Sizi hep şaşırtıyorsa ‘indigo çocuk’ olabilir

Güncelleme Tarihi:

Sizi hep şaşırtıyorsa ‘indigo çocuk’ olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2004 00:15

Günümüzün çocukları davranışları, konuşmaları, olaylara bakışlarıyla bizleri şaşırtıyor. Ama bazı çocuklar var ki duruşlarıyla ‘Pes’ dedirtiyor. İşte bu çocuklara ‘İndigo çocuk’ deniliyor.

Büyüyünce ne olacaksın? diye soranları 3 yaşındayken ‘Galileo’ diye yanıtlıyordu. Geçen yıl ‘dansözlüğe’ döndü, bu yıl da ‘cerrahlıkta’ karar kıldı. Hatta işi biraz daha ileri götürüp ‘Anne şimdiki hayatında bir şey yapamam ama ikinci hayatında hastalandığında taksiye ‘Lütfen Acıbadem Hastanesi’ dersin. Ben seni ameliyathanede bekliyor olacağım’ dedi. Galiba bizim kız reenkarnasyona inanıyor.

Birey olarak algılanmadığını hissettiği anda, tavrını ortaya koyuyor. Bir gün iş dönüşünde anneme dönüp ‘Nehir’in karnı aç mı?’ diye sordum. Sormaz olaydım. Verdiği cevap beni neredeyse dondurdu; ‘Aç olup olmadığımı neden anneanneme soruyorsun? Bu benim açlığım’...

Bu çocuk her söylediğine saygı duyulsun, önem verilsin ve takdir edilsin istiyor. Evin içinde yaptığı bir şeye karşı geldiğinizde ‘Bu ev benim de evim. Sen bu evin kralı değilsin. Bir kral gerekiyorsa, o kral ben olurum’ diyebiliyor.

Kardeşimin 7 yaşındaki oğlu Ateş ise başka tuhaflıkları olan bir çocuk. Anneannesinden kendisine öpüşmeyi öğretmesini istiyor. Çünkü doğru öpüşme şeklini bilmezse, öpeceği kız tarafından beğenilmemek korkusunu yaşıyor. Dünyanın geleceğiyle ilgili ilginç fikirleri var. Konuştuğunda ağzınız açık kalıyor. Sürekli şarjdaymış gibi enerjisi hiç bitmiyor. Ama hiperaktif değil.

İkisi bir araya geldiğinde günün hiç bitmeyeceğini düşünüyorsunuz. Resmen bir savaş yaşıyoruz. Onlar bir cephede, ben ve Ateş’in annesi Pınar karşı cephede. Sürekli karşılıklı strateji geliştiriyoruz. Sürekli bir beynimizi çalıştırma durumundayız. Sayelerinde iyi birer stratejist olma yolunda ilerliyoruz. Aslında bu durum çok yorucu.

Her şeyi sorgulayan bir çocuğun anne babası olmak zor iş.

ALGILAR FARKLIDIR

Bazı çocuklar var ki doğdukları günden itibaren diğer çocuklardan farklı olduklarını hemen hissettiriyorlar. Davranışlarını, konuşmalarını, enerjilerini ve ilişkilere getirdikleri farklılığı fark etmemek mümkün değil. Genellikle bu çocuklara ‘büyümüş de küçülmüş’ deniyor. Ama bu çocuklar için son yıllarda yeni bir kavram çıktı:

‘İndigo çocuk’.

İndigo çocuk, sinir sistemleri, beş duyuları ile algılama ve yorumlama farklılıkları gösteren çocukların genel adı.

Amerikalı araştırmacı karı-koca Lee Carol ve Jan Tober’in beş yıl önce basılan ve epey yaygara koparan ‘İndigo Çocuklar’ adında bir kitabı bulunuyor. Bu kitap, İndigo çocukları tanımak için en güvenilir başvuru kaynağı olarak gösteriliyor.

İndigo’nun kelime anlamı ise ‘çivit mavisi’. Kendine özgü davranışları olan İndigo çocuklarla başa çıkmak, onlarda uyum ve dengeyi sağlamak için anne ve babaların hayata bakışlarını ve davranış biçimlerini değiştirmeleri gerekiyor.

