Öznur KAYMAK
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2006 00:00
Geçen yıl ABD’de tam sekiz bin erkek göğsüne silikon taktırdı. 13-15 bin dolar ödeyip, iki saatlik bir ameliyata, altı haftalık iyileşme sürecine katlanmalarının tek nedeni, atletik görünüme kavuşmak. Amerikan erkekleri arasında kitlesel çılgınlığa dönüşen silikon taktırma modası, Türkiye’ye de ulaştı.
Amerikan Hastanesi Plastik Cerrahi ve Rekonstrüktif Bölümü’nden Dr. Çağrı Sade "Bazı erkekler ne kadar spor yaparsa yapsın göğüs kasları istedikleri hacme ulaşmayabilir. Bu durumda göğse yerleştirilecek bir protez kişinin daha sportif görünmesini sağlayacaktır. Göğüs protezi özellikle ABD’de daha kaslı bir görünüm için tercih ediliyor. Bize henüz bir başvuru olmadı. Ama silikonla ilgili sorular çoğalmaya, konuya ilgi artmaya başladı " diyor.
Erkek vücudu için tasarlanan silikonlara pektoral implant ismi veriliyor. Bu implantlar, yakın zamana dek yalnızca doku kaybı gibi sağlık sorunu söz konusu olduğunda kullanılıyordu. Örneğin, göğüste kaza sonucu oluşan veya doğuştan gelen yapısal bozukluklar gideriliyordu. Ama son birkaç yılda durum değişti. İmplantlar, göğse kaslı bir görünüm vermek, hatlarını belirginleştirmek gibi yalnız estetik amaçlar için de kullanılmaya başladı. Şimdi her yıl, göğsünü küçük bulan, şeklini beğenmeyen, tişörtün altından bile belli olacak kadar kaslı göğüsler isteyen binlerce erkeğe uygulanıyor.
Colin Farrell, Brad Pitt, Ben Affleck gibi çekici göğüs kaslarına sahip ünlülerin resimlerini yanlarına alıp, estetik cerrahından onlarınki gibi bir göğüs yaratmasını istiyor Amerikalı erkekler. Bu süper vücutlu yıldızlara özenenlerin çoğu uzun süre spor yapmasına rağmen göğüs kaslarını bir türlü istediği ölçüye getiremeyenler, doğuştan sahip olduğu gösterişsiz, sönük göğüsleri yüzünden plajda güneşlenirken, spor yaparken herkesten saklanan erkekler.
KİŞİYE ÖZEL İMPLANTAmeliyatta yerleştirilecek implant kişiye özel hazırlanıyor. Önce göğüs çapının ölçüsü alınıyor, bu ölçüye uygun bir implant üretiliyor. Ameliyat, koltuk altından yapılan küçük bir kesikten, göğüs ön duvarındaki kasın altına protez yerleştirilmesi işleminden oluşuyor. Genel anestezi altında yapılıyor. Hastalar ameliyat sonrasında dört saat hastanede kalıyor. Aynı gün eve gidebiliyorlar. Ameliyat sonrası ilk iki gün kolları hiç kaldırmamak gerekiyor. Bir ay içinde kaslar eskisi gibi kullanılabiliyor. Yaklaşık altı hafta sonra spor yapmaya başlanabiliyor.
Kadınlar için üretilenlerden farklı olarak, erkek implantları çoğunlukla katı silikon denen bir malzemeden yapılıyor. Yine kadınlardan farklı olarak, erkeklerde silikon göğüs kasının altına yerleştiriliyor. Silikonu taktıran kişi genellikle ikinci bir operasyona ömrü boyunca gerek duymuyor. Ameliyat öncesi hastalar, operasyonun kaslarda hasar, iki göğüs arasında simetri farkı, yara izi kalması gibi çeşitli riskler taşıdığı yönünde uyarılıyor.
ABD’de bu ciddi ameliyatı gerçekleştiren az sayıda cerrah bulunuyor. İlgi yoğun olduğundan, ilk muayene için bile aylarca beklemek gerekebiliyor. Yalnız göğüs implantlarıyla ilgili bilgi veren, implant taktıran veya taktırmak isteyen ABD’li erkeklerin görüş alışverişi yaptığı bir internet sitesinde, ameliyat olmak isteyenlere, haftada en az bir göğüs implant ameliyatı yapan bir estetik cerrahı tercih etmeleri tavsiye ediliyor.
Brad Pitt’in implantlarıyla ilgili her gün yeni dedikodular çıkıyor
Hollywood’un en kaslı aktörlerinden Sylvester Stallone ve Arnold Shwarzenegger’in yalnız göğüs değil, kol ve karın kaslarında da implantlar olduğu biliniyor. İki aktör de uzun bir süre önce implantlarını çıkarmış. Yalnız onlar değil, göğüs kasları çok beğenilen pekçok yakışıklı aktör bu görünümünü aslında pektoral implantlara borçlu. Colin Farrell, Brad Pitt, Josh Duhamel, Nick Lachey ve Usher gibi yıldızların implantlarıyla ilgili her gün yeni dedikodular çıkıyor. Çoğu göğsünde implant olduğu söylentilerini yalanlıyor.
Türk erkekleri henüz merak aşamasında
"Erkek" ve "göğüs silikonu" kelimelerini yanyana kullanmak bile, Türk erkekleri için çok yeni ve şaşırtıcı, şüphesiz. İstanbul Amerikan Hastanesi Plastik Cerrahi ve Rekonstrüktif Bölümü’nden Dr. Çağrı Sade "Bazı erkekler ne kadar spor yaparsa yapsın göğüs kasları istedikleri hacme ulaşmayabilir. Bu durumda göğse yerleştirilecek bir protez kişinin daha sportif görünmesini sağlayacaktır. Göğüs protezi özellikle ABD’de daha kaslı bir görünüm için tercih ediliyor. Bize henüz bir başvuru olmadı. Ama silikonla ilgili sorular çoğalmaya, konuya ilgi artmaya başladı" diyor. ONEP Estetik Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Onur Erol ise, bu operasyonun tehlikeli olabileceğine dikkat çekiyor: "Erkeklerde göğüs ve diğer kaslara konulan silikonu uygun bulmuyorum. Kasları geliştirmenin en doğru yolu beslenme, spor ve bazı kas geliştirici aletlerdir. Kaslara yerleştirilen silikon daha sonraları komplikasyonlar çıkararak kasları eritebilir."