Solistleri 90, en yaşlısı 100 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Solistleri 90, en yaşlısı 100 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2007 00:00

Bu grup yaşlılara yönelik önyargıları, ayrımcılığı protesto etmek için kuruldu. 40 üyesinin yaş ortalaması 78, çoğu huzurevinde yaşıyor. Gitar ve davullarını parçalayacak, pankartla sahneye çıkacak, orta parmaklarını gökyüzüne doğru sallayacak kadar isyankarlar. BBC’de yaşlılık üzerine hazırlanan belgeselin bir araya getirdiği The Zimmers, ilk albümünü 1960’ların ünlü grubu Beatles’la şöhrete kavuşan Londra’daki Abbey Road Stüdyoları’nda kaydetti.

U2 grubunun eski prodüktörü Mike Hedges destek verdi, Grammy ödüllü yönetmen Geoff Wonfor kliplerini çekti. Albümleri 28 Mayıs’ta piyasaya çıkacak. Ekimde Avrupa turnesine çıkacaklar. Ancak "My Generation" klipleri daha şimdiden YouTube’e girdi, tam 1.8 milyon kez izlendi. Grubun web sitesindeki uluslararası hayranlar listesinde Türkiye’den de isimler kayıtlı.

100 yaşındaki Buster Martin’in tam bir rock gitaristi gibi coşup orta parmağını sallaması, 90 yaşındaki solist Alf’ın sahneyi dağıtıp davulu yerle bir etmesi, grubun 80’lik kadın üyelerinin gitarları yere vurup üzerlerinde zıplamalarını YouTube’de görenler, müziğin kalitesini duyanlar hayrete düşüyor. Yorum bölümüne bir genç izleyici "Vaav, harbi rock yapıyor bunlar, üstelik toplam yaşları 3000" yazmış. Diğeri "Bu yaşlılar evi neredeyse söyleyin, yaşlandığımda oraya gitmek istiyorum" diye eklemiş.

Dört haftada tüm dünyadan 1 milyon 800 bin kişinin izleyip, binlerce kişinin tebrik yorumu yazdığı 3 dakika 40 saniyelik "My Generation" klibi, esprilerle süslü bir manifesto. Zimmers üyeleri, "Yaşım 90 diye işim bitmiş değil" ya da "Yaşlılar evinde çok sıkılıyorum" pankartlarıyla mesajlarını doğrudan iletiyor.

Grup bu yılın ilk aylarında, İngiltere’de kuruldu. 40 üyesi, ülkenin farklı kentlerinde, evlerinde yalnız yaşayan ya da hayatını huzur evlerinde geçiren kişiler. En yaşlı erkek üyesi 100, en yaşlı kadın üyesi ise 99 yaşında.

Grubu bir araya getirme fikri BBC televizyonu belgesel yönetmeni Tim Samuels’den çıktı. BBC 2’de Power to the People başlığı altında belgeseller yayımlayan Samuels, İngiltere’de yaşlılara yönelik ayrımcılığı yansıtmak üzere bir film hazırladı. Yalnız yaşayan, aylarca evinden çıkmayan, evlatlarınca aranmayan yaşlılarla röportaj yaptı, ülkedeki huzurevlerini gezdi. Toplumun hafızasına kazınacak bir sahneyle bitirmek istiyordu filmini. Tam bu sırada Alfie Carretta’yla karşılaştı. Bir grup kurmaya, belgeseli müzikle bitirmeye karar verdiler.

ÖZEL EĞİTİMDEN GEÇTİLER

Adaylar farklı kentlerden seçildi. Beş günlük bir kamp için Londra’da toplandı. Proje kartopu gibi büyüdü. Yaşlılara yönelik ayrımcılıktan rahatsız olan, U2, The Cure gibi grupların prodüktörü Mike Hedges, Live Aid konserlerini görüntüleyen Grammy ödüllü Geoff Wonfor gönüllü olarak ekibe katıldı. The Zimmers adını taktılar gruba.

