Güncelleme Tarihi:
Yoksulluktan bahsetmek yasak. Yasakları yermek yasak. Postalı kadife kaplı güçler vardır. Başkan vardır. Ulu başkan her şeyin başıdır. Düşünüp düşünüp yeni yasaklar icat eder. Tek derdiyse, halkını tehlikelere karşı korumaktır.
‘Mi Minör’, işte böyle bir akıl tutulması ülkesinin hikâyesini anlatmaya, hiciv yoluyla bir baskıcı devlet eleştirisi sunmaya çalışıyor.
Devletin özellikle medyayı kullanarak gerçekleri nasıl saptırdığını vurguluyor. Baskının nasıl kurulduğundan çok, baskıya nasıl boyun eğildiğini, toplumun nasıl rıza gösterdiğini incelemeye çalışıyor.
Yazık ki murad ettiği şeyi yapamıyor, kıvamsız bir Chomsky parodisi olarak kalıyor.
Seyirciye “Aman seyirci kalma” diyen, sosyal medyayı da zekice kullanıp onu her anlamda oyunun içine katan bir kurgu var.
Oyun yeri, bir sirk gibi düzenlenmiş. Müzikler, şarkılar ve video görüntüleri iç içe girmiş. 360 derecelik bir oyun alanı kurulmuş. Pinima ülkesi atmosfere yansımış. Bütün bu modern haller ve mesaj filan iyi, fakat ortaya çıkan iş hem zayıf hem takır tukur.
Bir skeç bir şarkı, bir skeç bir şarkı... Bildiğiniz ‘Olacak O Kadar’ estetiği.
Mikrofonlar yüzünden kimin ne dediği de pek anlaşılmıyor. Yaklaşım modern, içerik arkaik. Oyunculuk tarzı, geçen yüzyıldan kalma. Başta Mehmet Ali Alabora olmak üzere bu kadar gün görmüş bir ekip niçin böyle kalın bir anlatımı tercih etmiş, anlamanın imkânı yok.
Cesur ve faydalı ama dağınık ve lezzetsiz bir iş.
Künye
Yazan: Meltem Arıkan
Yöneten: Memet Ali Alabora
Dijital Tasarım: Nine
Oyn: Memet Ali Alabora, Pınar Öğün, Can Kahraman, Sennur Nogaylar, A. Fuat Onan, Coşku Cem Akkaya.
‘Mi Minör’ adlı oyunu 9, 28, 29 Aralık’ta KüçükÇiftlik Park’ta, 13, 20 Aralık’ta Caferağa Spor Salonu’nda izleyebilirsiniz. Biletler, Biletix’te.