Güncelleme Tarihi:
Dünyadaki 3 bin 500 çeşit sivrisinekten sadece küçük bir grubu kan emiyor. Sadece dişi sivrisinekler hayvan ve insan kanıyla beslenirken, aslında onlar da hayatlarının büyük bir kısmını vejeteryan olarak geçiriyor. Sivrisinekler sadece yumurtlama dönemlerinde ekstra besine ihtiyaç duyuyor ve kan emiyor.
Sivrisinek uzmanı Dr James Logan’a göre kan emiciler bazen sadece daha kolay olduğu için daha büyük hedeflere yani uzun boylu ve kilolu kişilere yöneliyor. Aynı zamanda avlarını tespit etmek için havadaki karbondioksit salgısından yararlanan sinekler, daha çok karbondioksit salgılayan iri kişileri daha çabuk fark ediyor.
Londra Hijyen ve Tropik Tıp Okulu bilim insanlarından Dr Logan, vücut kokusu ve terin de sivrisineklerin tercihlerinde belirleyici olduğunu söylüyor. Sivrisineklerin koku alma duyularının çok güçlü olduğunu söyleyen Logan, çok terleyen ya da ten kokusu yoğun olan kişilerin daha fazla ısırıldığını söylüyor.
Alkol tüketimi ve ayak kokusu da sivrisinekleri çeken faktörlerden. Fransa’da ve Japonya’da yapılan araştırmalar alkol tüketiminin vücut sıcaklığını artırdığını ve terde alkole rastlanmasına neden olduğunu gösterdi. Ayak kokusunun da sivrisinekleri çektiği tespit edildi. Uzmanlar bunun nedeninin sivrisineklerin vücutta yaşayan bakterileri çekici bulduğunu ve ayak kokusunun da bakteri varlığının bir işareti olduğunu düşünüyor.
Bunlar dışında hamilelik ve kan grubu da insanların daha çok ısırılmasına neden oluyor. Bilim insanları hamilelik sırasında hormon salgıları ve vücut ısıları değişen kadınların sivrisineklerin hedefi haline geldiğini belirtirken, kan gruplarının neden sivrisinekleri etkilediği ise henüz bilinmiyor.
2004 yılında Tıbbı Etimoloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre O grubu kana sahip olanlar A grubu kana sahip olanlardan iki kat daha fazla ısırılıyor.