Soğuk hava kalp krizini tetikliyor

Güncelleme Tarihi:

Soğuk hava kalp krizini tetikliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2010 17:40

Hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler sağlığımızı olumsuz yönde etkilediği gibi ölümle sonuçlanabilecek kalp hastalıklarına da yol açıyor.

Haberin Devamı

Hava sıcaklıklarının düşmesi hastalıkların oluşum sıklığını artırırken mevsim değişikliğine bağlı olarak halsizlik, isteksizlik, baş ağrısı ve yorgunluk gibi belirtilerle grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi pek çok hastalık da kendini göstermeye başlıyor.

Hava sıcaklıklarındaki ani düşüşlerin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirten uzmanlar, soğuk havalarda gribal, viral ve bakteriyel enfeksiyonların yanı sıra kalp damarlarında meydana gelen büzüşmenin de ölümle sonuçlanabilecek kalp hastalıklarına yol açtığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Göral, yaptığı açıklamada, uzun bir süre hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirterek, son günlerde meydana gelen hava sıcaklıklarındaki ani düşüşlerin insanların biyolojik ritminde değişikliklere yol açtığını söyledi.

Havaların soğumasının, gece gündüz sıcaklık farklarının oluşmasının gribal, viral, bakteriyel enfeksiyonları artırdığına dikkati çeken Göral, bu mevsim değişikliklerinin kalp damar hastalıklarını da beraberinde getirdiğini belirtti.

Göral, ani sıcaklık düşüşüne hazırlıksız yakalanmanın ve tedbir almamanın ölümle sonuçlanabilecek ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verdiğini ifade ederek, “Soğuk havalar, zatürre, bronşit ve boğaz enfeksiyonlarına neden olarak yaşlılarda ve kimsesizlerde ölümlere yol açabiliyor.

Çocuklar, yaşlılar ve hamilelerin bağışıklık sistemi düşük olduğundan bademcik ve boğaz iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları akciğer, böbrek enfeksiyonları gibi çeşitli komplikasyonlara yol açabiliyor. Özellikle böbrek ve kalp iltihapları bu soğuk havalarda meydana geliyor” dedi.

Kalp hastalıklarına dikkat

Prof. Dr. Göral, vücudun hassas bir biyolojik yapıya sahip olduğunu, ani sıcaklık düşüşlerine hemen adapte olamadığını vurgulayarak, ısı değişimlerine hassasiyet gösteren vücudun çeşitli enfeksiyonlara maruz kaldığını söyledi.

Soğuk havalarda oda sıcaklığının belli bir düzeyde kalmasına ve soğuktan korunabilecek giysi giyilmesine dikkat edilmediği taktirde soğuk havanın koroner kalp hastalıklarının ortaya çıkmasına ve artmasına yol açtığını ifade eden Göral, “Soğuk havalarda kalp damarlarında meydana gelen büzüşme çoğu zaman yaşlılarda kalp ve damar hastalıklarına da yol açabiliyor. Şeker hastaları ve böbrek yetmezliği olan hastalar da, ritm bozukluğu ve kalp yetmezliği açısından, sıcaklığın ani düşüşünden olumsuz etkilenmektedir. Dışarıya hazırlıksız çıkıldığında ani ısı değişimleri kalp hastalıklarını tetikliyor. Soğuk havalarda kalp krizi riski ve ölümler artıyor” diye konuştu.

Göral, soğuk havadan en çok etkilenenlerin, yalnız yaşayanlar, kimsesizler ve sokakta kalan dezavantajlı gruplar olduğunu kaydederek, hava sıcaklığının ani düşmesinin, soğuğu sevmeyen kişiler için, kişinin psikolojik yapısında da olumsuzluk yarattığını, iş uyumsuzluğu, isteksizlik ve bazen de depresyonlara yol açtığını belirtti.

Haberin Devamı

Bağışıklık sisteminizi güçlendirin

Göral, güçlü bir bağışıklık sisteminin, hastalıklara yakalanmayı önlediğini, bu nedenle yaşlı, genç herkesin özellikle yediği besinlerle bağışıklık sistemini güçlendirmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle dedi:

“Brokoli, kivi, enginar, yoğurt, domates, havuç gibi besinler hem bağışıklık sistemini güçlendirir, hem de kendimizi sağlıklı ve dinç hissetmemizi sağlar. Yaşlılar ve hamileler vücut dirençleri düşük olduğundan enfeksiyonlara yatkın hale geliyorlar. Pekmez, limonlu çaylar, nane limon, rezene çay, bal ve C vitamini içeren meyvelerin tüketilmesine ağırlık verilmesi gerekir. Soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon, zayıf bağışıklık sistemi ve kanserden korunma gibi durumlarda dünyanın en önemli şifalı bitkilerinden olan ekinezya çayının da kullanımı son derece faydalıdır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da yoğun çalışma temposunda bağışıklık sistemini güçlendirmek için içtiği ekinezya çayını herkese öneriyorum.

Bir diğer konu da hava sıcaklıklarının düşmesi nedeniyle ısınmak için kullandığımız yakıtların saldığı atıklar ve ortaya çıkan meteorolojik değişikliklerin hava akımını azaltarak hava kirliliğine yol açması. Yaşam alanlarını bütünüyle etkileyen hava kirliliği de ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Sobaların yakılması ve kalorifer atıklarının havayı kirletmesi, solunum yolu enfeksiyonlarını şiddetlendirip, astım, nefes darlığına neden olur. Havaların ani soğuması, kar yağışları, çığ düşmesi, karbonmonoksit zehirlenmesi ve soba kaynaklı yangınlara da yol açar. Hava sıcaklığı ne kadar düşer ve nem oranı azalırsa, soğuk havaya daha fazla maruz kalınır ve daha fazla olumsuzluk yaşanır.”

Göral, havaların soğuması cilt kalitesini de etkilediğini, cildin kış mevsiminde daha duyarlı hale gelerek havaya reaksiyon göstermeye başladığını ifade ederek, “Cildimizi kış koşullarına karşı ciddi olarak korumamız gerekiyor. Çünkü kış sadece soğuk demek değil; iç mekanlarda da cildi kurutan sıcak hava ile temas halindeyiz” dedi.

Havaların soğuması, ısı değişikliği ve ışık değişiminin insan psikolojisini de olumsuz yönde etkilediğine dikkati çeken Göral, bir hafta önce bahar havasını soluyan insanların bir hafta sonra soğuk hava, yağmur veya kara maruz kalmasının psikolojik açıdan etkilendiğini, bu durumun depresyona dahi yol açabildiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!