Güncelleme Tarihi:
Aslı ULUSOY-PANNUTİ
Dünyanın diğer büyük şehirlerinde pek rastlayamayacağınız bu zenginliği ancak yolculuktan önce ev ödevine hazırlanan turistler keşfeder. Paris’in sıradışı mağazaları da bu zenginlikler arasında yer alır. Kimi iki asıra yakın süredir müşterilerine hizmet vermektedir, kimi açılalı birkaç yıl olduğu halde ödüllere boğulmuştur.
DEYROLLE
40 Euro’ya mumyalanmış kutup ayısı
Dünyada bir başka benzeri yok bu mağazanın. 1831’de hayvan mumyacısı Jean-Baptiste Deyrolle’ün kurduğu butik ilk günden itibaren “doğa okulu” etiketini yakıştırmış kendine. Böcekbilim tutkunu Deyrolle ile oğlu Achille, böcekler ve av malzemesi ticareti yapıyormuş. Ayrıca doğal tarih koleksiyonu oluşturmayı hedef edinmişler. Daha sonra ailenin bir başka ferdi Fransız okulları için hayvanları, insan anatomisini, böcekleri tanıtan duvar panoları, haritalar üretip işi büyütmüş. Mağazada bugün maymundan file, zürafadan yılana, horozdan civcive, timsaha, kabuklu böceklere, binlerce kelebeğe aklınıza gelebilecek her türlü hayvanı bulmak mümkün. Kimi kurutulmuş, kiminin içi doldurulmuş. Ancak hepsi canlı görünümünde. Müşteriler doğa aşıkları. Gerard Depardieu, Charlotte Gainsbourg ve Jane Birkin gibi ünlülerin yanı sıra, mağazanın ABD’den pek çok müşterisi bulunuyor. Duvar panoları hâlâ yayımlanıyor, çevre ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına yardımcı oluyor. Deyrolle’ün hayvanseverlerle hiçbir sorunu yok. Çünkü avlanmış hayvan kullanılmıyor. Çiftlik, hayvanat bahçesi, safari parklarda eceliyle ölmüş hayvanlar mumyalanıyor. Hatta mağazanın yöneticisi Dominique Gueroult en son bir sirkten, beyin kanamasından ölmüş bir aslanı satın aldıklarını söylüyor. Mumyalama işlemini ise kısaca şöyle özetliyor Gueroult: “Ölmüş hayvanın postunu uzmanımıza veriyoruz. Deri tabaklanıp, aynı boyuttaki heykele yapıştırılıyor. Hayvanın doğal görünmesi çok önemli. Kuş ise tahtadan ince yongalar ve ip sarılı demir çubuklarla hazırlanıyor.” Koleksiyon yeni hayvan geldikçe genişliyor. Mağazada fiyatlar bir böcek için 10 Eurodan başlayıp kutup ayısı için 40 bin Euroya kadar ulaşıyor. (www.deyrolle.fr)
İCATLAR BUTİĞİ
Zihni Sinir’in Parisli kardeşi
Akla hayale gelmeyecek buluşların satıldığı İcatlar Butiği’nin amacı, yeni mucitlerin ve dağıtım kanalına girememiş küçük ölçekli işletmelerin ürünlerini tanıtmak. Tüketiciye “yenilikçi hediyeler” sunmak. Bu butiğin karikatürist İrfan Sayar’ın İstanbul Cihangir’de açtığı “Porof Zihni Sinir’in Dükkanı”ndan farkı, içinde espri barındırmaması. 2001 sonunda Isabelle Risacher’in girişimiyle kurulan mağaza, açılışından bir ay geçmeden Cre’Acc Yeni Kreasyon Ödülü’nü almış. 2003’te Büyük Ödül’ü layık görülen altı mikro şirketten biri olmuş. Isabelle ile ortağı kataloglarındaki birkaç yüz ürüne her ay birkaç yeni icat eklendiğini belirtiyor. İkili ayrıca mucitlere de ürün geliştirme, pazarlama konusunda destek veriyor. Bugüne kadar 180 mucit 250 ürün önermiş butiğe. Mağazada satışa sunulan ürün sayısı 80 civarında. Gerisi, sipariş üzerine üretiliyor. Doğum günü, doğum, nikah, anneler ve babalar günü hediyeleriyle reklam amaçlı şirket hediyeleri hep onların konusu. Peki neler mi var ürünler arasında: Meşrubat içimini kolaylaştıran ağızlık, cep telefonu için priz destekli şarj cihazı, çocuğunuzun bebeklikten itibaren gösterdiği değişimi takip edebileceğimiz fotoğraf yuvalı mezura... (boutique.inventions.free.fr)
