Sinema ustasını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Sinema ustasını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2011 10:30

Türk sinemasının ‘koca çınarı’ Ömer Lütfi Akad, 95 yaşında hayatını kaybetti. Geride 100’ü aşkın film bırakan usta yönetmenin cenazesi, yarın Levent Camisi’nden kaldırılacak.

Haberin Devamı

YEŞİLÇAM’ın efsane yönetmenlerinden Ömer Lütfi Akad, 95 yaşında İstanbul’daki evinde hayatını kaybetti. Yaşlılığa bağlı olarak vefat eden Akad için yarın saat 13.00’te, 20 yılı aşkın süre öğretim üyeliği yaptığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema Televizyon Bölümü’nde tören düzenlenecek. Usta yönetmenin naaşı, aynı gün ikindi vakti Levent Camisi’nde yapılacak cenaze töreninin ardından Ulus Mezarlığı’na defnedilecek.

ÖMER LÜTFİ AKAD'IN UNUTULMAZ FİLMLERİ / Foto Galeri

Sinemaya yön verdi

Ömer Lütfi Akad, 2 Eylül 1916’da doğdu. Fransız Jeanne d’Arc Okulu, Galatasaray Lisesi, İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu Maliye Bölümü’nde okudu. Tiyatro ve sinema yazıları yazan Akad, Sema Film’de mali danışmanlık ve yapım yönetmenliği yaptı. 1947 yılında Seyfi Havaeri’nin “Damga” filminde yönetmenliğe başlayıp, 1949 yılında “Vurun Kahpeye” filmini çeken Akad, halk masalları uyarlamaları da yaptı. Polisiye filmleriyle sinema dilini geliştirdi. Akad, kendinden önceki sinemacılardan farklı olarak sinema tekniği ve diline yeni bir anlayış getirdi.

100’den fazla film bıraktı

“Kanun Namına”, “Yalnızlar Rıhtımı”, “Hudutların Kanunu”, “Vesikalı Yarim”, “Bir Teselli Ver”, iç göç sorununu ele aldığı üçleme “Gelin”, “Düğün” ve “Diyet” önemli filmlerindendir. Filmlerin yanı sıra belgeseller çeken ve senaryo yazarlığı yapan Akad’ın 100’ü aşkın filmi bulunuyor. Çağan Irmak, büyük gişe başarısı elde eden filmi “Babam ve Oğlum”u Akad’a ithaf etmişti.

Topluma ışık tuttu

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Akad’ın vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan’ın mesajı şöyle: “Türk sinemasının usta yönetmeni, sanat dünyamızın dev çınarlarından biri olan Ömer Lütfi Akad’ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Ömrünü sinemaya vakfeden Akad, yönetmenliğini üstlendiği filmlerle, toplumumuzun önemli meselelerini ele alan, topluma ışık tutan bir sanatçıydı. Merhum Ömer Lütfi Akad’a Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve tüm sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.”

Sanat dünyası yasta

Kadir İnanır
Türk sinemasının en önemli taşlarından biriydi. Sinemamızı batının esaretinden kurtaran, çok iyi isimler yetiştiren bir yönetmendi.
Tarık Akan
Benim ustam, her şeyimdi. Oyunculuk ahlâkını, terbiyesini bana santim santim öğretti. Ustaların ustasıydı. Zeki Ökten, Yılmaz Güney, Şerif Gören ve ben, sinemacılığı ondan öğrendik.
Hülya Koçyiğit
Türk sinemasının ustası temel direği sinemayı kuran isim, benim ustam. Çok filmimiz var birlikte. Eminim eserleriyle yaşayacak ve talebeleri de onu hep yaşatacaktır.
Filiz Akın
Hem biz oyuncular hem de sinemacılar için bir okuldu. Türk sinemasının oluşumuna katkıda bulunan çok değerli Akad için çok üzgünüm. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı dilerim.
Fatma Girik
Türk sinemasının duayeniydi. Çok büyük bir üstattı. Ölümüne çok üzüldüm.
Halit Akçatepe
Çok değerli bir sinemacıydı. Türk sinemasının öncülerinden biriydi. Onun yerine büyük bir yönetmen gelmedi. Nur içinde yatsın.
Halil Ergün
Ömer Lütfi Akad’ın iki film setinde bulundum. Kendisiyle müthiş keyif alarak çalışmıştım. Ölümüne çok üzüldüm, Allah rahmet eylesin.
Çağan Irmak
Sinemamızda yönetmenler devrimini başlatan beş yönetmenden birisidir. Hepimizin saygı duyduğu büyük bir ustadır.
Şerif Gören Ömer Lütfi Akad, ustaların ustasıdır. Acım çok büyük.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!