Bu çocuklara diğer çocuklar gibi davranırsanız, birey gibi kabul etmezseniz vay halinize.

OLUMLU MESAJ VERİN

İndigo çocukların dünyayı algılamaları çok farklı. Ebeveyn olarak yaptıklarınızı öyle ince ve derinden sorguluyorlar ki, sanki FBI dedektifleri karşısında işlemediğiniz bir cinayeti üstlenip üstlenmemek ikileminde kalıyor hissediyorsunuz.

Sizin çocuğunuz da bir ‘İndigo’ olabilir. Uzmanlara göre İndigo çocuklara yeteneklerini kullanacakları özgürlük ve sorumluğu vermek gerekiyor.

Çünkü İndigo çocuklar zamanımızın yeni güçlü bireyleri. Bu çocuklara rehber olmak çok önemli. Bu çocuklara güçlü ve olumlu mesajlar vermek lazım. Disipline sokmak için kişilik haklarını ihlal etmeden otorite ihtiyaçları giderilmeli.

Fikirleri karşısında saygı görme ve onurlandırma beklerler. İndigo çocuklarla ters kutuplarda durmayın, boşuna inatlaşmayın. Çünkü o aklınızın ucundan geçmeyen gerekçeleriyle sizi ikna edecektir. Kendinizi sürekli geliştirmelisiniz. Onun sizi şaşırttığı kadar siz de onu şaşırtmalısınız. Zekanıza saygı duymalılar.

Ortak yaşam alanınızda zaman zaman sınırları esnek bırakın ki çocuğunuzun sınırları ne kadar zorladığını görün.

Bütün çocuklar gibi İndigo çocukların tek ihtiyacı olan şeyin sonsuz sevgi olduğunu aklınızın not defterine kocaman harflerle yazın.

Özgürlük ve sorumluluk verin

Bazı çocuklar hayata karşı duruşlarıyla farklılıklarını hemen ortaya koyuyorlar. Dünyayı farklı algılayan bu çocukların yeteneklerini geliştirmeleri için özgürlük ve sorumluluk vermek gerekiyor.


İndigo çocukların özellikleri

Genellikle okula ve yaşıtlarına uyum gösteremezler.
Disiplin konusunda sıkıntı yaşarlar.
Mutlaka bir otoriteye ihtiyaç duyarlar.
Bir yetişkin gibi davranırlar.
Gelecekle ilgili sezgileri yüksektir.
Çok fazla enerjiktirler, yorulmazlar.
Büyümüş de küçülmüş sözü onlar için geçerlidir.
Çok fazla alternatif sunmayın, içinden çıkamazsınız.
Hiperaktif çocuklarla karıştırabileceğiniz için uzmandan yardım almalısınız.
Çocuğunuzun İndigo olup olmadığını tespit ettirebilirsiniz.
Özel eğitim sonucunda çocuğunuz yeteneklerini olumlu yönde kullanmayı öğrenebilir.

UNUTMAYIN

Karma aşı yaptırın

Kızamık hastalığına Avrupa ülkelerinde hemen hemen hiç rastlanmıyor ancak Türkiye’de ciddi bir sorun olmaya devam ediyor. Kalıcı sakatlıklar, hatta ölüm gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilen kızamık, kızamıkçık ve kabakulak gibi çocukluk çağında görülen bu üç önemli hastalığa karşı geliştirilen üçlü karma aşıyı yaptırmayı ihmal etmeyin.

NOT DEFTERİ

Meme ucu çatlağı


Yeni anneler için emzirmek bazen çok ıstırap verici olabilir. Bebek, emmek istemez, anne acı çektiği için emzirmekten vazgeçer. Doktorlar meme ucu çatlağı için E vitamini kapsüller verir. Ancak yoğun kıvamlı bu ilacı meme ucundan temizlemek zordur. Eskiler, ayvayı çekirdeğiyle kaynatıp, jöle kıvamına gelen suyu göğüs ucuna sürerlermiş. Deneyenlerden biliyorum çatlakları hızla iyileştiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!