Sivas'ta domuz gribi alarmı

Güncelleme Tarihi:

Sivasta domuz gribi alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2009 16:02

Sivas'ta, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin Yeni doğan servisinde çalışan bir hemşirenin domuz gribine yakalandığı belirlendi. Hastanede görevli başka bir hemşire ile temizlik görevlisi de hastalık belirtileri gösterince müşahade altına alındı. Yurdışından geldiği belirtilen başka bir kişi aynı hastanede tedavi altına alındı. Pediatri Kliniği'ne pazartesi gününe kadar hasta alınmayacak.

SİVAS'ta, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin Yeni doğan servisinde çalışan bir hemşirenin domuz gribine yakalandığı belirlendi. Hastanede görevli başka bir hemşire ile temizlik görevlisi de hastalık belirtileri gösterince müşahade altına alındı. Yurdışından geldiği belirtilen başka bir kişi aynı hastanede tedavi altına alındı. Pediatri Kliniği'ne pazartesi gününe kadar hasta alınmayacak.

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin acil servisine başvuran kimliği açıklanmayan bir hemşirenin kan örneğine yapılan tetkikte ‘H1N1’ virisüne (domuz gribi) rastlandı. Kısa süre önce tatilden geldiği öğrenilen hemşirenin, 4 gün önce İntaniye Servisi'nde müşahade altına alındığı öğrenildi. Hastanedeki bir hemşire ve bir temizlik işçisi ile yurdışından gelen mermer fabrikasında çalışan bir kişiye de domuz gribi ön tanısı konuldu. Olay sonrası, hastanede domuz giribi tedbirleri en üst düzeye çıkarıldı. Özellikle acil serviste çalışan sağlık personeli ve hastalar maske kullanmaya başladı.

Bugün konu ile ilgili bir açıklama yapan İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyolojiı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nazif Elaldı, “Hastanemizde çalışan bir sağlık personelinde H1N1 virüsü tespit edildi. Bu tesbitin üzerine, bu kişi ile temasta bulunan 2 kişi ile diğer biri kişiden alınan örnekler de Ankara'ya Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ne gönderdik. Sonuçlarını bekliyoruz. Tahlilerini aldığımız bu kişilerin semptonları da uyduğu için bu arkadaşlarımıza ilaç uyguladık ve istirahat verip evlerine gönderdik” dedi.

Vakaların artması ihtimali yüzünden de hastanedeki sağlık personelinin bilgilendirildiğini söyleyen Doç. Dr. Elaldı, “Hekimlere yönelik bir eğitim programı uygulandı, poliklinikler gezilerek özellikle acil servis olmak üzere personele yeni bilgiler verildi. Şuanda her şey kontrol altında. Tahlil sonuçları pozitif çıkan hemşire pediatri kliniğinde olduğu için o bölümde gerekli temizlik ve hijyen koşullarına biraz daha önem vermeye başladık. Yer doluluğu sebebiyle ve tedbir amacıyla 2 gün hasta alımlarını erteledik. Pazartesi gününe kadar bu servise hasta almayacağız. Şu anda pozitif çıkan tek hemşiremiz var. İtalya’dan gelen bir hastamızında örnekleri gönderildi. Diğer iki sağlık personelimizinde örnekleri gönderildi ama tek bir pozitif hastamız var. Bütün hastalara ilaç uygulamıyoruz. 2 hemşire ve 1 sağlık personeline tedavi programı verdik, şüpheli olgu olduğu için Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye şüpheli vaka olarak kabul ettik, tedavilerine başladık. Numunelerini gönderdik, numune geldikten sonra gerekli tedavi düzenlemesini yapacağız” diye konuştu.

Hastalığa yakalanan herkese tedavi gerekmediğini ifade eden Doç.Dr. Elaldı, “Hastanın yatakta yatarak istirahat etmesi temel tedavi yöntemlerinden bir tanesi. Türkiye olarak bu vakalara hazır olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü 2005 yılında da bilindiği gibi bir kuş gribi salgınıyla karşılaşmıştık. Ondan sonra Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ulusal pandemi planı hazırladı, yürürlüğe geçti. 2006 Nisan’da yürürlüğe girdi, şu anda onları uyguluyoruz. İlimizde vaka çıktı, olası vakalarda olabileceği için Sivas İl Pandemi Kurulu toplanacak ve yapılması gerekenler konuşulacak. Biz büyük bir hastane olduğumuz için bütün hazırlıklarımızı yaptık. Gelecek vakalara hazırız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!