OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 07, 2005 00:00
Halk Ekmek dendiÄŸinde akla genelde aynı ÅŸeyler gelir: Ucuz ekmek ve sarı boyalı, kutu gibi Halk Ekmek bayileri... Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’nin bir iÅŸtiraki olan Ä°stanbul Halk Ekmek’in öncelikli görevi de, zaten halka en kolay yoldan temiz ve ucuz ekmek saÄŸlamaktır.Ä°ÅŸin bu kısmı yine devam edecek ama ÅŸimdi en azından kurumun imajı biraz deÄŸiÅŸecek gibi. Geçen yıl başına getirilen Ömer Bilgiseven (41) ile, kurum organik ekmek üretiminden, ekmek akademisi kurmaya kadar birçok projeyle kendini yeniliyor. Hatta yakında Bebek, Kemer Country, NiÅŸantaşı gibi gelir seviyesi yüksek semtlerde ÅŸubeler açmayı bile planlıyorlar.Ä°stanbul Halk Ekmek’in (Ä°HE) başındaki Ömer Bilgiseven’in CV’si ile baÅŸlayalım. 1964 Bayburt doÄŸumlu. Avusturya Montan Ãœniversitesi’nde Makine mühendisliÄŸi okudu. Viyana Ãœniversitesi’nde siyaset yüksek lisansı yaptı. Doktorasını ise ekonomi üzerine Berlin Humboldt Ãœniversitesi’nde tamamladı. BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan’ın Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı zamanında ilk kurduÄŸu ekibin içindeydi. BaÅŸkan danışmanlığı, Hamidiye Suları Genel Müdür VekilliÄŸi ve Beltur Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Geçen yıl 9 AÄŸustos’ta da Ä°HE’nin başına getirildi. Evli, iki çocuk babası. Ä°ngilizce ve Almanca biliyor.Bu CV’yi anlatmadan Ä°HE’de neler olduÄŸunu tam aktaramazdık. Çünkü Ä°HE, organik ekmek üretip, NiÅŸantaşı’nda ÅŸube açmaya çalışıyor.ORGANÄ°K EKMEK FÄ°KRÄ°STUTTGART’TA DOÄžDUOrganik ekmek projesi, Ömer Bilgiseven’in aklına Stuttgart’ta uçak beklerken geldi. Havaalanında bir organik market gezen Bilgiseven, doÄŸruca ekmek reyonuna gitti, oradaki onlarca organik ekmek çeÅŸidini gördü. Kasadaki kız kendisine tuhaf baksa da o hepsinden birer örnek satın aldı. Türkiye’ye döndüğünde hesaplamaya baÅŸladı: 200 bin hektar alanda organik tarım yapıyoruz. 174 bin ton üretimimiz var. 34 milyon dolarlık bu üretimin 6-7 milyon doları iç piyasada tüketiliyor. Ä°HE, üretiminin yüzde 10’unu organik yaparsa bu yılda 100 bin ton ürün demek. Yani DoÄŸu Anadolu’nun yıllık toplam üretimi. Organik olan, normal ürüne göre bire 0.9 veriyor ama yüzde 20 daha pahalı. Yani çiftçi de bu iÅŸten kazanır. Kısacası böyle bir projenin hayata geçmesi 400 bin insanın istihdamı anlamına geliyor. Bu da göçü durduracak hatta tersine bile çevirebilecek bir adım. Çünkü yıllardır ekilmediÄŸi için bölgedeki topraklar bakir ve çok kısa sürede organik tarıma geçmeye müsait.Bilgiseven, Türkiye’ye döndüğünde Tarım Bakanlığı’yla görüşüp olumlu rapor alınca projesini Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Kadir Topbaş’a açmaya karar verdi. Aynı günlerde TopbaÅŸ, seçimi kaybederse organik tarım iÅŸiyle uÄŸraÅŸmayı planlıyordu. O yüzden projesi için destek alması hiç de zor olmadı. Birlikte fikir geliÅŸtirmeye baÅŸladılar. Ä°kili ön çalışmaları tamamladı, bu hafta sonu çiftçilerle sözleÅŸme yapmak için Erzurum’da.Proje baÅŸta Erzurum olmak üzere Gümüşhane, Kars, Ardahan, AÄŸrı, Sivas gibi en çok göç veren iller üzerinden yayılacak.AMBLEM DEĞİŞTÄ°SIRADA BAYÄ° TASARIMIBu, Ä°HE’de yaÅŸanan yeniliklerden sadece biri. Organik ekmek üretimin ardından Bilgiseven, baÅŸka projelerinin de olduÄŸunu anlatıyor.ÖrneÄŸin, organik ekmek iÅŸi olduktan sonra bir de vitaminli ekmekler çıkacak. Bu ürünlerle yalnızca düşük gelir gruplarına deÄŸil, Bebek, Kemer Country, NiÅŸantaşı gibi yerlere de ulaşılacak. Bu bölgelere bayiler açılacak, üst gelir grubu mensuplarına Halk Ekmek satılacak.O bölgelere giderken Halk Ekmek bayilerinin görünüşleri de deÄŸiÅŸtirilecek tabii. Hatta kurumun amblemi ÅŸimdiden deÄŸiÅŸti bile. Bayilerin dizaynları da yakında yenilenecek.Ä°HE’nin üretimindeki bir baÅŸka yenilik de ekÅŸi maya ekmek üretiminde yaÅŸanacak. Anadolu’da ekmeÄŸe kokusunu veren ekÅŸi maya yakında üretimde kullanılmaya baÅŸlanacak. 6 ay içinde, katkı maddesiz, tamamen ekÅŸi mayalı ekmekler çıkacak.UNLU MAMÃœLLER AKADEMÄ°SÄ°Ä°stanbul Halk Ekmek, Ä°sviçre’den Richmond Kulübü’nün iÅŸbirliÄŸiyle gelecek yıl bu alanda eÄŸitim verecek bir okul açıyor. Okul, Ä°kitelli’deki Olimpiyat Parkı’nda, 9 milyon dolarlık yatırımla, 3 bin metrekare kapalı alana kurulacak. Fırıncılığın farklı branÅŸları üzerine 3 gün ila 6 ay arasında deÄŸiÅŸen kurslar düzenlenecek. Kursları tamamlayanlara sertifika verilecek.RAKAMLARLA HALK EKMEK4 2004 yılı cirosu 65 milyon dolar. 2007 hedefi 200 milyon dolar.4 Günde 20 milyon ekmek tüketilen Ä°stanbul’un her gün 2 milyon ekmeÄŸini üretiyor.4 Fabrikada günde 275 ton un tüketiliyor. Un ihalelerine her ay ortalama 45 un fabrikası giriyor.4 476’sı kendisine ait yaklaşık 1000 satış noktası var.4 18 çeÅŸit ürünü bulunuyor. Bunlara her iki ayda bir, yeni bir Anadolu ekmek çeÅŸidi ekleniyor.Â
button