Üyeleri TV dizisi Fame Academy’nin uzmanlarınca kısa bir eğitimden geçirildi. Zamanında pop listelerini sarsan şarkılardan, iddialı bir repertuvar hazırladılar: The Who’nun 1965’te yayınladığı "My Generation", Prodigy’nin "Firestarter", The Beatles’tan "When I am 64" ve Jermain Stewarts’tan "We Don’t Have To Take Our Clothes Off." Şarkılar hazırlandı, albüm basıldı. www.myspace.com/thezimmersband adresinden yayın yapan bir web sitesi kuruldu. Sitede 28 Mayıs’taki yayın tarihi için geri sayım yapılıyor.

Grup eğlenceli gibi görünse de aslında seçtikleri çoğu şarkıda kara mizah ve hüzün var. Örneğin The Beatles’ın McCartney ile Lennon imzalı "When I am 64" şarkısı "Yaşlandığımda saçlarım dökülecek, aradan yıllar geçecek, bana hálá sevgililer gününde, doğum günümde bir şişe şarapla kartpostal gönderecek misin? 64’üme geldiğimde bana hálá ihtiyacın olacak mı" diyor. The Who’nun "My Generation"ı, geçmişte hafızalara "Umarım yaşlanmadan ölürüm" cümlesiyle kazınmıştı.

Repertuvarlarındaki en eğlenceli şarkı ise Jermain Stewarts’tan. "Elbiselerimizi çıkarmadan da eğlenebiliriz. Durmadan parti yapıp eğleniriz, konuşabiliriz. Gece bizim gibi daha genç, hemen harekete geçme, elimi tut, dans edelim belki sonra amacına ulaşırsın!"

The Zimmers’ın kaydettiği şarkılardan sadece "My Generation" YouTube’da ve grubun sitesinde dinlenebiliyor, izlenebiliyor. Dünyanın birçok ülkesinden grubun sitesine giren birçok kişi "dostlarımız" bölümündeki dünya haritasına bir işaret ve kısa mesaj bırakmış. Türkiye’den ise şimdilik bir dostları var.

The Zimmers’ın medyatik üyeleri

WINIFRED WARBURTON: 99 yaşında. Grubun en yaşlı kadın üyesi. Derbyshire’da bir huzurevinde yaşıyor. Gençliğinde gazetecilik yapmış. Klavye çalabiliyor. Abbey Road’da şarkı kaydettiği günü hayatının en güzel günü olarak tanımlıyor.

ALF CARRETTA: The Zimmers’ın solisti. 2. Dünya Savaşı malulü, 90’ını devirmiş bir emekli asker. Bu proje ve müzikleriyle insanların ilgisini çekmeyi hedefliyor. Alf’i grubun klibinde elindeki kağıda bakarak şarkıyı söylediğini ve The Who’nun solisti Roger Daltrey’i nasıl da iyi taklit ettiğini görebilirsiniz.

BUSTER MARTIN: 100 yaşında ve grubun en yaşlı ama en dinç duran erkek üyesi. Bir tesisat şirketinde panel van temizlikçisi olarak çalışıyor. Hatta geçen şubat ayında evine giderken üç gencin saldırısına uğradı ama onları püskürtmeyi başardı. Bu projeyle birlikte öyle bir rocker haline girmiş ki klipte kameralara orta parmağını gösterip dans ediyor.

ERIC WHITTY: 69 yaşında. Liverpool yakınlarında bir huzurevinde yaşıyor. Bu proje için ilk kez Londra’ya gelmiş. Karaoke yapmayı çok seviyor, favorileri arasında Elvis ve The Beatles var.

EFSANE ŞARKI MY GENERATION

İngiliz grup The Who’nun gitaristi Pete Townshend tarafından 1965’te yazıldı. Çoğu müzik otoritesine göre My Generation dünyada yazılmış ilk Punk Rock şarkısı özelliğini de taşıyor. My Generation, The Who’yu ilk kez listelerde birinciliğe taşıyan şarkı. Rolling Stone dergisinin gelmiş geçmiş en iyi 500 şarkı listesinde 236. sırada. Birçok sanatçı tarafından seslendirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!