Sözleşme fazlası tütünler satılacak

Güncelleme Tarihi:

Sözleşme fazlası tütünler satılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2006 10:36

2005 ürün yılında sözleşmeye bağlanmaksızın üretilen tütünlerle sözleşme yapılmasına rağmen sözleşmeden fazla üretilmiş ve alıcısı tarafından satın alınmayan tütünler Haziran ayında açık artırmayla satılacak.

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu’nun "2005 Ürünü Üretici Tütünlerinin Kataloğa Dayalı Açık Artırma Yöntemi İle Satışı Hakkındaki" kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, 2005 ürün yılında sözleşmeye bağlanmaksızın üretilen tütünlerle sözleşme yapılmasına rağmen sözleşmeden fazla üretilmiş ve alıcısı tarafından satın alınmayan tütünlerin açık artırmayla satılması işlemlerine Haziran ayında başlanacak.
BALYA SAYISINI BİLDİRECEKLER
Üretim merkezlerinde sözleşmeye bağlanmaksızın veya sözleşme fazlası tütün üreten ve artırmalı satışlarda tütünlerini pazarlamak isteyen üreticiler 7 Haziran 2006 günü mesai bitimine kadar bulundukları il ve ilçedeki Tekel Yaprak Tütün İşletme Müdürlüklerine bir dilekçe ve çiftçi belgesi ile başvurarak ellerinde bulunan tütünlerin balya sayısını ve yaklaşık miktarını bildirecekler.
Tekel A.Ş., Yaprak Tütün İşletme Müdürlükleri, üreticilerden toplanan başvuruları en geç 12 Hizaran 2006 tarihine kadar Kuruma gönderecek. Kurum tarafından, sözleşme dışı üretici tütünlerine ait bilgiler 15 Haziran 2006 tarihine kadar Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Tütün İhracatçıları Birliğine gönderilmek suretiyle alıcılara duyurulacak. Alıcılar, açık artırmalı satışlara katılmak istedikleri üretim merkezleriyle Kurum tarafından istenilen diğer bilgileri, bildirilecek formata uygun olarak en geç 26 Haziran 2006 tarihine kadar Kuruma iletecekler.
Alıcı talepleri göz önüne alınarak hazırlanacak program dahilinde üretici tütünleri tespit çalışmalarına başlanacak. Tekel aracılığıyla ilgili Yaprak Tütün İşletme Müdürlüklerine ulaştırılacak tespit çalışma programı, programda yer alan muhtarlıklara bildirilecek. Geçici Tütün Satış Merkezlerinde açık artırmalara katılacak Tütün Ticareti Yetki Belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler, istekleri halinde tespit programını Kurumdan temin edebilecekler ve satın almayı düşündükleri tütünlerin tespitlerini de yapabilecekler.
Kurum, açık artırma ile tütünlerini pazarlamak isteyen üreticilerin yurt genelindeki dağılımını da göz önünde bulundurarak, Geçici Tütün Satış Merkezi olarak görev yapacak Yaprak Tütün İşletme Müdürlükleri ile bu merkezlerde görev alacak yetkili personeli belirleyecek.
Bölgeler itibarıyla her grad tütün için açık artırma başlangıç fiyatı Kurulca belirlenerek, Resm Gazete’de yayımlanacak, ayrıca Geçici Tütün Satış Merkezlerinde üretici ve alıcıların bilgisine sunulacak.
AÇIK ARTIRMA BAŞLANGIÇ FİYATI
Sözleşme dışı üretilen tütünlerin açık artırma başlangıç fiyatlarının hesaplanmasına esas tespit çalışmaları 20 Ağustos 2006 tarihi itibarıyla sonlandırılacak. Açık artırma başlangıç fiyatları hesaplanan ve açık artırmalı satışta alım-satımı gerçekleşmeyen üretici tütünlerine, daha sonra alıcı talebi olması halinde açık artırmalı satış işlemleri tekrarlanabilecek.
Üreticiler, tütünlerinin ne zaman ve hangi Geçici Tütün Satış Merkezinde açık artırmaya tabi tutulacağını, başvuruyu yaptıkları Tekel Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğünden öğrenecekler ve açık artırmalı satışa izleyici olarak katılacaklar.
Açık artırmaya açık artırma başlangıç fiyatlarından başlanacak. Açık artırmalarda alıcıların her bir artırım işareti 10 kuruş fiyat artışına karşılık gelecek. Kurumun yetkilendireceği artırma görevlisi tarafından artırmalı satış işlemi yaptırılacak ve tütünler en yüksek fiyatı veren alıcı adına tescil edilecek. Üretici ve alıcının veya vekillerinin artırmalı satışı takiben aynı işgünü içerisinde tescil defterini imzalaması suretiyle satış işlemi tamamlanmış olacak.
Alıcı, adına satışı tescil edilen tütünlerle ilgili tescil defterini imzalamaktan kaçınamayacağı gibi, artırmalı satışlarda adına tescil edilecek tütünleri, tescil tarihini izleyen 15 işgünü içerisinde teslim etmesi ve bedelini üreticiye ödemesi gerekiyor.
Alıcı, adına tescili yapılan tütünleri zamanında teslim etmemesi veya ürün bedelini ödememesi durumunda tütün sahibine, tescili yapılan tütün balya sayısının tescil fiyatı ile çarpımının Ege tarzı kalıp şeklinde denklenmiş tütünler için 10 katı, Rumeli tarzı denklenmiş tütünler için 4 katı, İskenderiye tarzı denklenmiş tütünler için 6 katı tutarında cezai şart ödemeyi kabul etmiş sayılacak.
Söz konusu hizmetlerin yürütülmesi için Tekel A.Ş.’de oluşacak masraflar Kurum bütçesinden karşılanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!