M.Nuri YILMAZ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2004 01:51
Zekátımızı para olarak mı vermek gerekir?
Zinnur Karagöz/İSTANBUL
Malların zekátı mal olarak verilebileceği gibi değerleri para olarak da verilebilir.
Ters ilişkiye girdim. Şimdi çok pişmanım, ne yapmalıyım?
A.N/İZMİR
Dinimizde ters ilişkiye girmek büyük günah sayılmıştır. Tövbe etmeniz ve bir daha yapmamanız gerekir.
Kadınların erkeklere imamlık yapması caiz midir?
İbrahim Mert/İSTANBUL
İlk hadis kaynaklarından Ahmed b.Hanbel’in Müsned’inde, Ebu Davud’un Sünen’inde, İbn Huzeyme’nin Sahih’inde, Beyhaki’nin Sünen-i Kebir’inde, Hakim’in Müstedrek’inde ve pek çok kaynakta yer alan habere göre, Hz. Peygamber istisnai olarak Ümmü Varaka isimli hafız-ı Kuran bir sahabiyye hanımın kendi ev halkına imamlık yapmasına izin vermiştir. Ümmü Varaka’nın ev halkı ise ölümünden sonra azat olmaları kaydıyla hür kıldığı biri erkek diğeri hanım iki köleden ibaretti. Bu rivayete dayanarak İmam Ahmed, Ebu Sevr, Müzeni, Taberi gibi alimler, kadının zaruret halinde erkeklere de imamlık yapabileceğini söylemişlerdir. İmamı Azam Ebu Hanife, Şafii gibi müçtehidler ile cumhur-ı fukaha ise kadının erkeklere imamlığını caiz görmemişlerdir.
Yoksul bir komşum var. Zekátımı ona vermek istiyorum. Ama biliyorum ki bir anda yiyip bitirecek. Çünkü çok savurgan. Ne dersiniz?
Ayşe/İSTANBUL
Zekát parasını, günah yolunda harcayacak veya israf edecek kimselere vermek doğru değildir.
Borçlu olan bir fakirin borcunu alacaklı kişiye ödersem zekátım geçerli olur mu?
Ahmet Durmuş/ANKARA
Fakirin isteği üzerine ödemişseniz zekátınız geçerlidir. Çünkü burada alacaklı, borçlunun vekili olarak zekátı almıştır. Borçlu olan kişinin isteği olmadan ödense caiz olmaz.