M.Nuri YILMAZ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2004 01:23
Camide imamdan daha bilgili birisi varsa namazı onun kıldırması gerekmez mi?
Salih Şen/BURSA
Bir yerde görevli imam varsa namazı o kıldırır. Arkasındaki cemaatte kendisinden daha bilgili ve güzel Kuran okuyan bile olsa namaz kıldırmak görevi imamın hakkıdır. Ancak imam isterse cemaatten birini namaz kıldırmak üzere yerine geçirebilir. Bir yerde görevli imam bulunmadığı takdirde toplanan cemaat, içlerinden uygun gördükleri birine namazı kıldırır.
Bir kişi uyanıkken Peygamberimiz’i gördüğünü söylüyor. Bu gerçek olabilir mi?
Saffet Yılmaz/ADANA
Peygamberimiz diğer faniler gibi vefat etmiştir. Kuran-ı Kerim’de ‘Şüphesiz sen ölüsün, onlar da ölüdür (Neml/65)’ denmiştir. Peygamberler de dahil hiçbir kimsenin kıyametten önce kabirden çıkması ve insanlara görünmesi söz konusu olamaz. Kuran-ı Kerim’de ‘Sonra siz kıyamet günü dirileceksiniz’ (Zümer/30) denilmiş, Peygamberimiz de ‘Kıyamet günü kabir yarıldığında ilk çıkacak olan benim’ buyurmuştur. Dolayısıyla Peygamberimiz’in vefatından sonra görülmesi mümkün değildir. Ancak rüyada görülebilir.
Ay hali olduğumu kocamdan gizledim ve cinsi ilişkide bulunduk. Ne yapmam gerek?
N.Y./İSTANBUL
Kuran-ı Kerim’de aybaşı olan kadınlarla cinsi ilişkiye girmek yasaklanmıştır (Bakara 222). Kadının kendi durumu hakkında kocasına bilgi vermemesi ya da yanlış bilgi vermesi caiz değildir. Hele böyle bir durumda iken cinsi ilişkide bulunmak büyük günah sayılmıştır. Tövbe etmelisiniz. Bundan böyle cinsi ilişkide bulunmayı sağlamak için ay hali durumunuzu kocanızdan gizlememelisiniz.
Özürlüyüm, idrar kaçırıyorum. Her defasında çamaşır değiştirmek zorunda kalıyorum, bu da çoğu zaman mümkün olmuyor. Ne yapmalıyım?
Lütfü Öztürk/ANKARA
Özürlü bir kimseden kan ve irin akması, idrar kaçırılması süreklilik arz ediyorsa, sık sık çamaşır değiştirerek böyle bir durumla baş etmek mümkün değildir. Dolayısıyla her defasında çamaşır değiştirmek gerekmez. Ancak, yine de çamaşırın pislik bulaşan yerini yıkamak mümkünse bu yapılmalıdır. Adı üstünde; bu bir özürlülük ve hastalık hali olduğundan, ibadetler açısından bir sakıncası bulunmamaktadır.