Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2004 00:04
Işıklandırma, kutlama anlarının başrolünü kimseye kaptırmaz. Hele mum ışığı, tek başına bir köşede bile dursa, bir odanın anlamını baştan sona yeniden yazabilir. Mum, sadece ışık değildir çünkü. Sadece onu görürseniz, parlaklığı, fitili, ışığın içinde bulunan siyahi gölge ve çevresine verdiği haleyle mutlu olabilirsiniz.
Ama ötesini de görebilirseniz, orada saklı duran umutları, hayalleri, sıcaklığı ve enerjiyi hissedersiniz.
Eskiden sadece elektrikler kesildiğinde başvururduk mumlara. Bugün ise, mumsuz bir ev çiçeksiz bir ev kadar uzak bir ihtimal. Hayalgücümüz kadar geniş çeşit, renk, form ve kokuya sahip olan mumlar, salonlarımızın, sofralarımızın, yatak odalarımızın, banyolarımızın ve bahçelerimizin her yerinde artık.
Kalıbına sığmayan bir çocuk gibi durmadan şekil değiştiriyor, ışığını oradan oraya yansıtıyor, kapı aralarından süzülüp dokunduğu her yeri ısıtıyor.
Mumla neler yapabilirsiniz
Vitray tarzında renkli mozaiklerden tasarlanmış mumluklarla loş bir aydınlatma sağlayabilirsiniz.
Mumlukların içinde perde kornişine asabilirsiniz.
Beyaz ya da renkli cam bardaklar içinde merdiven basamaklarına dizerek gökkuşağı tonlarında ışık noktaları yaratabilirsiniz.
Duvarınıza aşağıdan yukarı asarak bir ışık ağacı oluşturabilirsiniz.
Kristal ya da boncuklu mumluklar içinde yakarak tıpkı bir yıldız gibi parlamalarını sağlayabilirsiniz.
Cam fanuslar içinde suda yüzdürebilirsiniz.
Fenerlerin ve kandillerin içine koyarak oryantal bir etki yaratabilirsiniz.
Aynanın önüne dizerek gölge ve ışık oyunları oluşturabilir; etkisinin ikiye katlanmasını seyredebilirsiniz.
Mumlukları kuru ağaç dallarına asarak alternatif bir yılbaşı ağacı tasarlayabilirsiniz.
Cam sürahilerin ağzına kağıttan kaseler yaparak içlerine koyabilirsiniz.
Yothi Trataka (Mum ışığı konsantrasyonu)
Göz yogası da denilen tratakanın bu yöntemi için her gün 10 dakikanızı ayırın. Karanlık bir yerde yaklaşık bir kol boyu ilerinize bir mum koyun. Mumun arkasına siyah bir örtü gerin. Rahat oturun. Mum ışığı tam göz hizanıza gelecek şekilde olsun.
Mümkün olduğunca hareket etmeyin. Birkaç derin nefes alıp verin. Gözlerinizi kapayın ve derin soluk alış verişine konsantre olun. Yavaşça gözlerinizi açın. Gözlerinizi yavaşça burnunuzun ucundan, yere doğru ve yerden yavaşça muma doğru takip ederek, direkt mum ışığına bakın. Işığı görün.
Gözlerinizi kırpmayın. Göz bebeklerinizi oynatmayın. Işığın parlaklığını, fitili, ışığın içinde bulunan siyahi gölgeyi, çevresine verdiği haleyi görün. Gergin değilsiniz. Gözleriniz yaşarana ya da gözlerinizi kırpma ihtiyacı hissedene dek, ışığa bakmayı sürdürün. Gözlerinizi kapayın ve biraz önce gördüğünüz mum ışığını kapalı gözlerinizin ardında canlandırın. Yarattığınız ışık sağa, sola kaydığında tekrar göz hizanıza getirin.
Mümkün olduğunca bu ışığı koruyun. Işık kaybolmaya başladığında yine gözlerinizi burun ucundan başlayacak şekilde yavaşça açarak mum ışığına bakın ve uygulamayı tekrarlayın.
En son uygulamadan sonra, uygulamayı bitirmek için gözlerinizi kapayın.
Ellerinizi birbirine sürtün ve avuç içlerinizi hafifçe çukurlaştırarak, gözlerinizin üzerine koyun. Bu sırada ellerinizdeki sıcaklığın ve oluşan güzel titreşim ve enerjilerin ellerinizden gözlerinize geçtiğini hissedin. Sıcaklık gözlerinizdeki yorgunluğu alsın.
Gözlerinizin dinlendiğini hissettiğinizde, normal duruşunuza dönün.
Mumu kendiniz yapıyorsanız...
Mum yapımı eğlenceli olsa da her zaman başarılı sonuçlar elde edemeyebilirsiniz. İşlemlerin daha kolay olması için birkaç ipucu: Balmumunu eritirken her zaman çiftli kaynatıcı kullanıp, balmumunu ateşin üstünde bir kutuda, sıcak suyun üstünde eritin.
Balmumunu ve boya maddelerini karıştırmak için önce balmumunu eritin, sonra boyayı ilave edin. Balmumunun ısısını kontrol için termometre kullanın.
Balmumu kaynamadan fitili katmak gerekli. Yaklaşık beş dakika boyunca fitili balmumuna daldırın ve tutun.
Dümdüz çekin, sertleşinceye kadar düz durmasını sağlayın. Kullanılmayan balmumunu temiz tutun ki, kirli ve tozlu mumlarınız olmasın. Eğer balmumu tütmeye başlarsa, altını kısın, fakat sakın dokunmayın. Eğer balmumu alev alırsa, alevleri bir kapak yardımıyla yavaşlatın.