Sorular ve cevaplar

Güncelleme Tarihi:

Sorular ve cevaplar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2004 01:42

Oruca ne zaman nasıl niyet edilir?

Teoman Demirci/İSTANBUL

Ramazan orucuna akşamdan itibaren kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Normal olarak oruca sahur yemeğinden sonra niyet edilir. Ancak sahura uyanamayıp yeme içme zamanının bittiği imsak vaktinden sonra kalkan bir kimse, güneş doğmuş olsa bile kuşluk vaktine kadar o günün orucuna niyet edebilir. Yeter ki imsak vaktinden sonra orucu bozacak bir şey yapmasın. Niyet esasen kalp ile olur. Yani geceleyin, yarın oruç tutacağını kalbinden geçiren kimse niyet etmiş demektir. Oruç tutmak düşüncesiyle sahur yemeğine kalkan kimse, oruca niyet etmiş olur. Ancak kalp ile yapılan bu niyeti dil ile de söylemek daha iyidir. Şu şekilde niyet edilir: ‘Niyet ettim ramazan-ı şerifin yarınki orucuna.’

Ramazan orucuna her gün için ayrı ayrı mı, yoksa hepsine birden mi niyet etmek gerekir?

Seyhan Ocak/ALMANYA

Her günün orucuna ayrı niyet etmek gerekir.

Sahura kalkmadan oruç tutmanın bir sakıncası var mıdır?

Özgür Nuroğlu/İSTANBUL

Sahura kalkıp yemek yemek müstehaptır (güzeldir). Peygamberimiz, ‘Sahurda yemek yiyiniz. Çünkü sahur yemeğinde bereket vardır’ buyurmuştur. Duaların kabul edildiği vakitlerden biri de sahur zamanıdır.

Bazıları ramazanı karşılamak için ramazan ayı girmeden önce bir ya da iki gün oruç tutuyor, doğru mu?

Hifzullah Acar/ERZURUM

Ramazanı karşılamak maksadıyla oruç tutmak doğru değildir. Böyle bir oruç, farz olan ramazan orucuna ekleme görüntüsü taşıdığından mekruh görülmüştür. Ancak haftanın belli günlerini oruçlu geçirmeyi alışkanlık haline getiren kimsenin oruç tuttuğu günler ramazan öncesi günlere rastlarsa, bu oruçları tutmak mekruh olmaz.

Ramazanda aybaşı olduğumu zannederek orucumu yesem ve sonra yanıldığımı anlasamne yapmam lazım?

S. Tokdemir/ALMANYA

Ramazandan sonra tutmadığınız günü oruç tutarak kaza edersiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!