PUZZLE MICHELE WILSON
Sanatsal bulmacalar
Michele Wilson, 1975’te Paris dışında bir puzzle atölyesi kurdu, ürünlerini kentte üç mağazada satıyor. Bu tahta puzzle’ların en büyük farkı, konularını dünya müzelerinden ve çağdaş sanatçıların resimlerinden alması. Soyut resmi tercih etmiyorlar, çünkü bu resimler karmaşık ayrıntılar taşımıyor. Puzzle’larda kavak ağacı kullanılıyor. Nedeni istendiği gibi kesilebilmesi. Picasso’yu Van Gogh gibi kesmenin mümkün olmadığını, kesimin sanat eserinin çizgileri doğrultusunda yapıldığını belirten ustaların amacı, puzzle tamamlandığında eseri aratmayacak, çerçevelik, dekoratif bir objenin ortaya çıkması. Koleksiyonunda çocuklara yönelik puzzle’lara da yer veren mağazanın ürünleri antik çağlardan ortaçağa, art nouveau’dan çağdaş sanata, dekoratif sanatlardan Japon baskılarına, resimden el yazmasına, vitraya geniş bir yelpazede can buluyor. İtalyan ressamlardan Flamanlar’a, Arcimboldo’dan Bruegel’e onlarca sanatçının eserlerinden oluşan, 80 - 5000 parçalı puzzle koleksiyonuna her yıl 40 yeni eser ekleniyor. Aile fotoğraflarından da puzzle’lar yapılabiliyor. (www.pmw.fr)
ELVIS MY HAPPINESS
Paris’in Elvis fanatikleri
Fransız Elvis Hayranları Derneği, bu alanda dünyada ikinci büyük oluşum olduğunu iddia ediyor. Mağazalarında ünlü şarkıcı üzerine yok yok. “Kral”ı ilgilendiren her türlü konunun adresi olduğundan, Fransa’daki hayran kitlesinin vazgeçilmez adresine dönüşen derneğin mağazası bugünlerde 11. yılını kutladı. Şarkıcı üzerine piyasada bulunabilecek her türlü ürünü bir araya getiren mağaza Paris’in en şık bölgelerinden birinde. İkinci kattaki arşivde şarkıcının CD’lerini ücretsiz dinleyebilir, video kasetlerini izleyebilirsiniz. Mağazada şarkıcının bütün CD’leri, videoları, üzerine yazılmış kitaplarla objeleri piyasa fiyatının çok altındaki fiyatlarla bulabiliyorsunuz. “Paris’e gelirseniz bize mutlaka uğrayın” diyen butik çalışanları, sadece Elvis Presley’i konu olan bir dergi yayımlıyor. (www.elvismyhappiness.com)
MICHEL CHAUDUN ÇİKOLATA EVİ
Çikolatanın binbir hali
Michel Chaudun, reklama hiç bütçe ayırmadan ün kazanmış, büyük bir çikolatacı. Paris’te bakanlıkların sıralandığı Rue de l’Universite’deki dükkanında çikolatayı saç kurutma makinesinden sucuğa binbir şekle sokuyor. Chaudun, Fransa’nın en iyi çikolatacıları arasında gösteriliyor. 1960’ta pastacılık sevdasına tutulunca kendini Château-La-Valliere’de çırak olarak bulmuş. Paris’teki Lenôtre’ın Zürihli çikolata ustası Wittmer’den mesleğin inceliklerini öğrenmiş. Chaudun, 17 yıllık tecrübesinden sonra La Maison du Chocolat’da (Çikolata Evi) usta olarak devam ediyor kariyerine. Yıllardır kendi dükkanında, hiç kimseyle ortaklığa girmeden çalışan çikolatacı ününü, yaratıcılığına bağlıyor. 1993’te, “patlamış kahve çekirdekli çikolatasıyla” dikkatleri çeken usta, bu tarifini büyük şirketlerden birine satmış. Sık sık taklitlerinin yapıldığını vurguluyor sohbetimizde. Ustanın dükkanında çikolata, bisikletten yumurtaya her kılıkta karşınıza çıkıyor. Dükkanı Fransız TV-1 ve bakanlıkların mahallesinde bulunduğu için çok sayıda ünlü müşterisi olduğunu söylüyor.