Genetik olarak normal olan spermler, camın ortasındaki çizgili bölümde toplanıyor. Bu spermlerden seçip mikroenjeksiyon yapıyoruz’ dedi. Bu teknikte genetik olarak normal olan spermlerin ‘HspA2’ adındaki proteine sahip olduklarından patentli bir maddeyle kaplanan cama yapıştıklarını kaydeden Dr. Kolankaya şöyle konuştu:
‘Genetik olarak normal olmayan spermler ise, HspA2 adlı proteine sahip olmadıklarından bu madde ile kaplanmış camlara yapışamıyor. Özel cama yapışmış ve genetik olarak normal olan spermler, yapıştıkları yerden hassas bir şekilde alınıp, bir iğne yardımı ile yumurtanın içine enjekte edilerek yumurtanın döllenmesi (mikroenjeksiyon yöntemi) sağlanıyor.’