Güncelleme Tarihi:
Amaç, öğrencilerin sanatla diyaloğunu artırıp yaratıcılıklarını teşvik etmek.
Ve onların yarattıklarını tüm dünyayla paylaşmalarını sağlamak.
Önceleri farklı ülkelerde uygulanan yöntem yakın zamandan beri Türkiye için de geçerli oldu.
Öyle ki, Tate Modern projeyi ülkemize tanıtmak amacıyla Eyüp’teki dört okulla atölye çalışmaları yaptı, onlara projeye katılmak için ne tür işler üretebileceklerini anlattı.
Temsilci olarak gelen sanatçı Ania Bas, bu senenin teması ‘Zaman ve Mekân’ için öğrencilerin neler yapabileceğini tek tek anlattı.
Peki, nedir bu Turbinegeneration projesi...
Öncelikle bu ismin alt metnine bakmak lazım: Uluslararası kapsamda okul, galeri ve sanatçılar arasında çağdaş sanat üzerinden bağ kurma.
Yani, http://turbinegeneration.tate.org.uk sitesine girdiğiniz zaman yapmanız gereken tek şey, önce bir üyelik oluşturmak. Ardından birlikte çalışacağınız kardeş okulu seçiyorsunuz.
Burada iş aslında biraz da öğrencilerden çok öğretmenlere düşüyor. Yaş seviyesi olarak uygun okullara kardeşlik teklifi gönderiliyor. Eğer karşı taraf da bunu onaylarsa proje için ortaklık başlıyor.
Dünyanın her yerinden kardeş okul seçmek mümkün. Şu anda sitedeki üye haritasında Güney Kore’den Meksika’ya, Finlandiya’dan Portekiz’e kadar pek çok ülkeden temsilci görülüyor.
Bunlar arasında seçim yaptıktan sonra proje ortağı okulunuzun öğretmeniyle iletişime geçip temayı nasıl ele alacağınızı, nasıl çalışmalar uygulayacağınızı konuşabilirsiniz.
Eğer karşı taraftan geridönüş alamazsanız yeni okullar seçme şansınız var.
Ardından ürettiğiniz ortak çalışmalarınızı internet ortamındaki galeriye yüklüyorsunuz.
Örneğin şu anda sitedeki ‘Online Gallery’ başlığı altında Arjantin, İngiltere, Kore, Danimarka, İtalya ve Brezilya gibi ülkelerden ‘Zaman ve Mekân’ konusu için yüklenmiş işler sergileniyor.
Neden sizinki de onlardan biri olmasın?
FRANSIZLARDAN MÜZİK BAYRAMI
İlk kez 1982’de Fransa Kültür Bakanlığı tarafından oluşturulan Müzik Bayramı 30 yıldan bu yana, her yıl 21 Haziran’da, Fransa’nın tüm kentlerinde, halkın geniş katılımıyla bir şenlik havasında kutlanıyor. İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde de dört akşam dört farklı konser verilecek. 20-21-22-23 Haziran saat 20.30’da Fransız caz beşlisi Palinka, Kolektif İstanbul, Ege Hicaz Orkestra ve Enzo Ikah Band dinlenebilir. (212) 393 81 11.
BABALARA ÜCRETSİZ
Pera Müzesi de 17 Haziran’da tüm babalara ücretsiz. Ayrıca Pera Müzesi Artshop’ta yapılacak alışverişlerde yüzde 15 indirim var. Müzede ‘Goya: Zamanının Tanığı, Gravürler ve Resimler’ sergisinin yanı sıra Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri ile Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyon sergileri de gezilebilir. (212) 334 99 00.
LOUNGE 2012 ÇIKTI
Artist Müzik tarafından yayınlanan ‘Lounge’ serisinin devamı olan ‘Lounge 2012’de birbirinden iddialı 36 şarkı ve sanatçıyı 3 CD’de bir araya toplandı. Albümde Vaya Con Dios, Caro Emerald, Waldeck, Armistice, Parov Stelar, Saint Privat, Holly Golightly ve Federico Aubele gibi sevilen sanatçıların son dönemdeki favori şarkıları var.
ÖĞRENCİLERDEN ŞÖLEN
FMV Işık Okulları Ayazağa Kampüsü, yarın saat 20.30’da başlayacak bir ‘Rock-Opera Gecesi’ne ev sahipliği yapacak. Müziğin güçlü tınılarıyla, operanın görkemli anlatımının birleştirileceği gecede Işıklı genç müzisyenler dünyanın farklı seslerini dinleyicileriyle buluşturacak. (212) 286 11 30.