Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2004 00:00
Yemek ne kadar zahmetli ve dikkatli hazırlanırsa hazırlansın, gelişi güzel ve özensiz kurulmuş bir sofra daima harcanan emeği boşa çıkarır.Pahalı olmayan ama zevkle seçilmiş servislerle kurulmuş güzel bir sofra, ortadaki bir çiçek vazosu, bir mum, en mütevazı yemeği bile farklı ve zevkli hale getirebilir. Böylece aile fertleri ve özellikle çocuklar; düzenli, zevkli, ilgiyle hazırlanan bir sofranın anlamını ailede görecek, sofraya saygılı olma ve davranışlara dikkat etmenin önemini kavrayacaklardır.İnce NoktalarMantarları yüksek ısıda tavada kavurursanız, sertleşip, lastik gibi olmasını engeller ve çok çabuk pişirmiş olursunuz.ANNEMİZİN MUTFAĞIPazılı dolangerÖncelikle iç harcımızı hazırlayalım. Bir tencerede; sıvıyağda soğanları hafif sararıncaya kadar kavuralım. Üzerine kıyılmış pazı ve yıkayıp, süzdüğümüz pirinci, karabiber ve tuzu ekleyelim. Kısık ateşte 10 dakika pişirdikten sonra ocaktan alalım. Hamuru hazırlamak için; derin bir yoğurma kabına unu aktaralım ve içine yumurta, yoğurt, zeytinyağı, sirke, tuz ve kabartma tozunu ekleyelim. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye dek yoğuralım ve 30 dakika dinlendirelim. Daha sonra hamurdan 12 adet, eşit boylarda parça-beze hazırlayalım. Her bir parçayı nişasta serperek, pasta tabağı büyüklüğünde açalım. İki adet hamur yufkasını üstüste koyup, yine nişasta yardımıyla açarak hazır yufka büyüklüğüne getirelim. Yufkanın bir kenarına 3-4 yemek kaşığı pazılı harçtan koyarak rulo şekline getirelim. Yağlanmış fırın tepsisinin ortasından başlayarak, ruloyu kendi etrafında döndüre döndüre saralım. Hazırladığımız diğer ruloları da, tepsideki hamurun etrafına dolayarak yerleştirelim. Üzerine çırpılmış yağlı yumurtayı sürdükten sonra 175 dereceli fırında en az 35 dakika pişirip, servise sunalım.10 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 30 dakikaİç harcı için1 demet pazı (incecik kıyılmış) 1 kahve fincanı pirinç3 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)1 yemek kaşığı sıvıyağ1 çay kaşığı karabiber, tuzHamuru için6 su bardağı un1 adet yumurta2 yemek kaşığı yoğurt2 yemek kaşığı zeytinyağı1 paket kabartma tozu1 yemek kaşığı sirke1 çay kaşığı tuzHamuru açmak için1 su bardağı buğday nişastasıHamura sürmek için3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı1 adet yumurtaCevizli bandırmaÖncelikle bir tencerenin içinde nişasta, su ve pekmezi, birbiriyle özleşene kadar iyice çırparak karıştıralım. Daha sonra tencereyi, orta ısılı ateşin üzerine oturtup, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirelim. Ortası delik kek kalıbının içini soğuk suyla ıslatıp, ılınan pekmezli karışımı kalıba dökelim ve bir gece buzdolabında bekletelim. Kalıbı bir servis tabağına ters çevirerek tatlıyı kalıptan çıkaralım üzerini ceviz içiyle süsleyerek servise sunalım.10 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı pekmez7 su bardağı su7 yemek kaşığı mısır nişastası1 su bardağı ceviz içi
button