Solaklar için özel ürünler internette

Güncelleme Tarihi:

Solaklar için özel ürünler internette
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2005 00:26

Sağlaklar için tasarlanan en basit aletler bile solaklar için sıradan eylemleri işkenceye dönüştürebilir. Ancak www.solelim.com adlı internet sitesinde satışa sunulan özel tasarımlar, bu zorlukları tümüyle ortadan kaldırıp solaklara rahat bir nefes aldırmaya yetiyor.

Dünya nüfusunun yüzde 10’unu oluştursalar da, solaklık hálá birçok kültürde ve dinde bir hastalık, beceriksizlik olarak algılanmakta. Ayrıca günlük hayatta birçok sıkıntı da solakları beklemekte. Okul yıllarında ‘doğru’ elini kullananlar için yazı yazmak, makas kullanmak çok kolayken, solaklar için bir işkenceye dönüşür.

Yetişkin solakları yine benzer sıkıntılar karşılar. Cezvenin sapını düzgün tutamaz, sağ kolçaklı sandalyelerde yazı yazamazlar. T cetveli kullanmak ise işkencenin álásıdır onlar için.

Ancak kimse onların özel üretilmiş ürünlere ihtiyaç duyduklarını aklına getirmiyor diye düşünmeyin. Dünyada sadece solaklara özel araç gereçler üreten firmalar da yok değil. İnternet üzerinden alışveriş yapabileceğiniz www.thelefthand.com, www.anythingleft-handed.co.uk ve www.lefthandzone.com akla ilk gelen isimler.

Sonunda Türkiye’deki solakları düşünüp onların derdine deva olmak için harekete geçen bir girişimle de karşılaştık. Birkaç sene önce Ankara Karum İş Merkezi’nde açılan ve İngiliz Anything Left-Handed isimli firmanın ürünlerini satan Solelim isimli mağaza, tüm solakları sevindirmişti. Solelim mağazası kapansa da hálá internette online alışveriş sistemi ile yoluna devam ediyor.

Solelim’in kurucuları İlker Hüner ve Bülent Yıldız, ürün temsilciliği sistemi ile Solelim’i geliştirmeye karar verdiler ve tüm solakların ilgisini bekliyorlar. İlker Hüner’le bu yeni satış sistemi ve solak ürünleri hakkında konuştuk.

3500 ÜYEYE ULAŞTILAR

- Ankara’daki mağaza neden kapandı ve internetten satış yapmayı neden tercih ettiniz?

Mağazayı kapatma sebeplerimizin başında ticari zorluklar geldi. Kaldı ki bu projeye başlarken ilk amacımız ticari başarı değil, solaklık konusuna gereken dikkati ve ilgiyi çekebilmekti. Ancak mağazanın açık kaldığı bir yıl boyunca, satış grafiği belli bir çizgiyi geçemedi. Yaptığımız araştırmalara göre özellikle solak çocukların doğru malzemelerle eğitim-sosyal hayatlarına başlama ve devam etmeleri son derece önemli. Ancak sanırım Türkiye’nin kültürel altyapısı için henüz bu proje erkenmiş.

- Anything Left Handed firmasıyla ilk temasa geçen siz mi oldunuz?

Anything Left-Handed bu konudaki en eski (1965) ve en köklü girişim. Kendileri de bizim gibi solak olan sahipleri ile ilk olarak internet üzerinden iletişime geçtik. Yetkililerle Londra’da bir araya geldik. Son derece sıcak ve dostça kuruldu ticari ilişkimiz ve onlar da ilk ve tek defa bize bu açılımı gösterdiler.

- Türkiye’de ne kadar solak var ve bugüne kadar sizinle iletişime geçen kaç kişi oldu?

Solaklık yüzdesi 8 ile 12 arasında değişiyor. Türkiye’deki oran ise yüzde 5,5 ila 6 arasında. Bizimle iletişime geçip üye olanların sayısı da 3500 civarında. İlk yılımızda ilk defa Dünya Solaklar Günü’nü (13 Ağustos) kutladık. Yine bizden fikir alarak Ankara Sheraton Oteli de 5 odasını sadece solaklar için özel olarak düzenledi.

ÜRÜN ÇEŞİTLERİ ARTACAK

- Bir solak olarak yaşadığınız sorunları biraz anlatır mısınız?

Sıralamakla bitmez. Mesela okul sıraları... Yanınızda sağlak biri varsa, sürekli dirsekler çarpışır. Üniversitelerde de tekli sıralar içinde solaklar için olanını bulmak çok zor. Örneğin ben ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı mezunuyum bizde çok sayıda solak vardı ama yeterince sıra yoktu. T-cetveli, makas, kalemtraş... Solak çocuklar sürekli kalem ucunu kırar ve bundan kendini sorumlu tutar, halbuki bizlerin çevirme yönü saat yönünün tersinedir.

- Ürün çeşitlerini artırmayı düşünüyor musunuz?

Tabii ki bir sürü proje var kafamızda. Kaldı ki müşterilerimiz de bizi yeni ürünler konusunda hep beslediler.

- Türkiye’de bir solaklar derneği ya da böyle bir oluşum var mı?

Bildiğimiz kadarıyla bazı üniversitelerde küçük oluşumlar var ama bizim çapımızda yok.

Sitede neler kaça satılıyor

Makas (10.50 YTL)

Bıçakların yeri değiştirilmiş, böylece kestiğiniz çizgiyi görebilirsiniz. Kağıt kıvrılmadan veya buruşmadan kesebilirsiniz. Eliniz veya parmaklarınız rahatsız olmadan sağlıklı bir kavrama yapabilirsiniz.

Cetvel (3.25 YTL)

Cetvellerde ölçüler sağdan sola doğru çizilmiştir, bu sayede çizdiğiniz noktayı rahatlıkla görebilirsiniz

Bıçak (16.50 YTL)

Bıçakların keskin taraflarının bıçağın sağ yüzünde olması sayesinde düz kesebileceksiniz.

Kamera (75 YTL)

Objektife sol gözünüzle bakıp, deklanşöre sol elinizle basabileceğiniz tek fotoğraf makinası.

Cezveler (9.95 YTL)

Cezvelerin ağızları sağ tarafta, böylece kahvenizi rahatlıkla dökebileceksiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!